Ce amendă rişti dacă circuli fără rovinietă pe drumurile din România

Publicat: 08 07. 2019, 12:11
Actualizat: 21 01. 2020, 13:08

Cei care vor să folosească reţeaua de drumuri din România (drumuri naţionale, europene, autostrăzi), trebuie să plătească o taxă de utilizare a acestora, cunoscută sub numele de rovinietă.

Această taxă variază în funcţie de numărul de zile. Astfel, pentru o perioadă de 7 zile preţul este de 14 de lei, pentru 30 de zile costă în jur de 32 de lei, pentru 90 de zile preţul ajunge la 60 de lei, iar pentru un an de zile costă 130 de lei.

Ce amendă rişti dacă circuli fără rovinietă

Amenda aplicată pentru lipsa rovinietei variază între 250 şi 4.500 de lei, în funcţie de tipul autovehiculului şi gravitatea infracţiunii.

– Amenda rovinietă pentru autoturisme: minim 250 de lei, maxim 500 de lei.

– Amenda rovinietă pentru mașini de transport marfă, cu tonaj mai mic sau egal de 3,5 tone: minim 750 de lei, maxim 1.250 de lei.

– Amenda rovinietă pentru mașini de transport marfă cu tonaj cuprins între 3,5 şi 7,5 tone: minim 1.250 de lei, maxim 1.750 de lei.

– Amenda rovinietă pentru vehicule de transport marfă cu  cel putin 23 de locuri si vehicule cu tonaj mai mic de 12 tone: minim 1.750 lei, maxim 2.250 lei

– Amenda rovinietă pentru vehicule de transport marfă cu tonaj mai mare de 12 tone, cu maxim 3 axe : minim 2.750 lei, maxim 3.000 de lei

– Amenda rovinietă pentru vehicule de transport marfă cu tonaj mai mare de 12 tone, cu minim 4 axe: minim 3.000 de lei, maxim 4.500 de lei.

Unde poti plati amenzile pentru rovinieta

Începând din luna septembrie 2018, fapta şoferilor care sunt prinşi circulând fără rovinietă valabilă se prescrie în patru luni, nu în şase, aşa după cum se întâmpla anterior.

Amenzile se pot plăti la trezoreriile din judeţul în care este înmatriculată maşina sau pe site-ul ghiseul.ro. După achitatrea amenzii, trebuie să trimiteţi dovada către Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică pe e-mail sau fax.

De unde poţi cumpăra rovinieta

Taxa poate fi achitată prin intermediul site-ului erovinieta.ro

Puncte de distribuitie le găsiţi aici

Rovinieta poate fi cumpărată şi prin SMS la numărul de telefon 7500

Verificare rovinieta online

Pe site-ul cnadnr.ro se poate verifica valabilitatea rovinietei în momentul căutarii, după numărul de înmatriculare al maşinii şi după seria de şasiu.

Unde sunt amplasate camerele video pentru verificarea rovinietei în România

Rovinieta este una dintre taxele pe care şoferii trebuie să le achite atunci când ies din localitate. Chiar dacă are preţuri rezonabile şi ai opţiune chiar şi pe o săptămână, sunt unii care spun că până “colo” nu se pune şi că nu sunt camere. Ei, bine, iată că toată ţara e împânzită cu camere antrenate să depisteze şoferii care ies din localitatea de înamtriculare şi circulă pe drumurile publice fără să plătească rovinieta.

Iată lista cu cele 82 de camere