Frâna de parcare electronică (la buton) este o dotare foarte des întâlnită pe mașinile moderne. În locul tradiționalei manete de lângă scaunul șoferului a apărut un buton care trebuie ridicat cu un deget.
Prima dată când frâna de parcare electronică a apărut pe o mașină produsă pe scară largă a fost din 2001, când a înlocuit pârghia clasică pe limuzina BMW Seria 7. Foarte curând, frâna de parcare electronică s-a răspândit în toată industria auto și poate fi găsită acum peste tot – de la Volkswagen Golf la Bentley Continental, de la un Mini Cooper la un Lamborghini Aventador. Unii ar spune că este o schimbare pozitivă spre deosebire de vechea tehnologie, cert este că și noul model de frână își face treaba la fel de bine.
Frâna de parcare tradițională conține un sistem mecanic foarte simplu. Trageți o pârghie de metal și câteva cabluri trag plăcuțele de frână ale roților din spate. Este un sistem simplu, care funcționează independent de restul mașinii. Frâna de parcare electronică este fie cu un motoraș care trage un cablu, fie cu două motorașe care fac aceeași treabă ca frâna manuală.
Frâna de parcare electronică poate fi oarecum automată – se poate acționa atunci când puneți transmisia automată în poziția „Park”.
În videoclipul de mai jos un vlogger face un experiment pe care mulți șoferi care au mașină cu frâna la buton și l-au imaginat: Ce se întâmplă dacă trag frâna de parcare electronică în timp ce conduc.
Vlogger-ul a decis să realizeze acest experiment și să ne arate un răspuns. Testează o Honda la câteva viteze diferite.
Șoferul ajunge să facă un test la o viteză de aproape 50 de km / h. În clip se poate vedea cum reacționează mașina la apăsarea butonului. Opririle sunt destul de ferme, indiferent de viteza cu care se circulă. Șoferul din acest clip începe să simtă semne de rău de mașină din cauza opririlor dese și prea bruște.
VIDEO