Tot ce trebuie să știi ca să vinzi rapid mașina la second-hand
În trecut era destul de complicat să vinzi o mașină pe piața de second-hand, dar odată cu proliferarea serviciilor online această sarcină s-a simplificat semnificativ. Iată tot ce trebuie să știi pentru ca să-ți vinzi rapid mașina pe piața second-hand.
Desigur, cel mai simplu mod de a scăpa de mașina veche este să o dai la buy-back în schimbul uneia noi, dar această opțiune nu este pentru oricine. La urma urmei, nu oricine își schimbă mașina cu una nou și, chiar dacă o face, sunt o mulțime de motive pentru care este mai eficient să vinzi mașina veche pe piața de second-hand decât să o dai la buy-back.
Dacă te-ai hotărât să vinzi rapid mașina veche pe piața de second-hand, îți dorești, desigur, să obții cât mai mulți bani pe ea. Acest lucru depinde de mulți factori, unii pe care nu îi poți controla, așa cum sunt condițiile pieței second-hand, legislația antipoluare, și alții pe care e bine să știi cum să-i influențezi în propriul avantaj. Pregătirea mașinii de vânzare este unul dintre aceștia, pentru că o mașină care arată bine și funcționează bine va atrage mai mulți doritori și se va vinde pentru un preț mai bun.
Cum să vinzi rapid mașina – pregătirea pentru vânzare
Este cel mai important pas din procesul de vânzare și cel care determină, în ultimă instanță, câți bani vei obține pe mașina ta. Mulți potențiali cumpărători vor renunța dacă mașina se prezintă cu interiorul murdar sau neîngrijit – o mașină neîngrijită este un semnal de alarmă pentru oricine.
Așadar, primul pas înainte de vânzarea unei mașini este să o cureți cu atenție, interior și exterior. Chiar dacă costă ceva mai mult, o operațiune de detailing este o investiție extrem de avantajoasă – vei recupera din vânzarea mașinii cu mult mai mulți bani decât a costat. Cumpărarea unei mașini nu seamănă cu cumpărarea unei case din acest punct de vedere: nimeni nu cumpără o mașină mai ieftină ca să o repare ulterior, toți vor o mașină care să arate bine și pe care să o folosească imediat ce au cumpărat-o.
Dacă ai timp și bani, poți chiar să repari micile defecțiuni ale caroseriei, cum sunt urmele de vopsea sărită sau micile îndoituri. Înlocuiește capacele crăpate ale stopurilor și semnalizatoarelor, dacă este cazul – nu costă foarte mult și îți va aduce bani buni la vânzare. Nu strică, dacă ai posibilitatea, să repari eventualele defecțiuni. Vorbim de becuri care nu funcționează, martori de bord aprinși sau chiar un schimb de ulei. Nu trebuie sî te zgârcești la acest capitol, econimia nu este importantă, dar pierderile, în schimb, ar putea fi.
Pregătește toate documentele pe care le ai
O metodă simplă să crești încrederea cumpărătorului este să-i pui la dispoziție toate documentele care ar putea arăta istoricul mașinii. Vorbim de facturi de service, revizii, eventuale componente schimbate și alte reparații. Un jurnal de bord poate arăta parcursul mașinii de-a lungul anilor și va fi un punct de atracție pentru cumpărător. Similar, în absența cărții de service care să dovedească operațiile de întreținere periodice va fi dificil să vinzi mașina – în cel mai fericit caz va trebui să scazi mult prețul.
Prin urmare, de fiecare dată când faci revizia mașinii, roagă-i pe cei de la service să ștampileze cartea tehnică și să treacă în rubricile relevante conștiincios toate operațiile efectuate. Dacă nu ai făcut acest lucru, poți să-i rogi pe cei de la zservice să scoată din computer fisa mașinii și să ștampileze retroactiv cartea de service.
Cele mai importante documente sunt, desigur, certificatul de înmatriculare și Cartea de identitate a vehiculului, care dovedesc că mașina îți aparține și ești proprietarul de drept ale acesteia. De asemenea, dovada inspecției tehnice periodice (ITP – în perioada de valabilitate!) și asigurarea RCA sunt documente obligatorii.
Stabilește un preț de pornire corect
Deprecierea este principalul factor care v „mânca” din valoarea mașinii tale, dar nu este singurul. Cum spuneam în introducere, condițiile pieței la un moment dat, dar și schimbările legislative (restricții de circulație pentru mașini diesel sunt un exemplu) pot afecta valoarea de revânzare a mașinii. Prin urmare, trebuie să iei în calcul ca punct de plecare prețul pe care o altă persoană l-ar plăti pe mașină, nu prețul pe care l-ai plătit tu când ai cumpărat-o. Dacă nu ești sigur, un punct de plecare este să studiezi anunțuri ale unor mașini similare de pe platformele de vânzări auto.
Ce scrii în anunțul de vânzare ca să vinzi rapid mașina
În vremurile moderne, cea mai bună metodă de a vinde o mașină este pe platformele de anunțuri auto. Pentru România, cele mai populare sunt cele ale Autovit și OLX. Ambele site-uri permit postarea unui număr relevant de fotografii, precum și descrieri suficient de atractive pentru a „sări în ochi”. Nu în ultimul rând, ambele oferă instrumente de promovare puternice, chiar dacă nu gratuite, astfel încât anunțul să ajungă la cât mai mulți doritori.
Foarte importante sunt informațiile trecute în anunț. Producătorul mașinii, modelul, anul de fabricație și kilometrajul pot fi considerate un minimum obligatoriu. De asemenea, motorizarea, combustibilul folosit și tipul cutiei de viteze sunt esențiale și, de refulă, criterii de selecție principale. La fel de important este să menționăm dotările principale ale mașinii, sau accesoriile care ar putea constitui puncte de atracție pentru cumpărător.
Pe de altă parte, dacă există și puncte negative, posibile probleme tehnice sau elemente lipsă – nicio mașină nu este perfectă – este bine să fii onest și să menționezi toate aceste lucruri. Dacă există o problemă majoră cu mașina, care nu poate fi remediată înainte de vânzare, acest lucru trebuie precizat obligatoriu. Dacă este o mașină aproape nou, dar are mici îndoituri ale caroseriei, trebuie menționate – oamenii se așteaptă ca mașina să arate ca nouă. Pe de altă parte, pentru mașinile mai vechi astfel de cicatrici reprezintă „urme normale de utilizare” – nu trebuie să vă bateți capul prea mult.
Fotografiile sunt foarte importante. Dacă ai posibilitatea, angajează un fotograf profesionist, rezultatul va fi unul mult mai bun decât în cazul unor imagini luate cu telefonul. Fotografiile din interior sunt foarte importante, inclusiv scaunele din față și din spate. Motorul este de asemenea important – un compartiment motor curat indică o mașină bine întreținută și va primi puncte în ochii cumpărătorilor.
Cum să te ferești de țepe la vânzarea mașinii
Ca regulă de aur, nu dați mașina sau actele acesteia din mână înainte de a încheia tranzacția și a încasa banii – fie prin transfer bancar fie cash, în mână. Dacă potențialul cumpărător vrea să testeze mașina, asigură-te că ai toate informațiile despre acesta – nume, adresă, număr de telefon. Înainte de a-l lăsa în spatele volanului, asigură-te că are un permis de conducere valabil și îndeplinește toate condițiile pentru a conduce o mașină, în caz contrar riscând consecințe legale inclusiv tu, ca proprietar al mașinii.