Sfaturile Goodyear pentru o vacanță în siguranță. Iată ce trebuie să verifice șoferii înainte de orice călătorie (P)

Autor: ProMotor 25 iun. 2024 Știri auto

Sezonul estival a început, iar vacanțele sunt la orizont pentru cei mai mulți dintre noi. Date fiind temperaturile în creștere, este cu atât mai important să ne asigurăm că mașina noastră este în stare optima, cu atât mai mult dacă vrem să plecăm în călătorie sau în vacanță alături de cei dragi.

Anvelopele sunt foarte importante pentru siguranța noastră și a celorlalți participanți la trafic, astfel că Goodyear vine în ajutorul șoferilor cu o serie de sfaturi, datorită cărora vacanțele și călătoriile noastre să se desfășoare fără probleme vara aceasta.

Anvelopele reprezintă contactul cu carosabilul, astfel că trebui să fim atenți la câteva aspecte foarte importante. În aparență sunt lucruri simple, dar pe care mulți șoferi adesea le omit.  

Trebuie să avem presiunea corectă în pneuri

O anvelopă umflată corect nu doar că va oferi aderență maximă, dar ne va ajuta să economisim și bani. Presiunea din pneuri trebuie să fie cea corectă pentru a maximiza aderența în orice situație. O anvelopă prea puțin umflată se va uza mai mult pe extremități, în timp ce una prea umflată se va uza mai repede pe centrul căii de rulare. În plus, presiunea corectă în anvelope reduce riscul de pană sau explozie, mai ales când temperaturile sunt ridicate. De asemenea, o anvelopă umflată corect nu doar că se va comporta mai bine, dar se va uza uniform și va rezista mai mult, ceea ce ne poate salva bani pe termen lung. In plus, mașina va avea și un consum de combustibil mai mic. 

Anvelopele trebuie verificate cu atenție

Goodyear ne recomandă să verificăm anvelopele cu atenție, folosind manometrul. În decursul câtorva luni, anvelopele pot pierde din presiune. Este un fenomen normal, dar care nu trebuie neglijat. De aceea este important să verificăm presiunile regulat, dar să facem și o inspecție vizuală a anvelopelor pentru a ne asigura că nu sunt avariate.

Șoferii fac frecvent una dintre aceste greșeli clasice: fie nu își verifică presiunea în anvelope înainte de plecare, fie verifică presiunea când anvelopa este caldă, ceea ce duce la valori incorecte. Este important să respectăm recomandările producătorului auto cu privire la presiunea optimă în anvelope. Presiunea anvelopelor trebuie verificată în mod regulat – cel puțin o dată pe lună – dar mai ales înainte de a începe o călătorie pe distanțe lungi.  

Calitatea face diferența

Cu toate că investiția în anvelopele de vară de înaltă calitate este una substanțială, alegerea unor modele premium poate fi o opțiune mai sigură și mai accesibilă pe termen lung.

Alegerea anvelopelor potrivite afectează extrem de mult distanțele de frânare, care pot fi de până la 15 metri pe un drum umed la 80 km/h și de 7 metri pe un drum uscat la 100 km/h. 1

Totodată, teste recente au arătat că la frânarea pe un drum umed, în temperaturi de 15 °C și la 80 km/h, anvelopele de iarnă au o distanță de frânare cu aproximativ doi metri mai mare decât cele de vară. 2

O anvelopă premium poate rezistă chiar și de două ori mai mult

Revista germană Auto Bild a comparat potențialul a 20 de anvelope de vară și a clasat pe primul loc modelul premium Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, care au rezistat unei uzuri de 63.200 de kilometri. Ceea ce înseamnă mai mult decât dublul kilometrilor care pot fi parcurși cu anvelopele care se află pe ultimul loc din acest clasament. 3

Auto Bild a comparat și prețul per 1.000 de kilometri a 20 de anvelope, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 dovedindu-se și în acest caz cea mai ieftină variantă, la 8,70 euro pe 1.000 km. Adică aproximativ jumătate din prețul mediu pe 1.000 km al ultimelor șapte anvelope din clasament, care a fost de 16,15 euro. Astfel, anvelopa Goodyear a avut o durată de viață (calculată până la uzura benzii de rulare permisă de lege) care, atunci când este raportată la preț, depășește concurența. 4

Nu în ultimul rând, asigurați-vă că bagajele sunt transportate corect și adaptați-vă stilul de condus la condițiile de drum.

1. Testul anual de anvelope al revistei AutoBild 2023 – comparație între 50 de modele de anvelope, în ce privește frânarea pe carosabil umed, la 80 km/h și frânarea pe carosabil uscat la 100 km/h; dimensiunea anvelopelor de test a fost 225/45R18 și vehicul de testare a fost un BMW Seria 3.
2. Test intern Goodyear – frânare pe carosabil umed la 80 km/h: anvelopa Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 comparată cu Goodyear UltraGrip Performance 3 la 15 °C; o dimensiune a anvelopei de 225/45R17; vehicululul de testare a fost un Golf 8, Mireval 2024.
3.Testul anual de anvelope al revistei AutoBild din 2023 – o comparație între 20 de modele de anvelope în ce privește numărul de kilometri ce pot fi parcurși până la uzura maximă.
4.Testul anual de anvelope al revistei AutoBild din 2023 – comparație între 20 de anvelope, în ce privește prețul pe km (EUR/1.000 km).
Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide