Lista bolilor pentru care legea interzice acordarea permisului de conducere
Una din regulile principale pentru cei care vor să obţină permisul auto este că trebuie să fie apte din punct de vedere fizic şi psihic.
Fişa medicală pentru permisul auto este un document necesar tuturor persoanelor care vor să obţină sau să îşi schimbe permisul auto. Aceasta poate fi obţinută doar de la anumite instituţii specializate, iar costul ei este de 125 de Lei.
Consultaţiile durează maxim o ora şi jumatate, asta în cazul în care nu apar situaţii neprevăzute ce necesită o analiză mai amănunţită.
Ce spune legea
Conducatorii auto se clasifica în doua grupe:
a) grupa 1: conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE;
b) grupa 2: conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.
1. Vederea
Toti solicitantii unui permis de conducere trebuie sa se supuna unui examen corespunzator pentru a se asigura ca au acuitatea vizuala necesara pentru conducerea unui autovehicul.
2. Auzul
Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidatii sau conducatorii auto din grupa 2 (categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E) numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate. Se acorda o atentie deosebita examinarii medicale, tinându-se seama de posibilitatile de compensare.
3. Handicapul locomotor
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidatii ori conducatorii auto care prezinta afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor care fac periculoasa conducerea unui autovehicul.
4. Afectiuni cardiovasculare
Orice afectiune care poate expune candidatul pentru obtinerea primului permis de conducere sau conducatorul auto care solicita reînnoirea acestuia la deteriorarea brusca a functionarii sistemului cardiovascular de natura a provoca alterarea rapida a functiilor cerebrale constituie un pericol pentru siguranta rutiera si este incompatibila cu calitatea de conducator de autovehicule.
5. Diabetul zaharat
În sensul prezentelor norme minime, prin hipoglicemie acuta se întelege situatia în care este necesar ajutorul unei alte persoane, iar prin hipoglicemie cronica se întelege al doilea episod de hipoglicemie acuta în decursul a 12 luni.
6. Afectiuni neurologice
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta afectiuni neurologice grave, în afara cazurilor în care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat.
6. Epilepsia
Crizele de epilepsie sau alte tulburari subite ale starii de constienta constituie un pericol real si grav pentru siguranta rutiera daca apar la o persoana în timp ce conduce un autovehicul.
7. Tulburari mintale
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta urmatoarele afectiuni:
a) tulburari mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afectiuni, traume ori interventii neurochirurgicale;
b) retard psihic sever;
c) probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata, comportament ori adaptabilitate.
8. Alcoolul
Consumul de bauturi alcoolice constituie un pericol major pentru siguranta rutiera. Avându-se în vedere importanta acestui aspect, se impune o mare vigilenta în plan medical.
9. Droguri si medicamente
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidatilor ori conducatorilor auto care sunt dependenti de substante psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substante, dar fac abuz de ele în mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicita.
10. Afectiuni renale
Pentru candidatii si conducatorii auto din aceasta grupa, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficienta renala grava, numai pe baza unui aviz medical autorizat si cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.