Cei mai mulți șoferi pregătesc mașina înainte de a pleca în concediu pe un traseu mai lung. Foarte puțini fac verificările necesare la întoarcerea din vacanță. Iată ce trebuie să verifici la mașină după revenirea din concediu.
Pregătirea mașinii pentru călătorie este o etapă importantă, iar cei mai mulți șoferi îi acordă o atenție deosebită. Puțini știu însă că la întoarcerea din concediu trebuie să facă o nouă inspecție a mașinii și să refacă reglajele necesare pentru traficul cotidian. În acest fel nu doar că mașina va fi mai protejată pe termen lung, dar și economiile vor fi mai mari, iar siguranța în trafic va crește.
Primul pas pe care trebuie să-l faci la revenirea din concediu este să golești portbagajul de orice lucru care nu este necesar. Fiecare kilogram în plus transportat inutil nu face decât să crească consumul de combustibil. Cele mai mari probleme sunt puse de cutiile de depozitare pentru acoperiș și de suporturile pentru biciclete. Mulți șoferi le lasă montate pe mașină pentru a nu se împiedica de ele prin casă, dar acestea contribuie semnificativ la creșterea consumului de carburant: chiar și cu 20%. Fiecare 100 kg suplimentară crește consumul mediu cu circa 0,3 l/100 km.
La plecare în vacanță, mașina a fost pregătită pentru a face față greutății suplimentare transportate. Presiunea în anvelope a fost ridicată corespunzător, iar farurile au fost reglate pentru un fascicul mai scurt. Odată încărcătură scoasă din mașină, toate aceste reglaje trebuie refăcute: presiunea în pneuri trebuie scăzută până la valoarea de gol a mașinii, iar farurile trebuie reglate pentru poziția normală. În plus, trebuie verificată banda de rulare a anvelopelor – rularea cu o sarcină ridicată le poate afecta în concediu.
Curățarea geamurilor, atât pe exterior cât și pe interior, este o măsură necesară după revenirea din concediu. Filmul de mizerie depus pe interior poate scădea drastic vizibilitatea la răsărit și la apus, când soarele bate aproape orizontal. În aceste condiții, efectul de orbire a șoferului este maxim.
Nu în ultimul rând, interiorul mașinii trebuie curățat cu atenție. De asemenea, caroseria trebuie verificată pentru identificarea loviturilor de pietre. Acestea trebuie reparate cât mai curând, pentru a împiedica formarea ruginii.
Cea mai importantă verificare este cea a fluidelor. Nivelul uleiului, al lichidului de răcire și al celui de spălare a parbrizului trebuie verificate și completate dacă este necesare. Nivelul lichidului de frână nu trebuie să fi scăzut – în caz contrar trebuie verificat într-un service sistemul de frânare. Dacă nivelul lichidului de răcire a scăzut foarte mult, o verificare de specialitate este, de asemenea, recomandată.