Regulile obţinerii şi reînnoirii permisului se schimbă pentru cel puţin 270.000 de români. Ce este apneea în somn şi ce semne are. Aplicaţia care îţi spune dacă eşti afectat
Candidaţii sau şoferii care au sindrom de apnee în somn ar putea obţine permisul auto numai după ce primesc şi un aviz medical, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial în data de 20 octombrie 2015.
Datele arată că, în Romania, din 6 milioane de şoferi, 270.000 suferă de apnee. Ţara noastră e pe locul 5 in clasamentul european al adormirii la volan.
EXCLUSIV ProMotor – Cum a pierdut Dacia o licitaţie de 400 de maşini de patrulare ale Poliţiei pentru doar 2,4 lei pe autoturism
Astfel, permisele de conducere nu sunt eliberate sau reîinoite candidaţilor care suferă de afecţiuni neurologice grave, în afara cazului în care solicitarea se bazează pe un aviz medical. Candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de apnee moderată sau severă în semn de tip obstructiv se supun unei consultaţii medicale pentru a obţine un aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reîinoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului.
Permisele de conducere pot fi eliberate acestor candidaţi dacă dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă tratamentul şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat.
Candidaţii sau conducătorii auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă de tip obstructiv şi care urmează un tratament trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care să nu depăşească 3 ani pentru conducătorii din grupa I şi un an pentru cei din grupa II.
VIDEO După ce a evitat un accident în ultima secundă, coboară şi îi aplică o corecţie celui care era să-l lovească
Ce este apnee şi care sunt semnele sale
Apneea este o întrerupere temporară a respiraţiei, iar persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn (SAS) se opresc în mod repetat din respirat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Aceste întreruperi produc o scădere a cantităţii de oxigen din sânge, fapt ce poate provoca grave complicaţii sau chiar moartea.
Cele mai întâlnite semnale ale apneei în somn sunt: sforăitul, somnolenţa, oboseala, iritabilitatea, dar şi migrenele.
Specialiştii au explicat că orice persoană ar trebui să se adreseze medicului dacă în timpul nopţii sforăie zgomotos, i se opreşte respiraţia în timpul somnului, are senzaţie de sufocare, merge frecvent la baie şi somnul nu este odihnitor şi dacă în timpul zilei are dureri de cap matinale, somnolenţă, capacitate redusă de concentrare, iritabilitate sau dacă adoarme în timpul unor activităţi de rutină.
Aplicaţie smartphone pentru depistarea apneei în somn, sindrom subdiagnosticat în România