Schimbi mașina? Ce trebuie să știi despre asigurarea RCA veche
Dacă schimbi mașina (sau doar o vinzi pe cea veche) trebuie să știi că poți obține unele avantaje dacă anunți emitentul poliței RCA actuale. Printre acestea se numără returnarea unei părți a prețului poliței RCA dacă nu au existat daune până la momentul vânzării mașinii și transferarea clasei bonus/malus pe noua mașină.
Potrivit legii, în momentul în care vinzi mașina, ești obligat să anunți și asiguratorul de acest lucru. Acest lucru nu este doar obligatoriu, ci și recomandabil, având în vedere consecințe care pot decurge din neanunțarea schimbării proprietarului mașinii. Totuși, mai sunt și alte aspecte pe care trebuie să le știi, iar unele din aceste cazuri trebuie să acționezi rapid, spre exemplu încă înainte de schimbarea mașinii cu alta nouă (sau rulată).
Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), dacă vinzi sau radiezi o mașină trebuie să știe că beneficiază de anumite drepturi. Astfel, dacă nu au produs accidente în perioada în care asigurarea RCA prezentă este în vigoare, aceștia își pot recupera suma aferentă perioadei rămase până la expirarea asigurării respective. Pentru aceasta, trebuie să se adreseze cu o cerere intermediarului (brokerului) sau asigurătorului, însoțită de documente justificative. Acestea pot fi contractul de asigurare, certificatul de radiere, un act care dovedește vânzarea vehiculului sau orice alt document doveditor.
Schimbi mașina? Cum transferi clasa bonus-malus pe noul vehicul
De asemenea, este important de știut că în momentul în care îți schimbi mașina ai posibilitatea de a transfera clasa de bonus-malus pe noul vehicul. În felul acesta nu va trebui să pornești de la zero cu noua asigurarea RCA. Ecuația inversă nu va funcționa, dacă ai o clasă de malus pe vechea asigurare aceasta nu va fi ștearsă din baza de date odată cu radierea mașinii, ci va afecta în continuare profilul tău de risc. Implicit, și costurile de asigurare.
Și transferul clasei bonus-malus se poate face tot în baza unei solicitări scrise, la care trebuie să atașezi documente justificative privind înstrăinarea sau radierea mașinii și achiziția vehiculului nou-dobândit. Dacă ai mai multe vehicule, transferul clasei bonus-malus de pe unul dintre acestea se face în anumite condiții, în funcție de tipul de client.
Astfel, dacă ești asigurat persoană fizică și deții în proprietate mai multe vehicule, beneficiezi de aceeași clasă a sistemului bonus-malus pentru toate vehiculele. Astfel, se va avea în vedere cea mai favorabilă clasă de bonus-malus corespunzătoare istoricului dumneavoastră de daunalitate. Pe de altă parte, dacă ești asigurat ca persoană juridică și deții mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplică distinct pentru fiecare vehicul în parte.