Șoferi au vehicule dotate cu o butelie GPL, trebuie să știe cât timp este valabil rezervorul de gaz și să se asigure că instalația este omologată.
Accidentul produs în luna august la Crevedia, când mai multe cisterne cu Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) au explodat, a atras atenția, din nou, asupra mașinilor dotate cu GPL.
Mulți s-au întrebat dacă aceste vehicule sunt sigure. Și, de asemenea, cum poți știi dacă butelia de gaz e montată corect.
Iar răspunsul vine chiar din lege, pentru că aceste instalații nu pot fi montate decât de firme autorizate. Iar pentru a obține acea autorizare, service-urile trebuie să îndeplinească foarte multe condiții de securitate și calitate.
Instalația de gaz poate fi montată doar pe mașinile cu motor pe benzină.
Astfel, există varianta să cumperi un vehicul care are deja o butelie de gaz instalată din fabrică. În acest caz, nu trebuie să mai faci nimic pentru a omologa instalația.
Însă, dacă vrei să montezi o instalație GPL pe o mașină care nu are această opțiune, trebuie să parcurgi mai multe etape.
În primul rând, trebuie să te adresezi unei firme autorizate de Registrul Auto Român să efectueze astfel de montaje. Apoi să alegi tipul de echipament, conform bugetului și dimensiunii mașinii.
„După montajul instalației pe autovehicul, proprietarul trebuie să prezinte autovehiculul la una dintre reprezentanțele teritoriale RAR pentru menționarea montajului în cartea de identitate a vehiculului (CIV)”, se precizează pe site-ul RAR.
Pentru a omologa instalația și a primi drept de circulație, trebuie prezentate următoarele acte:
În documente trebuie să fie înscrise unitatea care a efectuat montajul. De asemenea, trebuie precizate datele de identificare ale autovehiculului și ale instalației montate.
Dacă instalația nu este nouă, ci este preluată de la un alt autovehicul, procedura este aceeași. Dar, în locul declarației de conformitate model A, se va prezenta declarația de conformitate model B, eliberată de unitatea care a efectuat transferul.
La RAR se va verifica instalația GPL și se face o verificare a emisiilor poluante la funcționarea cu benzină și la funcționarea cu GPL sau GNC.
Conform reglementărilor naționale, un rezervor de GPL poate fi utilizat pentru o perioadă de 10 ani. Această perioadă se calculează din data fabricației acestuia, care este inscripționată pe butelia de gaz. Această dată fie este imprimată pe eticheta rezervorului, fie ștanțată pe aceasta.
„După această perioadă, rezervorul trebuie să fie înlocuit cu un altul, identic cu cel inițial sau compatibil cu restul instalației montate pe autovehicul. Înlocuirea se face obligatoriu în unități autorizate de RAR pentru montajul, revizia sau repararea instalațiilor GPL”, precizează, de asemenea, Registrul Auto Român.
După înlocuire, proprietarul mașinii trebuie să vină, din nou, cu vehiculul la una dintre reprezentanțele RAR. Instalația va fi verificată din nou, cu totul și noile date vor fi trecute în CIV.
Așadar, rezervorul de gaz montat pe o mașină este valabil cel mult 10 ani, din data când a fost fabricat. Nu de când a fost instalat pe mașină! Pentru că, de exemplu, un rezervor fabricat în decembrie 2014, dar montat pe mașină în decembrie 2023, va avea o valabilitate de doar un an.