Ce sunt ochelarii pentru conducere nocturnă și cât sunt de eficienți
Ochelarii pentru conducere nocturnă oferă, potrivit celor care-i comercializează, o vedere mai bună noaptea, eliminând în special reflexiile produse de farurile altor mașini. Cât de adevărată este această afirmație și cât de eficienți sunt, până la urmă, ochelarii pentru conducere nocturnă?
Cei care conduc frecvent noaptea s-au confruntat adesea cu problema farurilor mașinilor care vin din sens invers. Fie că este vorba de mașini care folosesc faza lungă nejustificat, fie că e vorba de faruri prost reglate, orbirea temporară cauzată de farurile mașinilor reprezintă o problemă serioasă, care poate duce (și adesea o face) la producerea unor accidente grave. Și asta pentru că ochii au nevoie de câteva secunde pentru a se acomoda cu întunericul după ce fasciculul luminos a trecut, iar în acest timp vederea nocturnă este serios afectată. Este ca și când am merge câteva secunde cu ochii închiși.
Ce poți face în astfel de situații? Cel mai bun sfat este să nu privești direct în farurile mașinii care vine din față, ci lateral, spre marginea drumului. Alți șoferi recomandă purtarea unor ochelari pentru conducere nocturnă. Mai exact, ochelari dezvoltați special pentru a reduce efectul de orbire. Dar ce este așa special la ochelarii pentru conducere nocturnă?
Ce sunt ochelarii pentru conducere nocturnă
Aceștia au, de regulă, o tentă galbenă, care se spune că reduce luminozitatea luminii albe. Unii ochelari au lentilele polarizate, ceea ce contribuie la reducerea reflexiilor provocate de lumina farurilor. Un filtru colorat „îmblânzește” lumina albă și, în general, nu afectează spectrul color al vederii nocturne. Dacă ar fi folosită o altă culoare, ca roșu, albastru sau verde, efectul ar fi mai deranjant. Se mai spune și că galbenul mărește și contrastul.
Cu toate acestea, nu există dovezi științifice că ochelarii de noapte chiar sunt eficienți, chiar dacă unii șoferi spun că îi ajută când conduc noaptea. Tenta galbenă cu siguranță nu te va face să vezi mai bine, având același efect de reducere a vizibilității ca și purtarea ochelarilor de soare noaptea, chiar dacă într-o măsură mai mică. De regulă, ochelarii cu tentă galbenă sunt mai eficienți pe timp de ceață sau burniță decât pentru combaterea reflexiilor luminii farurilor noaptea.
Dacă ai o problemă cu strălucirea luminii farurilor celorlalte mașini, cel mai bun sfat este să consultați un oftalmolog. Dacă acesta va recomanda ochelari de vedere, cu siguranță vor ajuta, mai ales dacă sunt cumpărați cu strat antireflex. Acesta va elimina din reflexiile nedorite produse de faruri, dar și cele produse de lentile.
Un alt sfat bun la conducerea pe timp de noaptea este să aveți un parbriz curat. Dacă acesta are o suprafață clară și fără zgârieturi, efectul luminii farurilor celorlalte mașini va fi redus. Un set de ștergătoare de calitate ajută mult în acest sens. În același timp, este bine ca și farurile propriei mașini să fie curate și corect reglate, pentru a nu-i orbi pe ceilalți șoferi.
Cât despre ochelarii de conducere nocturnă, aceștia nu sunt suficient de buni pentru a justifica folosirea lor. În schimb, ochelarii inventați de un român ar putea reduce numărul accidentelor rutiere. Cool, nu?