La câți kilometri se recomandă să schimbi distribuția la modelele Audi A4 și A6
Indiferent că deții un Audi sau o altă marcă de mașină, distribuția reprezintă un subiect care nu trebuie ignorat. Neglijența este modalitatea prin care îi poți face rău mașinii tale fără ca măcar să-ți dai seama.
Distribuția se referă la acele subansambluri ale motorului care au rolul de a sincroniza componentele responsabile de admisie, evacuare și poziția cilindrilor, astfel încât să se respecte timpii de ardere ai motorului.
Distribuția este alcătuită din curea dințată de antrenare, rolă de ghidare, rolă întinzătoare și pompă de apa (unde este cazul). Unii producători auto au înlocuit cureaua cu un lanț de distribuție. Dacă nu este înlocuită la timp, uzura curelei sau a lanțului va duce inevitabil la ruperea dinților sau chiar ruperea curelei.
Regulă generală, indiferent de marca de mașină
Ca regulă generală, indiferent de mașină, recomandarea specialiștilor este să nu depășești 90.000 km sau 3 ani. Se recomandă ca o curea de distribuție sa fie schimbată între 60.000 și 150.000 de km. Ea poate fi schimbată mai repede dacă se observă semne de uzură sau crăpături.
Mulți uită faptul că curelele din cauciuc își pierd din proprietăți, chiar dacă mașina stă, așa că nu ar strica înlocuirea ei din timp. Dacă cureaua de distribuție se rupe, reparația motorului va fi foarte costisitoare.
Teoretic, distribuția pe lanț nu ar trebui schimbată niciodată, însă doar dacă lanțul este proiectat corect. În cazul în care există defecte schimbarea se face la aproximativ 200.000 de km.
Distribuția la Audi A4 sau A6
O parte din șoferii români preferă să treacă rar pe la service. Ajung acolo de nevoie pentru că a picat ceva la mașină. Așa că există în folclorul auto mai multe păreri privind numărul de km la care ar trebui schimbată distribuția. Nu există un număr exact de km care să se aplice pentru toate modelele Audi. Pentru modelele fabricate în anul 2010 cei mai mulți posesori de Audi spun că distribuția se schimbă la 180.000 de km sau 210.000 de km, însă adevărul îl veți putea afla doar de la mecanici sau în manualul mașinii.
Cea mai bună recomandare pe care o puteți primi este să verificați manualul mașinii. Acolo este specificat exact când trebuie schimbată distribuția, pentru exact modelul pe care îl aveți.
Ce se întâmplă dacă s-a rupt distribuția
În cel mai bun caz vei scăpa cu doar cu câteva supape îndoite, dar printre lucrurile care se întâmplă mai des putem enumera: fisurarea blocului motor, distrugerea chiuloasei sau spargerea pistoanelor. Reparația unui motor avariat costă de 4 ori mai mult decât înlocuirea kitului de distribuție.