În România, rovinieta este obligatorie pentru autovehiculele care circulă pe drumurile naţionale.
Verificarea se face prin 74 de camere fixe şi camere mobile, informează Avocatnet.ro. Totodată, valabilitatea rovinietelor poate fi verificată şi prin personalul împuternicit al Inspectoratului General al Poliţiei Romane, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier şi al CNADNR (în punctele de trecere a frontierelor).
Lista completă a punctelor fixe de control al valabilităţii rovinietei
Preţurile rovinietelor încep de la 3 euro
În functie de tipul autovehicului, rovinieta are o valabilitate de una, şapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, iar tariful este cuprins, după caz, între 3 si 1.210 euro.
Amenzile pot atinge 4.500 de lei
Amenzile pentru şoferii care circulă pe drumurile naţionale fără roviniete valabile sunt cuprinse între 250 si 4.500 de lei.
DETALIUL CARE TE POATE SCĂPA DE AMENDĂ
La depistarea prin intermediul punctelor fixe/mobile de control, procesul-verbal de contraventie se poate intocmi şi în lipsa şoferului. Acesta se întocmeşte şi se comunica în cel mult două luni de la constatarea contravenţiei, iar în intervalul respectiv de timp nu pot fi încheiate alte procese-verbale pentru lipsa rovinietei.
Conform unei decizii recente a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procesele-verbale de contravenţie întocmite de CNADNR în urma depistării şoferilor cu camerele video trebuie să fie semnate de mana de catre agentul constatator, altfel sunt considerate nule, conchide Avocatnet.ro.