5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când testezi o mașină second hand

Autor: Marius Vișan 04 sept. 2020 Dosar & Analize

Să zicem vrei să-ți cumperi o mașină second hand, ți-ai făcut partea de cercetare, ai întocmit lista scurtă și ești gata să mergi să testezi mașina mult dorită. Pe lângă faptul că trebuie să te asigură că aceasta este confortabilă și că îndeplinește cerințele tale financiare, există o mulțime de lucruri la care trebuie să acorzi o atenție deosebită.

Intră în Galeria FOTO

Cel mai important, ai încredere în instinctele tale. Dacă atunci când te vezi mașina ceva pare să nu fie în regulă, s-ar putea să ai dreptate. Așa că nu-ți fie teamă să iei în considerare o inspecție tehnică înainte de cumpărare, în special pentru o mașină mai sofisticată. O oră din timpul unui mecanic bun te-ar putea ajuta să economisești o mică sumă importantă!

1. Ascultă cu atenție

Mașina scoate vreun sunet care pare ieșit din comun? Oprește radioul, sistemul de climatizare și ridică toate geamurile. Orice mașină construită în ultimul deceniu ar putea să emită și altceva decât zgomotul blând a motorului și un ușor zgomot al anvelopelor.

Zgomotele neobișnuite care îți atrag atenția ar putea fi costisitor de reparat mai târziu, și în această situație opinia unui mecanic s-ar putea dovedi valoroasă.

2. Testează-o la viteze mici

La viteze mici, căutați să vedeți dacă direcția revine rapid și previzibil la centru, după un viraj. De asemenea, aveți grijă la cum se simte suspensia în momentul când treceți peste gropi și denivelări.

Apoi, calcă brusc frâna. Pedala ar trebui să se simtă liniară și receptivă. Încercați să frânați ușor și apoi cu putere și urmăriți dacă mașina trage într-o parte sau alta. De asemenea, mașina nu trebuie să aibă vibrații în volan în momentul că calci pedala.

3. Testează-o la viteze de autostradă

Dă-i mașinii puțin gaz pentru a ajunge la viteza autostrăzii. Orice mașină modernă nu ar trebui să aibă probleme în a ține pasul cu traficul. Când mergi cu viteză, vei dori să te asigurați că mașina urmărește corect traiectoria dreaptă și nu trage de o parte sau de alta.

O mașină care trage sau are vibrații în volan sugerează probleme la direcție, și poate fi un indiciu că mașina a fost accidentată sau că proprietarul ei anterior a fost neglijent cu privire la întreținere.

4. Atenție la fumul de eșapament

Este greu de determinat uzura motorului, dar există câteva semne care indică problemele. Când accelerezi, privește în oglinda retrovizoare. Dacă vezi fum – indiferent de culoare – acesta este probabil un motiv de îngrijorare. Adesea, mașinile cu probleme pot scoate fum albastru închis sau negru.

5. Testează toate funcțiile mașinii

Test drive-ul este oportunitatea ideală pentru a testa fiecare funcție a vehiculului. Testează funcționarea geamurilor în sus și în jos de la fiecare comutator, apasă butoanele de blocare a ușii, acționează controlul climatizării pentru a te asigura că aerul este distribuit așa cum indică cadranele sau butoanele, simte dacă aerul este rece sau fierbinte, încearcă diferitele funcții ale sonorizării etc.

În definitiv aceasta ar putea fi următoarea ta mașină, așa că nu te teme să apeși fiecare buton pentru ca mai târziu să nu te trezești că era stricat.


Urmărește Promotor.ro pe Google News

Citește și...

Sursa foto: mobile.de


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide