Ce se întâmplă dacă te prinde Poliţia pe stradă fără ITP valabil
Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie pentru toţi proprietarii de autovehicule, iar după ce aceasta expiră şoferul nu are voie să conducă maşina pe drumuri publice, riscând sacţiuni dure dacă este prins de Poliţie.
În 2019, prima inspecţie tehnică periodică va rămâne la trei ani pentru autoturismele noi, la un interval de doi ani pentru maşinile cu o vechime de până în 12 ani şi la fiecare 12 luni pentru cele mai vechi de 12 ani. Preţul unei verificări tip ITP costă între 80 şi 150 de lei, în funcţie de staţia de verificare şi de tipul autovehiculului.
Valabilitatea ITP este înscrisă pe spatele certificatului de înmatriculare.
Conducerea unui autovehicul fără ITP valabil echivalează cu conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
Şoferii care circulă cu o maşină cu ITP expirat riscă atât o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil, cât şi una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, totalul putând să ajungă la 5.800 de lei.
Sancţiunile pentru lipsa ITP sunt mult mai dure din 2018
Din data de 20 mai 2018, şoferii prinşi în trafic cu autoturisme ale căror ITP-uri sunt expirate sunt fi amendaţi şi li se confisca plăcuţele, iar maşinile lor nu vor mai putea fi deplasate decât pe platforme.
„Din 20.05.2018, dacă sunteţi surprinşi în trafic cu Inspecţia Tehnică Periodică ( ITP) expirată, poliţistul vă va reţine talonul şi plăcuţele cu numerele de înmatriculare, vă va da amendă şi o dovadă fără drept de circulaţie, aşadar nu o să mai luaţi maşina de acolo decât pe platformă sau împinsă, apoi trebuie să mergeţi la RAR deci, mult mai complicat”, se arată într-o precizare a reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne pe pagina de Facebook.
În cazul în care şoferul face o nouă Inspecţiei Tehnică Periodică şi o trece, suspendarea încetează automat.
„Începând cu 20 mai, se va aplica suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru ITP expirată. Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică. Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului”, se mai arată în precizarea MAI.
Actele necesare pentru efectuarea ITP 2019 sunt:
– Carte de identitate a vehiculului (CIV) in original sau copie conform cu originalul eliberata de leasing sau de banca in cazul persoanelor juridice;
– Certificat inmatriculare in original;
– Asigurare obligatorie (RCA) valabila;
– BI/CI a persoanei care se prezinta cu vehiculul.