Ce se întâmplă dacă pui antigel pur în instalația de răcire

Publicat: 04 05. 2021, 12:45
Actualizat: 04 05. 2021, 12:45

Șoferii cu experiență știu că instalația de răcire conține un amestec de antigel și apă distilată, iar completarea lichidului trebuie să respecte proporția 50/50. Totuși, puțini știu de ce antigelul trebuie diluat și ce se întâmplă dacă pui antigel pur în instalația de răcire.

Intră în Galeria FOTO

Lichidul de răcire asigură disiparea căldurii generate în timpul funcționării motorului, astfel încât acesta să nu se supraîncălzească. Prin urmare, printre proprietățile de bază se numără capacitatea ridicată de a transfera căldura motorului, dar și rezistența la fierbere.

În plus, pentru ca lichidul de răcire să nu înghețe în nopțile geroase de iarnă, acesta conține un antigel pe bază de etilen glicol. Pe lângă faptul că nu îngheață la temperaturi scăzute, antigelul asigură și protecția anticorozivă pentru radiator și conductele circuitului de răcire.

În ciuda calităților sale, antigelul nu este la fel de eficient ca apa în ceea ce privește capacitatea de transfer a căldurii. Este principalul motiv pentru care antigelul trebuie amestecat cu apă distilată, de regulă în proporții egale. În felul acesta, lichidul de răcire asigură întreaga plajă de beneficii – rezistență la îngheț, dar și la fierbere, transfer optim al căldurii generate de motor, protecție anticorozivă și lubrifiere a circuitului de ungere.

Antigel pur în instalația de răcire: De ce nu este o idee inteligentă

Alterarea proporției 50/50 a celor două componente poate produce rezultate nedorite în cazul unui dezechilibru pronunțat. Prea multă apă va reduce din efectul lubrifiant, ceea ce ar putea scurta durata de viață a pompei de apă. De asemenea, rezistența la fierbere va fi scăzută, ceea ce poate duce la supraîncălzirea motorului.

În sens opus, prea mult antigel în instalația de răcire va duce la reducerea capacității de preluare a căldurii. Și în acest caz, pericolul principal este supraîncălzirea motorului. În plus, pentru că lichidul de răcire va fi mai vâscos, în zilele geroase va trece mai greu prin canalizațiile fine ale circuitului de răcire.

Prin urmare, atunci când completezi lichidul de răcire, trebuie să ții cont de aceste informații. Dacă ai de completat doar o cantitate mică, o poți face fără probleme cu antigel pur. Dacă însă e vorba de o cantitate mai mare, este indicat să faci completarea cu antigel diluat cu apă distilată în proporții egale.

De asemenea, dacă trebuie să completezi frecvent lichidul de răcire, este bine să o faci cu antigel în amestec cu apă distilată. Asta deoarece, în timp, după multe „completări”, proporția de antigel din instalația de răcire va crește peste nivelul acceptabil. De asemenea, trebuie să te gândești să ajungi într-un atelier service: este clar că e ceva în neregulă dacă ai nevoie să completezi lichidul frecvent.