Ce este şi cum se manifestă acvaplanarea. Explicaţie VIDEO
Acvaplanarea defineşte derapajul unui automobil care se deplasează cu viteză mare, alunecare provocată de existenţa unei pelicule de apă între şosea şi anvelopă. Practic, canelurile anvelopei nu mai pot disloca suficientă apă de pe carosabil, fapt care duce la pierderea totală a aderenţei.
Pentru că unele şcoli de şoferi evită să descrie corect fenomenul şi, mai important, acvaplanarea te poate afecta indiferent de experienţa în condus pe care crezi că o ai, materialul video de mai jos vă explică pe îndelete cum stă treaba.
Normal, apariţia acvaplanării ţine de mai mulţi factori, printre care şi starea de uzură a anvelopelor. Aşa că nu vă aşteptaţi ca un set de anvelope de vară să vă ţină pe şosea la fel de bine ca un set de pneuri de iarnă atunci când circulaţi pe o şosea udă. La fel cum nu trebuie să vă puneţi speranţe prea mari în anvelopele uzate, cu şanţurile micşorate. Aşadar, acordaţi o mare atenţie anvelopelor pe care le folosiţi şi încercaţi să adaptaţi mereu viteza în funcţie de condiţiile de drum.
Videoclipul de mai jos este pe înţelesul tuturor şi oferă o descriere completă a fenomenului, aşa că luaţi-vă trei minute din timp şi urmăriţi-l cu atenţie: