Top 8 sfaturi pentru reducerea consumului de combustibil
Cei mai mulți șoferi sunt preocupați de consumul de combustibil al mașinii lor. Cu toate acestea, nu iau nicio măsură pentru a economisi carburantul. Am pregătit un Top 8 sfaturi pentru reducerea consumului de combustibil care te vor ajuta să fii eco și să economisești bani în același timp.
Există o preocupare majoră din partea șoferilor pentru reducerea consumului de combustibil. Dacă nu din dorința de a fi un șofer eco-responsabil, măcar pentru a reduce factura lunară de combustibil. Cu toate acestea, este evident, după comportamentul din trafic al celor mai mulți șoferi, că nu fac nimic pentru a reduce consumul de carburant. Știm, să conduci „la consum” este plictisitor. Satisfacția este însă mare atunci când calculezi la final de lună cât de mult ai economisit.
Indiferent dacă ai o mașină cu motor diesel, pe benzină, sau chiar electrică, cel mai important factor care afectează consumul de combustibil este cel uman. Cu alte cuvinte, doar prin adoptarea unui stil de conducere responsabil, se poate obține o reducere semnificativă a consumului. Apoi, micile schimbări în rutina zilnică pot aduce o contribuție semnificativă. Conducerea agresivă, anvelopele insuficient umflate și păstrarea în portbagaj a lucrurilor inutile sunt factori care duc la creșterea consumului.
Top 8 sfaturi pentru reducerea consumului: Ce ai de făcut
Păstrează anvelopele umflate corect. Dacă presiune în anvelope este sub cea recomandată, acestea vor opune o rezistență mai mare la rulare. În plus, motorul trebuie să muncească mai mult pentru a împinge mașina. Rezultatul – un consum mai mare de combustibil și risipă de bani. În plus, presiunea pneurilor afectează distanța de frânare, manevrabilitatea și stabilitatea mașinii.
Cum anvelopele pierd aerul în timp, este recomandat să verifici presiunea roților cel puțin o dată pe lună. Presiunea corectă la care trebuie umflate anvelopele este specificată în manualul mașinii sau pe montantul central în zona șoferului.
Golește portbagajul. Poate că ți se pare o corvoadă să arunci din portbagaj tot ce prisosește, dar fiecare kilogram suplimentar care este transportat zilnic fără a fi necesar contribuie la creșterea consumului de combustibil. De asemenea, portbagajul montat pe acoperiș crește semnificativ consumul, din cauza frânării aerodinamice. În plus, chiar și rularea cu geamurile deschise la viteză mai mare contribuie la creșterea consumului de carburant – nu te așteptai la asta, nu?
Curăță geamurile și prin interior. Știm că asta sună absurd, dar sfatul are rostul său, în special în sezonul ploios. Geamurile curate se aburesc mai puțin în zilele umede, iar acest aspect poate fi îmbunătățit prin aplicarea unei soluții anti-aburire. Pentru că cei mai mulți folosesc aerul condiționat pentru o dezaburire rapidă a geamurilor, consumul de combustibil poate crește chiar și cu 10% în zilele umede.
Nu aștepta încălzirea motorului. Știmă că preferi să te urci într-o mașină care s-a încălzit deja, dar să o lași cu motorul pornit ca să se încălzească nu este o soluție bună. Nici pentru consumul de combustibil și nici pentru motor, care se va uza mai rapid. O mașină se încălzește cel mai rapid atunci când rulează, așa că urcă la volan, dă-i cheie și pornește la drum. În acest fel mașina se va încălzi rapid și fără consum inutil de combustibil. Nu strică să fii blând cu pedala de accelerație până la încălzirea motorului – acesta te va răsplăti cu o durată de viață îndelungată.
Adoptă un stil de conducere relaxat și vei economisi garantat
Respectă limitele de viteză. Depășirea vitezei legale nu înseamnă doar pericolul unei amenzi și a permisului suspendat (în cazurile mai grave), ci și un consum crescut de combustibil. E adevărat că timpul costă bani, dar, în acest caz, timpul câștigat este mult prea scump pentru a merita. Din cauza aerodinamicii, consumul de combustibil va crește exponențial cu creșterea vitezei. Iar dacă te-a luat un radar, orice calcul economic este dat peste cap.
Evită accelerările și frânările bruște. Un stil de conducere sportiv poate duce la o creștere abruptă a consumului de combustibil. O conducere economică înseamnă să conduci cât mai fluent, păstrând pe cât posibil o viteză de deplasare constantă. Urmărește mașinile aflate la trei-patru mașini în față, nu doar pe cea din fața ta. Un motor va consuma semnificativ mai puțin pentru a păstra viteza constantă decât pentru a recupera viteza pierdută după frânare. În plus, din cauza întârzierii reacțiilor, o frânare a unei mașini în coloană va duce la o oprire completă a coloanei. Așa se formează ambuteiajele kilometrice de pe Valea Prahovei.
Selectează treaptă corectă de viteză. Schimbarea la timp a treptei de viteză poate aduce o economie semnificativă de combustibil. Este motivul pentru care cele mai noi mașini cu transmisie manuală sunt dotate cu un indicator de schimbare optimă a treptelor de viteză. Poți economisi până la 15% din combustibil dacă treci într-o treaptă superioară la 1500-2500 rpm decât dacă schimbi treptele în zona roșie a turometrului.
Monitorizează consumul de combustibil. Dacă vrei să faci economie de combustibil, are sens să știi în orice moment care este consumul de combustibil și cum se schimbă acesta în funcție de stilul de conducere. Numai așa vei putea adopta un stil economic. Dacă mașina nu este dotată cu un computer de bord care să-ți ofere statistici de consum, poți face calculul la pompă. Împarte cantitatea de carburant consumată între două alimentări la numărul de kilometri parcurși în acest interval. Apoi înmulțește rezultatul cu 100. Astfel vei obține consumul mediu.