Decarbonizarea motorului e o țeapă completă? Ori e un sâmbure de adevăr la mijloc?

Publicat: 25 06. 2020, 12:34
Actualizat: 25 06. 2020, 15:16

Cu toții ne dorim ca mașinile noastre să fie într-o stare cât mai bună, așa cum ne dorim ca și corpurile noastre să fie la fel sănătoase. La fel ca multitudinea de diete care oferă o sănătate mai bună, există diferite proceduri care pretind că fac același lucru și pentru mașina dvs. Pentru autovehicule decarbonizarea motorului este o procedură benefică.

Decarbonizarea nu este țeapă!

Poate te întrebi de ce mașina nu mai trage la fel de bine, sau de ce motorul consumă mai mult sau diverse alte probleme. Acestea pot avea o legătură cu acumularea de carbon la motor.

Intră în galeria foto

Decarbonizarea motorului poate fi un proces chimic sau mecanic, în care depozitele de carbon pe chiulasă și pe pistoane sunt îndepărtate pentru a asigura o mai bună funcționare a motorului. De asemenea, implică eliminarea depozitelor de carbon de pe celelalte componente ale motorului.

Există două tehnici de decarbonizare – mecanice și chimice

1. Mecanic – această tehnică presupune ca motorul să fie deschis și depozitele de carbon sunt desprinse fizic de pe componente. Dacă mecanicul este bine instruit și experimentat, acest proces are un mare succes, altfel poate fi dezastruos pentru motor.

2. Produse chimice: Acest procedeu utilizează substanțe chimice sau chiar apă care dizolvă depozitele de carbon formate în diferite părți ale motorului (injectoare, pistoane etc.) iar apoi carbonul sunt eliminate prin evacuare. În zona de admisie vă fi pulverizat un lichidul corespunzător, în timp ce motorul vă rula. Astfel, vă fi generat aburul care vă ajunge în cilindrii, vă înmuia și îndepărtă ușor depunerile de carbon.

Decarbonizarea motorului are următoarele avantaje

1. Curăță motorul în interior

2. Curăță toate componentele importante, senzorul 02 și convertorul catalitic

3. Îmbunătățește performanța

4. Zgomot redus al motorului și reducerea vibrațiilor

5. Restabilește eficiența combustibilului

Decarbonizarea motorului: „Talpa” e cea mai bună metodă?

Există mituri care spun că mersul turat ajută la curățarea motorului. Dar, dacă motorul este plin de depuneri nu se va decarboniza prin forjă. Mai multe detalii despre modul cum decurge procesul de decarbonizare, și cum este perceput acest procedeu de către unii șoferi, puteți afla din tutorialul celor de la 99vehicles.