De ce trebuie să verifici periodic presiunea anvelopelor
Sezonul de vară se apropie cu paşi repezi şi pentru a te bucura cât mai mult de experienţa de condus în timpul sezonului cald trebuie să te asiguri că presiunea din anvelopele tale este cea corectă. Aceasta influenţează siguranţa, durata de viaţă a anvelopelor şi totodată consumul de combustibil.
Iată care sunt cele 3 motive de bază pentru care trebuie să verifici periodic presiunea anvelopelor, potrivit specialiştilor Nokian Tyres.
O experienţă de condus mai sigură
Presiunea anvelopelor influenţează puternic manevrabilitatea maşinii şi siguranţa şoferului. Anvelopele cu presiune scăzută sau anvelopele cu presiune neuniformă fac ca maşina să reacţioneze mai lent din punctul de vedere al direcţiei şi, totodată, să se comporte neaşteptat în situaţii extreme.
“Importanţa unei presiuni corecte a pneurilor se resimte mai ales în situaţiile extreme, ce implică mişcări rapide de direcţie, cum ar fi schimbarea benzii de circulaţie sau evitarea unei coliziuni cu un animal de pe drum. Pe timp de ploaie, de exemplu, anvelopele cu presiunea prea mică pot creşte distanţele de frânare şi pot reduce rezistenţa la acvaplanare”, explică Martin Dražík, Product Manager, Nokian Tyres Europa.
Manipularea instabilă devine şi mai accentuată atunci când încărcătura este una mare. Spre exemplu, când conduci un vehicul de mare greutate, remorcă sau rulotă, presiunea în anvelope trebuie mărită.
O durată de viaţă mai mare a anvelopelor
Presiunea din anvelope influenţează, de asemenea, şi durata de viaţă a anvelopelor. Cele cu presiune sub normă sunt mult mai predispuse deteriorării.
Presiunea scăzută a anvelopelor duce la supraîncălzire şi, implicit, la creşterea uzurii acestora. Având în vedere că elementele structurale ale anvelopei devin mai calde, este posibil să apară defecţiuni, care pot duce chiar şi la cedarea acesteia.
Presiunea scăzută reduce distanţa dintre roată şi suprafaţa anvelopei. Acest lucru creşte riscul ca anvelopa să lovească roata şi, implicit, posibilitatea de deteriorare a anvelopei atunci când se deplasează pe o bordură. În timpul verii, loviturile şi gropile pot spori impactul asupra pneurilor.
Reducerea consumului de combustibil şi a emisiilor de CO2
Presiunea anvelopelor influenţează în mod direct consumul de combustibil al autovehiculului şi emisiile de carbon. Presiunea redusă sporeşte rezistenţa la rulare a anvelopei, ceea ce duce la consumul inutil de carburant.
“Mulţi producători de automobile enumeră o aşa numită recomandare de presiune ECO pentru anvelope, alături de recomandările pentru cel mult 1-3 persoane şi sarcina maximă admisă. Această setare minimizează rezistenţa la rulare şi emisiile de carbon”, explică Dražík.
Aerul se scurge în timp şi nu îţi poţi da seama în timpul condusului dacă o anvelopă nu este umflată suficient. Prin urmare, ar trebui să verifici presiunea din anvelope chiar şi după schimbarea acestora, la fiecare trei săptămâni sau cel puţin înainte de o călătorie lungă. Nu este nevoie ca presiunea în anotimpul cald să fie redusă, deoarece o uşoară suprapresiune nu dăunează anvelopei.
Sfaturi pentru o experienţă de condus sigură în timpul verii
• Înlocuieşte anvelopele care au fost utilizate mai mult de 6 ani, chiar dacă există semne cum că ar mai putea rula.
• Verifică adâncimea benzii de rulare. Din motive de siguranţă, adâncimea minimă recomandată a benzii de rulare este de 4 mm. Utilizarea anvelopelor uzate va prelungi distanţa de frânare a maşinii şi va face mai dificilă manipularea.
• Verifică pereţii laterali şi suprafaţa de rulare a anvelopei pentru a identifica eventualele fisuri, spărturi sau colectări anormale.
• Verifică principalele caneluri. Orice pietre mari care sunt blocate în canelurile principale vor pătrunde mai adânc în anvelopă în timpul conducerii şi pot cauza deteriorarea pneurilor.
• Verifică dacă toate anvelopele sunt uzate uniform. Roteşte anvelopele uzate uniform de pe puntea din faţă pe cea din spate. Montează cele două anvelope în cea mai bună stare pe puntea din spate pentru mai multă siguranţă.
• Verifică periodic presiunea anvelopelor. Presiunea corectă îmbunătăţeşte siguranţa, prelungeşte durata de viaţă a anvelopei şi reduce consumul de combustibil. Ar trebui să verifici presiunea anvelopei la fiecare trei săptămâni şi de fiecare dată când porneşti într-o călătorie mai lungă. Presiunea se verifică doar atunci când anvelopele sunt reci.
• Resetează sistemul de avertizare a presiunii în anvelope după ce ai setat presiunea corectă a pneurilor. Maşinile moderne au senzori TPMS (Sistem de monitorizare a presiunii în pneuri) ca echipament standard.