Să cumperi şi să montezi un set de anvelope de iarnă – ca să nu mai vorbim de problema depozitării celor de vară – se poate dovedi scump şi incomod. Totuşi, anvelopele de iarnă asigură cele mai bune rezerve de siguranţă la circulaţia în sezonul rece şi, în special, la rularea în condiţii de zăpadă, gheaţă şi polei.
Cu atâtea bătăi de cap, mulţi şoferi se întreabă dacă nu este mai convenabil să cumpere numai două anvelope de iarnă, pe care să le monteze pe puntea faţă, spre exemplu, a unei maşini cu tracţiune faţă. Cei care cred astfel că economisesc bani şi efort trebuie să ştie că aceasta este o idee teribil de proastă, care îi pune în pericol de moarte pe ei şi pe ceilalţi participanţi la trafic.
Sigur, nu se pune problema, vei avea suficientă tracţiune în condiţii de aderenţă scăzută, dar problema este că odată pusă în mişcare, maşina se bazează pe toate cele patru roţi, nu doar pe două dintre acestea. Combinând anvelopele de vară cu cele de iarnă vei crea un dezechilibru major în ţinuta de drum a maşinii, după cum se poate vedea în videclipul de mai jos.
Rezultatul – maşina va derapa constant iar deplasarea va fi un coşmar – asta dacă nu se va încheia în primul şanţ. Poate părea distractiv să faci asta pe un circuit de teste, aşa cum este cel al Goodyear din videoclip, dar pe şosea consecinţele pot fi mortale.
Să montezi anvelopele de iarnă pe puntea spate a unei maşini cu tracţiune spate este o idee la fel de nefericită. Ca şi în cazul anterior, vei dispune de suficientă tracţiune pentru a putea urca o pantă alunecoasă dar, imediat ce vei ajunge în primul viraj, vei constata că direcţia nu te ascultă. În plus, veui avea şi problema în care roţile unei punţi vor frâna mai puternic decât celelalte, ceea ce va face maşina să se răsucească.
Prin urmare, este obligatoriu ca anvelopele de iarnă să fgie montate pe toate cele patru roţile maşinii. Iar dacă vrei neapărat să economiseşti timp şi bani, opează pentru anvelope allseason. Chiar dacă nu sunt la fel de eficiente pe zăpadă ca unele specializate de iarnă (şi nici nu frânează la fel de eficient ca un pneu de vară la temperaturi mari), tehnologia a ajuns suficient de matură pentru a te descurca în majoritatea situaţiilor.