Începe sezonul alergiilor. Cum te ajută filtrul de polen și de ce e important să îl schimbi frecvent
Odată cu trezirea la viață a naturii încep și neplăcerilor pentru cei cu alergii respiratorii. În mașină, filtrul de polen este responsabil de calitatea aerului pe care îl respiri. Iată cum te ajută filtrul de polen și de ce e important să îl schimbi frecvent.
Filtrul de habitaclu sau filtrul de polen, cum mai este denumit, îndeplinește un rol important nu doar pentru instalația de climatizare, ci și pentru sănătatea celor care merg cu mașina. Acesta previne intrarea impurităților în sistemul de ventilație al mașinii, dar și curățarea aerului respirat de pasageri. Este, în esență, un filtrul HEPA (high-efficiency particulate absorbing), similar cu cel de la aspirator sau cu filtrul de aer al motorului.
În cazul în care filtrul de polen se colmatează – și asta este inevitabil în timp – calitatea și cantitatea aerului din mașină scad. Consecințele imediate pot fi aburirea geamurilor (interiorul nu se mai aerisește corespunzător), mirosuri neplăcute și chiar o creștere a consumului de combustibil. Acest lucru se întâmplă din cauză că sistemul de climatizare va trebui să lucreze mai mult pentru a ajunge la temperatura dorită.
Cât de des trebuie schimbat filtrul de polen
De regulă, filtrul de polen nu face parte din planul de revizii regulat, prin urmare șoferii trebuie să fie atenți și să solicite înlocuirea acestuia. Specialiștii recomandă ca acest lucru să se facă anual sau la cel mult 15.000 de kilometri, în special dacă mașina este folosită de persoane cu alergii respiratorii.
În cel mai rău caz, filtrul trebuie înlocuit în momentul în care apar primele semne de aburire a geamurilor sau mirosuri neobișnuite în habitaclu. Nu se recomandă aspirarea sau suflarea filtrului de polen. Operațiunea va îndepărta doar mizeriile mari de la suprafață, nu și praful fin din fibrele filtrului.
Prețul unui filtru de habitaclu este infim, de câteva zeci de lei, prin urmare nu este nicio scuză pentru cei care „uită” să-l schimbe. O idee mai scumpe sunt filtrele cu carbon activ, care asigură îndepărtarea mirosurilor neplăcute dar și filtrarea compușilor volatili nocivi și a noxelor din aer. Înlocuirea filtrului de polen se poate face în parcare, în câteva minute, fără să necesite scule speciale sau cunoștințe deosebite.
Cum poți să-ți schimbi singur filtrul de polen
Primul pas este să afli unde este acesta amplasat, o informație pe care o găsești în manualul de utilizare al mașinii. De cele mai multe ori, filtrul de polen se găsește în spatele compartimentului de mănuși sau în zona picioarelor. După îndepărtarea capacului se poate ușor scoate filtrul vechi pentru a fi înlocuit cu unul nou.
Montarea filtrului nou se face ținând seama de direcția fluxului de aer, care este marcată printr-o săgeată pe filtrul cel nou. Instrucțiuni detaliate ar trebui să găsești pe cutia filtrului nou. Înainte de montarea noului filtru asigură-te că în carcasa acestuia nu au rămas frunze, pietre sau alte corpuri străine. Montează apoi capacul cu atenție.