Ce pățești dacă te oprește poliția și nu ai asigurare RCA valabilă
Mulți șoferi neglijează asigurarea RCA și aleg să circule cu mașina neasigurată. Acest lucru este ilegal și periculos în același timp. Iată ce pățești dacă te oprește poliția și nu ai asigurare RCA valabilă.
Fie că este vorba de mașini înmatriculate în alte state, care nu mai au o asigurare de răspundere civilă valabilă (Carte Verde), fie că sunt mașini înmatriculate în țară pentru care șoferii nu au plătit poliția RCA, există numeroase mașini care nu au în acest moment o asigurare auto valabilă. O dovedesc controalele polițiștilor, care au descoperit un număr record de mașini fără asigurare RCA valabilă.
O estimare a asiguratorilor indică un procent extrem de mare de mașini din parcul național care nu au asigurare RCA valabilă – până la 25%. Ipoteza este confirmată și de polițiști, care au aplicat anul trecut un număr record de sancțiuni pentru absența asigurării RCA – aproape 13.500, cele mai multe din istorie.
Ce pățești dacă nu ai asigurare RCA valabilă
Cei mai mulți șoferi care circulă fără asigurare la mașină se gândesc că o amendă nu este mare lucru dacă sunt prinși, iar probabilitatea este una redusă, în orice caz. Din păcate, acești șoferi nu riscă doar o amendă, iar consecințele pentru folosirea unei mașini care nu are asigurare RCA valabilă pot fi grave.
Dacă ești implicat într-un accident sau oprit de polițiști pentru un control de rutină, lipsa asigurării RCA îți va scoate din buzunar o amendă cuprinsă între 1.000 de lei și 2.000 de lei. Această sancțiune este prevăzută în articolul 37, aliniatul 9 din Legea 132/2017 privind asigurările auto. Potrivit acestui articol, polițiștii „vor decide reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării”.
Dacă asigurarea RCA este expirată de mai mult de trei luni, polițiștii pot dispune suspendarea înmatriculării mașinii. În acest caz, dacă șoferul nu prezintă dovada încheierii unei polițe RCA în termen de 30 de zile de la data constatării, autovehiculul poate fi radiat din circulație. În plus autoritățile pot decide confiscarea mașinii dacă aceasta este depozitată pe domeniul public, fiind considerată bun abandonat.
Cât de mult poți plăti dacă faci accident cu mașina neasigurată
Un alt risc deloc neglijabil este să provoci un accident cu o mașină neasigurată. În acest caz va trebui să plătești din buzunar daunele provocate. În cazul unei mașini scumpe, sau al unui accident soldat cu victime, valoarea daunelor poate urca vertiginos chiar și la sute de mii de euro. În plus, dacă distrugi elemente ale drumului public, va trebui să despăgubești compania de drumuri pentru valoarea acestora.
Toate aceste costuri ar fi fost acoperite de polița RCA, dacă ar fi existat în momentul accidentului. Părțile vătămate au posibilitatea de a da în judecată șoferul vinovat pentru recuperarea daunelor. Nu vorbim aici doar de reparații, care au costuri previzibile, ci și de daune morale și alte daune conexe, care pot ridica valoarea despăgubirilor la cifre imposibil de plătit de orice om cu venituri normale.
Vorbim de milioane de euro, sume cerute în mod obișnuit ca daune de rude în cazul persoanelor decedate în accidente rutiere. Toate acestea vor trebui plătite de șoferul vinovat dacă nu are o poliță RCA valabilă.