Accidentele ușoare se pot termina cu dosare penale. Cum trebuie să procedezi în cazul în care atingi un pieton
Ieși din parcare, tragi pe dreapta sau stai într-o coloană care se deplasează extrem de încet. Apoi atingi un pieton cu oglinda sau cu aripa mașinii. Ce faci mai departe?
Cu această dilemă am mers către avocatul Adrian Cuculis, care ne-a oferit o opinie avizată asupra situației.
„Este important să știm că atunci când avem un accident cu victime, în ipoteza în care victima își poate continua singură deplasarea, fără să aibă nevoie de îngrijiri medicale, nu este neapărată intervenția poliției, mai ales că o asemenea intervenție ar deschide în mod direct un dosar penal.
Bineînțeles că în mod teoretic orice fel de accident cu victimă, unde intervine salvarea, dar și alte servicii de urgență, implică deschiderea unui dosar penal și pe cale de consecință suspendarea dreptului acelui șofer de a conduce. Trebuie să știm că în momentul în care accidentăm oricât de ușor o victimă, suntem obligați să oprim și să ne asigurăm că totul este în regulă, să ne asigurăm că victima a fost într-adevăr în afara oricărui pericol și doar în condițiile în care avem această certitudine, că nu există niciun fel de urmă a vătămării corporale, cu acordul victimei putem să plecăm pe mai departe”, a spus avocatul Adrian Cuculis.
În ce situație trebuie să ne adresăm poliției?
Am expus și situația în care victima, deși nu a suferit vătămări și s-a înțeles cu șoferul, ajunge la poliție și reclamă accidentul. Ce îi rămâne de făcut conducătorului auto în această situație?
„Trebuie să știm și faptul că există situații în care, deși un accident extraordinar de ușor, în care un cetățean a fost atins de un șofer cu oglinda mașinii și nu a provocat realmente nici măcar o minimă vătămare s-a soldat ulterior cu deschiderea unui dosar penal în condițiile în care pietonul s-a dus și s-a plâns poliției de incident.
Desigur că sunt situații în care șoferul, dar și pietonul nu pot evalua consecințele accidentului și atunci evident că este normal să ne adresăm poliției să sunăm la serviciul de urgență 112 pentru chemarea la salvării. Evident că lucrul acesta va duce la deschiderea unui dosar penal”, a explicat avocatul Cuculis.
Care este limita de zile de spitalizare de la care se deschide dosar penal?
În cazul unui accident grav, există o limită a zilelor de spitalizare pentru victimă de la care șoferul poate avea dosar penal.
„Trebuie să explicăm că vătămarea corporală a unei persoane pe drumurile publice înseamnă orice faptă care duce la mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale și ar pune în pericol viața victimei, ori care ar produce o infirmitate permanentă. În orice altă situație nu putem vorbi despre existența unei infracțiuni. În ipoteza în care vorbim despre zero zile de îngrijiri medicale, până la 90 de zile, nu putem vorbi despre o răspundere penală.
Sunt situații în care victima primește până la 90 de zile de îngrijiri medicale și are, bineînțeles, dreptul să se adreseze instanței civile și să obțină despăgubiri, exact ca în exemplul pe care vi-l dau, unde am obținut pentru un client pentru 80 de zile de îngrijiri medicale suma de 70.000 €, despăgubiri cu titlu de daune morale”, a adăugat Adrian Cuculis.