Totul despre alternator. Cum arată în interior, şi cum ne dăm seama că e pe cale să cedeze [VIDEO]

Publicat: 28 03. 2017, 14:19

This browser does not support the video element.

Aproape toţi dintre noi ar trebui să ştie ce face un alternator, dar întrebarea este câţi ştiu cum arată acesta în interior şi cum funcţionează de fapt? Tipul din clip ia un alternator, îl desface şi ne explica cum se întâmplă lucrurile în interiorul lui. 

Alternatorul este un dispozitiv electromecanic care converteşte energia mecanică în energie electrică sub formă de curent alternativ. Cele mai multe alternatoare folosesc un câmp magnetic rotativ, dar alternatoarele liniare de curent alternativ sunt rar folosite. În principiu, orice generator electric de curent alternativ poate fi numit un alternator, dar de obicei cuvântul se referă la mici dispozitive rotative acţionate de motoarele automobilelor şi alte motoare cu ardere internă. Alternatoarele din centralele electrice care sunt puse în mişcare de forţa aburului sunt numite turbo-alternatoare.

Cum functionează

Are două bobine: un stator (bobina fixa exterioară) şi un rotor (bobină rotativă interioară). Tensiunea furnizată prin regulatorul de tensiune la bobină rotorului transformă rotorul într-un magnet. Rotorul este rotit de motor prin intermediul unei curele, iar câmpul magnetic produs de rotirea rotorului induce curent electric alternativ în bobina fixă a statorului. Diodele din interior sunt folosite pentru a transforma curentul alternativ în curent continuu. Tensiunea de ieşire este controlată de regulatorul de tensiune. Probleme apar datorită uzurii periilor, inelelor de contact sau deteriorarea regulatorului de tensiune. 

Simptome

Cel mai frecvent simptom este apariţia în bord a martorului în formă de baterie care se aprinde ori de câte ori este pus contactul. În mod normal acest martor trebuie să dispară după ce porniţi motorul. În caz contrar înseamnă că există o problemă la sistemul de încărcare. Acest martor nu indică în mod direct defectarea alternatorului, deşi problemele la acesta sunt frecvente. Pentru a afla defecţiunea exactă, este cazul să vizitaţi un eletrician. În unele cazuri, când alternatorul da semne de oboseala, este posibil să observaţi fluctuaţii la farurile maşinii sau la luminile de bord când autoturismul este la relanti.