Top 5 cele mai frecvente probleme la mașinile second hand vândute de samsari

Publicat: 21 07. 2021, 12:42
Actualizat: 21 07. 2021, 12:43

Piața second-hand abundă în mașini, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe. Oricât de atractive par, nu toate merită banii ceruți de proprietar, iar cel care dorește să cumpere trebuie să fie atent înainte de a scoate banii din buzunar. Iată care sunt cele mai frecvente probleme la mașinile second hand vândute de samsari.

Intră în Galeria FOTO

Una dintre principalele probleme ale pieței de mașini second-hand este imposibilitatea cumpărătorilor de a identifica rapid escrocheriile. Unele mașini rulate pot fi tentante la prima vedere, dar la o analiză mai amănunțită se vor dovedi a fi nimic mai mult decât înșelăciuni bine puse la cale. De cele mai multe ori, aceste vehicule duc la costuri viitoare de întreținere neașteptate și la facturi de reparații insuportabile.

Într-un studiu desfășurat pe parcursul unui an, între aprilie 2020 și aprilie 2021, cei de la CarVertical au analizat istoricul a peste un milion de mașini vândute pe piața second-hand în Croația, Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Finlanda, Franța, Belgia, Belarus, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Ucraina, Serbia, Slovacia, Slovenia și Suedia. Pe baza acestui studiu, CarVertical a întocmit un top 5 cu cele frecvente probleme la mașinile second-hand.

Cele mai frecvente probleme la mașinile second hand: Escrocherii în adevăratul sens al cuvântului

Cea mai comună escrocherie cu mașinile second-hand o reprezintă mașinile avariate, care sunt reparate de samsari cu metode rudimentare și vândute apoi la un preț mult mai mare.  Cercetările CarVertical au constatat că aproape o treime (31%) din toate mașinile verificate prin platforma proprie au suferit daune.

Atunci când alegeți o mașină, este recomandabil să verificați dacă toate golurile dintre panourile caroseriei sunt uniforme. Dacă unele goluri sunt mai largi decât altele, acest lucru poate indica deteriorarea unor piese structurale sau reparații necorespunzătoare. Unii escroci fac tot posibilul să ascundă avariile suferite de mașinile pe care le vând, astfel încât clienții trebuie să inspecteze vehiculele în detaliu ca să le descopere.

A doua cea mai comună problem la mașinile second hand este kilometrajul dat înapoi. În cercetările efectuate de către CarVertical, fiecare al șaselea vehicul (16,7%) a avut kilometrajul manipulat. Acest lucru este mult mai frecvent în cazul mașinilor cu motoare diesel, care parcurg distanțe mari. Alterarea kilometrajului este o procedură ieftină pe piața neagră, care poate spori valoarea unei mașini cu 25% sau chiar mai mult, în special daca vorbim de vehicule foarte căutate.

Mașinile care au kilometrajul dat înapoi pot fi ușor de identificat. De obicei, uzura unui vehicul vorbește de la sine. Dacă scaunele, volanul sau schimbătorul de viteze sunt uzate, dar kilometrajul are o valoare scăzută, acesta poate fi un semn că ar fi mai bine să spuneți pas acestei mașini și să căutați o alta.

Atenție la prețul de vânzare: prea mic nu este întotdeauna prea bun

Cumpărarea unei mașini furate este probabil cea mai urâtă experiență pentru un cumpărător dintre toate escrocheriile la care poate fi supus cu autovehicule rulate. Dacă mașina este furată, aceasta poate fi confiscată, iar recuperarea banilor plătiți pe autoturism este aproape imposibilă. În ultimele 12 luni, CarVertical a identificat câteva sute de mașini furate.

Mașinile folosite în regim de taxi sau închiriere sunt foarte ieftine pe piața second-hand. Șoferii de taxi acumulează kilometri considerabil iar vasta lor majoritate sunt parcurși în medii urbane unde uzura este și mai semnificativă. Taxiurile și mașinile de închiriat se deteriorează de obicei mai repede și sunt adesea prost întreținute.

Folosind CarVertical, în ultimul an, aproximativ două mii de mașini au fost identificate ca fiind ex-taxiuri sau mașini de închiriat. Uneori identificarea se poate face ușor, de exemplu, după culoarea vopselei, dar escrocii iscusiți vor revopsi vehiculul ca să facă acest lucru imposibil. Rapoartele istorice oferă cea mai bună soluție pentru a evita astfel de mașini.

Cumpărătorii de mașini second hand ar trebui de asemenea să evite vehiculele suspect de ieftine, deși pentru mulți tentația este foarte mare. Dacă prețul pare prea bun pentru a fi adevărat, cumpărătorii ar trebui să investigheze în amănunt mașina, comparând-o cu mașini similare de pe piață.