Mașinile moderne pot veni în multe configurații. De la opțiunile pentru puntea care pune în mișcare mașina (față / spate sau tracțiunea integrală), până la motor (benzină + GPL), diesel, electric sau hibrid, posibilitățile sunt numeroase atunci când cumpărați un vehicul nou. O altă decizie cheie pe care trebuie să o luați înainte de momentul achiziției este ce tip de transmisie doriți.
Mașinile sunt disponibile cu două tipuri diferite de transmisie: automată sau manuală. Cu o transmisie manuală, șoferul este responsabil pentru schimbarea vitezelor, în timp ce într-un vehicul cu transmisie automată, mașina alege singură treapta în care să circule.
În afară de manetă, o transmisie manuală necesită utilizarea unei pedale de ambreiaj care se află în stânga pedalei de frână. Apăsarea pedalei ambreiajului decuplează mecanismul situat între motor și transmisie, altfel spus oprește puterea de la motor la transmisie, astfel încât să puteți schimba vitezele.
-Preț de achiziție mai mic al mașinii;
-Multor șoferi le place senzația de a deține controlul pe care o oferă o transmisie manuală;
-Accelerație superioară. Șoferii sportivi aleg această transmisie;
-Mai puțin costisitoare la service. Repararea unei cutii manuale se realizează mult mai ușor decât a uneia automate.
-Necesită mai multe ore de practică pentru cei care învăță să conducă;
-Conducătorul auto trebuie să coordoneze ambreiajul, gazul și schimbătorul de viteze;
-Valoare de revânzare este mai mică;
-Poate fi dificil de condus în traficul bară la bară.
În timp ce șoferul joacă un rol activ în funcționarea unui vehicul cu transmisie manuală, cu o transmisie automată, șoferul selectează pur și simplu D pe schimbător și mașină face toată treaba.
Folosind presiunea fluidului, vehiculul selectează automat treptele de viteză. Furnizarea presiunii necesare pentru activarea pieselor care determină în ce viteză ar trebui să fie vehiculul este asigurată de lichidul de transmisie. Acest fluid nu numai că răcește dar și lubrifiază părțile mobile ale transmisiei.
-Ușor de folosit – mai puțin stres;
-Valoare de revânzare mai mare;
-Excelentă în traficul bară la bară;
-Foarte bună pentru șoferii începători.
-Preț de achiziție mai mare;
-Costuri mai mari de reparații;
-Greutate mai mare. O cutie automată este mult mai complexă decât una manuală, prin urmare, mai multe piese înseamnă greutate mai mare.