Legislația rutieră a suferit modificări în cursul anului trecut, așa că nu strică să vă actualizați cu situațiile noi care pot duce la o amendă rutieră. De asemenea, trebuie să știi că o amendă aplicată de polițist nu este un act definitiv. Iată în ce condiții poți să scapi de plata amenzii și ce trebuie să faci pentru asta.
Dacă ai luat o amendă rutieră, trebuie să știi că sunt situații în care poți să scapi fără să o plătești. Fie pentru că amenda a fost aplicată abuziv, fie pentru că procesul verbal a fost întocmit fără respectarea prevederilor legale sau că termenele legale au fost depășite, un șofer are multe portițe de scăpare, chiar dacă acestea sunt înguste.
Codul Rutier din România prevede cinci clase de amendă, în funcție de gravitatea faptei, dar și sancțiuni complementare. Valoarea punctului de amendă a fost plafonată pe ultima sută de metri anul trecut la valoarea de 145 de lei. Acest lucru înseamnă că șoferii pot fi amendați cu sume cuprinse între 290 de lei (clasa 1 de amenzi, două puncte de amendă) și 2.900 de lei (clasa 4 de amenzi, 20 de puncte de amendă). Firmele pot fi sancționate mai drastic, cu până la 100 de puncte de amendă (14.500 de lei – clasa 5 de amenzi).
Schimbările aduse legislației rutiere anul trecut au făcut ca șoferii să scape din start de două amenzi care au dat bătăi de cap multora. Prima se referă la prezentarea contractului sau a poliței RCA în format fizic (pe hârtie), care nu mai este necesară – verificarea se poate face asupra formularului emis electronic sau chiar prin accesarea bazei de date a asigurărilor RCA.
Cea de-a doua situație se referă la cei care folosesc un telefon mobil cu hands-free. Dacă inițial legea pedepsea orice folosire a telefonului mobil la volan, indiferent de situație, o modificare legislativă a permis folosirea telefonului pentru a vorbi folosind sistemul hands-free.
În cazul în care polițistul a completat deja procesul verbal iar amenda pare „inevitabilă”, trebuie să știi că nimic nu este inevitabil. Contestarea procesului verbal este calea de urmat în cazul în care ești convins că ai primit o amendă pe nedrept. Chiar dacă meritai amenda, dar polițistul a întocmit procesul verbal fără respectarea prevederilor legale, contestarea acestuia este o soluție bună.
Procesul verbal trebuie să conțină câteva elemente obligatorii pentru a fi valabil. Printre acestea se numără numele și prenumele agentului constatator și ale contravenientului, codul numeric personal sau denumirea și sediul firmei (dacă amenda este pe firmă), fapta săvârșită și data comiterii acesteia, precum și semnătura agentului constatator. Absența oricărui element de mai sus poate duce la anularea procesului verbal.
În plus, potrivit unei decizii a ÎCCJ, procesul verbal poate fi anulat dacă fapta „nu este descrisă suficient”. Numai un avocat îți poate spune însă dacă ai șanse să scapi de amendă invocând această decizie. De asemenea, trebuie să știi că, în ciuda folclorului automobilistic, nu ai nicio șansă să scapi de amendă invocând marja de eroare a aparatului radar.
Contestarea unei amenzi se face în termenul și la instanța menționate în procesul verbal. De regulă, asta înseamnă 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal. În privința instanței, este vorba de judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția. Trebuie să știi că depunerea contestației la judecătorie va suspenda executarea amenzii până la soluționarea cauzei. Acest lucru este valabil și pentru măsurile administrative, cum este suspendarea permisului.
Teoretic, chiar dacă nu întreprinzi nimic pentru contestarea unei amenzi poți să scapi de plata acesteia. Asta deoarece legea prevede termene de prescriere, atât pentru aplicarea sancțiunii, cât și pentru comunicarea procesului verbal sau executarea silită a amenzii neplătite. Aceste termene sunt de șase luni pentru aplicarea sancțiunii (de la data săvârșirii faptei), două luni pentru comunicarea procesului verbal și, respectiv, cinci ani pentru executarea silită.
sursa: Avocatnet.ro