Cum să negociezi cel mai bun preț la o mașină nouă. Secretele care-ți salvează bugetul

Autor: George Cristea 13 feb. 2021 Utile

Chiar dacă mașinile au, ca și alte produse, o etichetă de preț, mulți dealeri acordă oamenilor de vânzări o oarecare libertate de negociere. Iată cum să negociezi cel mai bun preț la o mașină nouă învățând secretele care-ți pot salva bugetul sau îți pot aduce un bonus nesperat.

Intră în Galeria FOTO

Probabil cel mai important secret pe care nu ți-l spune nimeni este că mașinile, chiar dacă au o etichetă de preț, acesta mai poate fi redus prin negociere. Asta deoarece dealerii auto au o marjă destul de largă de negociere. În funcție de abilitățile tale, poți ajunge la un preț semnificativ mai mic decât cel recomandat pentru mașina respectivă sau poți obține mici cadouri – pachete de dotări care altfel te-ar fi costat bani buni.

Asta nu înseamnă că vânzătorul va fi dispus să cedeze aceste discounturi și bonusuri fără luptă – la urma urmei bonusul lui la final de lună depinde de asta. Totuși, sunt cazuri în care vânzătorul va dori să vândă o mașină chiar dacă își va sacrifica partea lui din afacere, pentru a îndeplini o țintă de vânzări, spre exemplu. Prin urmare, este important să știi că există perioade în care ai mai multe șanse să obții un preț bun și perioade în care dealerul nu va lăsa niciun cent.

Cum să negociezi cel mai bun preț la o mașină nouă: 5 reguli de aur

Ca în orice negociere, este important să cunoști bine terenul. Află cât mai multe despre mașina pe care vrei să o cumperi, dar și despre alte modele concurente. Calculează-ți cu atenție bugetul pe care-l poți aloca pentru avans și plata ratelor și nu îl depăși în timpul negocierii. Nu te sfii să te ridici și să spui că mai ai nevoie de timp de gândire dacă negocierea nu merge în direcția dorită de tine. În plus, este important să respecți aceste cinci reguli de aur ale negocierii atunci când cumperi o mașină nouă.

1. Nu dezvălui niciodată vânzătorului bugetul tău real
Este unul dintre punctele importante ale negocierii, și orice vânzător te va întreba de câți bani dispui pentru achiziție. Dacă îți poți permite o rată de 250 de euro pe lună, spune că 200 este valoarea maximă. Dacă vei spune 250, de acolo vor porni negocierile și va fi imposibil să scazi sub această valoare.

2. Nu schimba oamenii de vânzări
Dacă ai stabilit o întâlnire, nu discuta cu altă persoană de vânzări dacă faci mai multe vizite la showroom. În felul acesta se creează o relație, iar vânzătorul va fi mai dispus să îți facă un preț bun. Vânzătorilor nu le place, de altfel, să împartă bonusul cu colegii.

Fii smart: detaliile care contează

3. Îmbracă-te corespunzător
Prin asta înțelegem „smart”: nici neglijent, nici opulent. O ținută modestă te va face să fii considerat o pierdere de timp de către vânzători. Atât experiența ta, cât și posibilitățile de negociere vor avea de suferit. Dacă treci în extrema cealaltă și vrei să impresionezi cu haine de designer, vei fi confundat cu un client care are mulți bani de cheltuit. Chiar dacă e așa, nu vrei ca vânzătorul să știe asta.

4. Solicită să primești în scris toate detaliile negociate
Vorbele zboară, după cum spune un proverb. Multe neînțelegeri pot fi evitate doar punând pe hârtie aspectele importante ale negocierii. Dacă ulterior apar probleme, poți oricând să faci trimitere la detaliile ofertei negociate.

5. Vino cu partenerul la negociere
Pare fără sens, dar mulți vânzători auto declară că nu văd rostul să încheie o tranzacție dacă nu sunt de față ambii parteneri. Este adevărat, o mașină este o achiziție importantă. Puțini vor lua o decizie înainte de a se consulta cu partenerul.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide