Codul rutier 2019. Şoferii care încalcă legea sunt favorizaţi

Publicat: 07 06. 2019, 13:24

Codul rutier din 2019 ar putea primi o nouă modificare controversată în legătură cu şoferii care au permisul auto suspendat. Concret, este vorba despre posibilitatea ca şoferii să ceară de câte ori vor reducerea suspendării permisului de circulaţie, nu o dată la trei ani, aşa cum se întâmplă acum, informează ştirileprotv.ro. Proiectul de lege a trecut de Senat şi va fi dezbătut în Camera Deputaţilor. 

Dacă legea va trece de Camera Deputaţilor, cei care au rămas fără carnet pentru următoarele 90 de zile, de exemplu, ar putea să-l recupereze într-o lună. Sunt vizaţi cei care au consumat alcool şi au fost prinşi conducând maşina, au fost găsiţi cu probleme grave la sistemul de frânare sau au depăşit viteza legală cu mai mult de 50 de kilometri la oră.

O prevedere asemănătoare există deja, însă se aplică numai celor care nu au mai beneficiat de reducere în ultimii 3 ani şi n-au avut permisul suspendat în ultimii doi.

Şoferii pot cere permisul înapoi mai repede

Proiectul de lege înlătura aceste obstacole, aşa că, teoretic, şoferii pot cere permisul înapoi mai repede nelimitat atâta vreme cât nu provoacă un accident de circulaţie, băuţi fiind.

Sancţiunile trebuie aplicate în funcţie de gravitatea abaterii. Ori dacă pentru toate tipurile de abateri, indiferent de gravitatea acestora, conducătorii auto sunt sancţionaţi la fel, respectiv 30 de zile de suspendare a dreptului de a conduce, este clar că legea nu mai are aplicabilitate. În trafic va exista realmente o haiducie”, a declarat pentru sursa mai sus citată Cătălin Codescu, preşedinte al Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie. 

Iniţiatorul proiectului susţine contrariul

„Eu nu cred că încurajez conducătorul auto să nu respecte legea. Din contră, eu cred că prin această lege conducătorii auto vor fi mai atenţi şi vor respecta legea mai mult decât înainte. Vrem să degrevăm munca din instanţe, sunt prea multe dosare de contestare. Asta este pentru cei care greşesc o dată la nu ştiu câtă vreme”, susţine iniţiatorul proiectului Costel Neculai Dunava.