Azot sau aer în anvelope? Cum e mai bine să-mi umflu roţile? VIDEO

Autor: Adrian Mihălţianu 23 iul. 2015 Utile

Merită să umflu cauciucurile cu azot, la un preţ mai mare, sau merită mai degrabă să continuu să le umflu cu aer? Întrebarea are mai multe răspunsuri, în funcţie de elementele de mai jos, desprinse din filmul celor de la Fifth Gear:

1. Anvelopele umflate cu azot îşi păstrează presiunea constantă mai mult timp

Moleculele de azot trec mai greu prin pereţii anvelopei decât cele de oxigen. Aerul atmosferic are oricum 78% azot, dar cele 21 de procente de oxigen sunt problema – în timp, aceste molecule „respiră” prin anvelopă, reducând presiunea. Cu azotul, acest lucru se întâmplă sensibil mai încet. Pretenţia că azotul nu „iese” este falsă, tot va trebui să umfli anvelopele din când în când, dar o vei face ceva mai rar.

2. Anvelopele umflate cu azot au o creştere predictibilă a presiunii în funcţie de utilizare

Motivul pentru care se umflă cu azot pneurile din Formula 1, de la avioane şi alte echipamente de înaltă viteză este simplu: dilatarea azotului este uşor predictibilă, pentru că dacă un pneu este umflat 100% cu azot, se ştie dinainte ce presiune va crea acesta în roată la o anumită temperatură dată. Dimpotrivă, umflarea cu aer atmosferic aduce şi un procent variabil de apă, care nu permite prezicerea cu exactitate a creşterii presiunii în roată la o anumită temperatură dată.

Cu alte cuvinte, dacă vorbim de o cursă de mare viteză şi echipa tehnică doreşte să păstreze o presiune anume în roţi în funcţie de condiţiile cursei, azotul este preferat pentru că este predictibil şi duce la performanţe constante, nu pentru că ar duce la performanţe mai bune.

3. Presiunea în roţile umflate cu azot creşte similar presiunii anvelopelor umflate cu aer, odată cu creşterea temperaturii*

Concluzia la care au ajuns cei de la Fifth Gear în urma testelor de laborator a fost că, surprinzător, presiunea în anvelopele cu azot a crescut mai mult decât cea din anvelopele umflate cu aer în condiţiile creşterii temperaturii, iar din cercetările noastre online am găsit multe opinii asemănătoare. Totuşi, asta ţine mai degrabă de puritatea azotului şi de procedura utilizată la umflarea roţilor, care să asigure lipsa contaminării cu apă a interiorului anvelopei (apa e cea care creează probleme, nu oxigenul). Conform unui site specializat pe această nişă, acest lucru nu ar trebui să aibă loc ci, dimpotrivă, anvelopele umflate cu azot ar trebui să înregistreze fluctuaţii ceva mai mici de presiune decât cele umflate cu aer. Cum trăim în lumea reală, trebuie să fii foarte atent de unde îţi umfli roţile, apoi să verifici presiunea în ele în condiţiile normale de rulare pentru a vedea care e adevărul.

Degeaba umfli roţile cu azot, dacă acestea nu au fost curăţate cum trebuie, în prealabil, de apă

Dacă le umfli la un service specializat în roţi, n-ar trebui să ai astfel de probleme, dar atenţie, că în rest, la noi nu se acordă deloc atenţie curăţeniei interiorului anvelopei! Oricum ar fi, nu vei simţi diferenţa, în condiţii normale de utilizare.

4. Azotul uzează mai puţin structura anvelopelor decât aerul atmosferic

Oxigenul din aerul atmosferic pompat în anvelope trece treptat prin structura acesteia, cauzând şi o oarecare oxidare a structurii metalice a anvelopei. De asemenea, umezeala din aerul atmosferic cu care e umflată anvelopa are acelaşi efect de uzură. Studiile arată că umflarea cu azot elimină practic acest neajuns. Nu vorbim totuşi de daune masive cauzate de oxigen, sau de beneficii palpabile în măsura în care o anvelopă e folosită totuşi doar câţiva ani. În fond, partea exterioară a anvelopei este expusă încontinuu la apă şi aer, iar noi n-am auzit încă de cineva care să-şi fi schimbat roţile pentru că oxidaseră.

5. Azotul poate reduce, marginal, consumul de carburant

Conform studiilor, peste 70% dintre şoferi rulează cu anvelope care au presiunea sub cea optimă, tocmai din cauza scăpărilor de oxigen. Umflarea cu azot permite păstrarea mai mult timp a unei presiuni optime sau lejer mai crescute, cu efectul scăderii consumului de carburant. Atenţie însă, vorbim de scăderi de circa 2-7%, în funcţie de regularitatea cu care obişnuieşti să verifici presiunea în roţi. Dacă eşti leneş, atunci mai bine pui azot.

6. E preferabilă, aşadar, utilizarea azotului în anvelope?

Deşi unii vor insista că e absolut necesar să foloseşti azot, realitatea e că beneficiile sunt minime, în special dacă obişnuieşti să ai grijă de maşina ta şi să verifici des presiunea în anvelope (aşa cum ar trebui!). Doar dacă ţii neapărat să faci mai puţine drumuri la vulcanizare, da. Atenţie însă atunci când faci un drum lung, în special în toiul verii. Atenţie şi că, în ciuda faptului că le-ai umflat cu azot, tot e important să verifici dacă ai presiunea corectă în roţi la intervale regulate, altfel poţi avea surprize extrem de neplăcute.

 


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide