Ce trebuie să știi ca să conduci iarna ca un profesionist
Chiar dacă pare evident, nu toți șoferii înțeleg că șofatul pe timp de iarnă diferă fundamental de cel pe timp de vară. Adesea, venirea iernii aduce un val de tamponări în marile orașe, cele mai multe cauzate de neînțelegerea condițiilor de conducere la temperaturi scăzute. Iată ce trebuie să știi ca să conduci iarna ca un profesionist.
Odată cu răcirea vremii, condițiile meteo îi pun în dificultate pe șoferi. Vizibilitatea scade, odată cu apariția ceții și a ploilor, iar aderența este mult mai precară. Chiar și atunci când asfaltul este perfect uscat, temperaturile scăzute fac ca aderența anvelopelor să fie semnificativ diminuată. Cauciucurile de iarnă îmbunătățesc acest aspect, dar nu pot face minuni.
În afară de asta, iarna vine cu probleme suplimentare – poleiul poate apărea pe șosea în cele mai neașteptate momente, fiind dificil de prevăzut și evitat. Iar în cazul zăpezii, tot ce știai despre conducere se schimbă fundamental. Șoferii cu experiență au trecut prin mai multe cicluri și și-au adaptat stilul de conducere pentru a preveni incidentele pe timp de iarnă. Șoferii începători, însă, ar putea să întâlnească anul acesta prima iarnă în spatele volanului, iar priceperea și reflexele lor vor fi puse la încercare.
Iarna, operațiuni banale pun probleme deosebite. O depășire poate ascunde pericole deosebite, în special dacă aceasta se face pe zăpadă. Revenirea pe propria bandă după depășire este un scenariu tipic pentru pierderea controlului mașinii în condiții de aderență scăzută. Sistemele de asistență ajută la stabilizarea traiectoriei mașinii, dar nu pot învinge legile fizicii atunci când viteza este prea mare.
Cum conduci iarna ca un profesionist: Sfaturi pentru șoferii începători și nu numai
O conducere preventivă va ajuta chiar și cei mai neexperimentați conducători auto să ajungă la destinație în siguranță. Iată principalele sfaturi de care trebuie să țină cont cei care nu au condus prea mult în condiții de iarnă:
- Păstrați distanța corespunzătoare față de celelalte autovehicule și frânați din timp. Adoptați o conduită preventivă. Mai bine să ajungeți la destinație cu câteva minute întârziere decât să riscați un accident.
- Nu circulați cu viteză ridicată în condiții de iarnă, când sunt afectate vizibilitatea, distanța de frânare și direcția autovehiculului. Porniți la drum abia după ce curățați mașina de zăpadă și ați dezaburit geamurile pentru a avea o vizibilitate maximă.
- Atenție sporită la deplasări când temperatura scade sub 0 grade Celsius, pentru că puteți întâlni porțiuni cu polei.
- Nu bruscați volanul sau pedalele mașinii. Iarna nu se accelerează brusc, nu se frânează brusc și cu siguranță nu trebuie să tragi de volan brusc. Toate acestea duc la pierderea controlului în condiții de aderență scăzută.
- Șofatul cu calm este esențial. În caz de derapaj, în loc să intrați în panică și să călcați brusc frâna, trebuie să căutați cu privirea posibilele locuri spre care să vă îndreptați și să încercați să redobândiți controlul asupra mașinii prin direcție, apoi frână.
- Îndemânarea se obține în primul rând prin practică. Conduceți cât mai mult în diferite condiții de rulare, încercând să observați și să înțelegeți comportamentul mașinii. Nu strică să exersați manevrele pe un teren (parcare etc) în afara drumului public.
- Urmați un curs de conducere defensivă. Desfășurate pe un circuit special, acestea asigură cele mai bune deprinderi de conducere în condiții de aderență scăzută.
Nu doar șofatul este esențial în condiții de iarnă, ci și pregătirea mașinii. Ține cont de sfaturile noastre și nu vei avea probleme cu mașina pe timp de iarnă. Iar dacă ai mașină cu motor diesel, am pregătit 10 sfaturi pentru o exploatare optimă a mașinii pe timp de iarnă.