Cu toate că paleta coloristică din industria auto a evoluat substanțial, culorile trecute în talon au rămas foarte limitate – exact zece. Chiar dacă asta simplifică lucrurile, sunt și mașini care sunt vopsite în mai multe culori. Registrul Auto Român explică ce se trece în talon dacă mașina este vopsită în două sau mai multe culori.
A existat o perioadă la începuturile erei automobilului când cumpărătorii unei mașini puteau alege orice culoare, „atât timp cât era neagră”, după cum umblă vorba că s-ar fi exprimat la un moment dat Henry Ford. Americanii probabil că au rămas traumatizați din acea perioadă, pentru că ceva mai târziu au ajuns să cumpere Volkswagen Golf Harlequin. Aceasta era vopsită în atât de multe culori, încât părea că a fost făcută din elemente de caroserie recuperate dintr-un cimitir de mașini. Oricât ar părea de original, Volkswagen s-a inspirat pentru această ediție limitată a lui Golf dintr-o serie de reclame ale mărcii din 1964, făcute pentru a promova Beetle. Un Polo Harlequin a fost, de asemenea, în meniu.
Totuși, chiar și în zilele noastre, nu e neobișnuit ca o mașină să fie vopsită în mai multe culori. În special mașinile de companie pot etala o coloristică foarte variată, care ar trebui să reflecte cultura firmei respective. Totuși, ce culoare se trece în talon în acest caz? Registrul Auto Român face clarificările necesare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit Directivei 2007/46/CE, sunt numai 10 culori de bază care pot fi înscrise în cartea de identitate a vehiculului (CIV) și talon: alb, galben, portocaliu, roşu, violet, albastru, verde, gri, maro şi negru. Toate celelalte culori cu denumiri fanteziste din configuratoarele mărcilor trebuie simplificate pentru a fi încadrate în aceste culori de bază. Totuși, din ce în ce mai multe mașini sunt vopsite în două culori – spre exemplu au plafonul contrastant. Cum se face înregistrarea acestor culori în CIV și talon?
Potrivit Registrului Auto Român, dacă pe vehicul se regăsesc două culori, ambele vor fi înscrise în CIV (de exemplu: „verde + roşu”), numai dacă ele sunt în proporţii aproximativ egale. În caz contrar, se înscrie doar culoarea predominantă (de exemplu: roșu). Dacă pe vehicul se regăsesc mai mult de două culori sau dacă acestea nu sunt culori liniare, ci nuanţe în degradé sau imagini, în CIV se înscrie culoarea predominantă + mențiunea „multicolor”.
În cazul particular al autovehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor în regim de TAXI, a doua culoare (de ex.: galben) se va înscrie în CIV numai dacă aceasta se regăsește integral pe cel puțin următoarele elemente: plafon, stâlpi, capote/hayon.
După vopsirea sau colantarea vehiculului în culoarea sau culorile preferate, trebuie să vă prezentați la sediul unei reprezentanțe RAR pentru modificarea culorii în cartea de identitate a mașinii și în certificatul de înmatriculare (talon). Documentele necesare la RAR pentru modificarea CIV în urma schimbării culorii vehiculului sunt următoarele:
În cazul în care solicitantul activității nu este și proprietarul vehiculului, acesta va trebui să prezinte un act de reprezentare legală: delegație dacă deținătorul este persoană juridică sau împuternicire notarială dacă deținătorul este persoana fizică. Nu trebuie uitat, pentru modificarea culorii în cartea de identitate a vehiculului este necesară efectuarea unei programări la RAR. Aceasta se poate face online, direct pe site-ul Registrului Auto Român.
După obținerea CIV cu mențiunea noilor culori, trebuie mers la serviciul de înmatriculări pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare care să conțină noile informații. Pentru a face acest lucru ai nevoie de următoarele acte: