TEST DRIVE VIDEO Renault Megane R.S. – Megane pe sterorizi – GALERIE FOTO

Publicat: 04 12. 2018, 13:35

This browser does not support the video element.

Culoarea specială, aspectul de Megane pe steroizi şi evacuarea imensă sunt primele lucruri pe care le observi când vezi un Renault Megane R.S.

Cel mai sportiv model din gama constructorului francez arată şi se conduce ca o rachetă. Este o senzaţie extraordinară să simţi atât de multă putere la dispoziţia ta, iar sunetul evacuării nu face decât să te întărâte, chiar dacă mergi în cel mai blând mod de condus. Iar dacă te gândeşti că orice hatchback nou cu un nivel de accesorizare mediu şi o motorizare mediocră costă spre 20.000 de euro, parcă cei 10.000 de euro ceruţi în plus pentru un Megane R.S. nu au fost niciodată mai justificaţi. Există totuşi şi dezavantaje, ca la orice maşină.

Am condus Renault Megane R.S. în oraş, dar şi pe circuitul MotorPark România. Deşi poate fi cu siguranţă o maşină de oraş, fişa tehnică şi zgomotul motorului îi trădează abilităţile, dar abia când ajungi pe un circuit de viteză afli cu adevărat în ce te-ai urcat.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto

Spre deosebire de un model obişnuit, exteriorul are modificări vizibile, la interior se remarcă scaunele, însă schimbarea este completă sub capotă.

Renault Megane R.S. are un aspect atât de agresiv încât nici nu ai nevoie de sunetul produs de evacuarea zgomotoasă care să-ţi dai seama că este un model capabil de performanţe dinamice impresionate: doar 5,9 secunde până la 100 km/oră şi o viteză maximă de 250 km/oră. Nu ne-am avântat la viteza maximă, dar sprintul l-am testat pe circuitul MotorPark România.

Primul lucru care trădează prezenţa unui Megane R.S. este culoarea specială. În acest caz este Orange Tonic, însă mai este disponibilă şi Sirius Yellow, iar aici se opreşte lista.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto

Urmează bară de protecţie faţă personalizată cu spoiler F1, pragurile mai pronunţate, difuzorul de aer din spate şi evacuarea dublă expusă sub forma unui singur ornament cromat imens. Jantele sunt pe 18 sau 19 inchi. Dacă asta nu arată clar că aveam de-a face cu un Megane R.S., avem 8 înscrisuri R.S. la exterior şi 3 la interior.

Interiorul are pedalier de aluminiu, feţe de uşi speciale scaune sport, padele în spatele volanului şi tapiţerie specifică R.S. Scaunele sport sunt neaşteptat de comode, iar susţinerea laterală este fără cusur.

Deşi şoferul şi pasagerul din faţă se vor bucura de ele, pasagerii din spate le vor regreta. Spaţiul la cap şi genunchi e bun, însă dacă vrei să-ţi bagi picioarele sub scaununele din faţă, vei descoperi că acestea sunt atât de joase încă este aproape imposibil.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto

Finisarea este bună, iar materialele sunt de calitate. Renault oferă unul dintre cele mai mari ecrane tactile din piaţă, poziţionat tip portret.

Nu sunt fanul sistemelor de infotainment care înglobază toate funcţiile maşinii, însă Renault a lăsat controlul sistemului audio pe telecomanda din spatele volanului, iar comenzile climatizare şi pe planşa de bord. Deci, la capitolul ergonomie, stă e bine.

Butonul Multi-Sense, prin care selectezi modul de condus, este poziţionat între scaune, dar aproape de bord, deci nu trebuie să te întinzi după el. Poziţionarea la câţiva centrimetri a frânei de mână electronice nu e cea mai fericită, pentru că înseamnă că trebuie să pipăi un pic consola ca să te asiguri că apeşi ce trebuie. Însă, Renault oferă o soluţie bună. Butonul R.S. Drive de pe planşa de bord face trecerea de la orice mod selectat anterior la modul Sport. A doua apăsare a lui te duce în Netral, iar apoi poţi face schimbarea între aceste două moduri doar din apăsarea repetată. Asta înseamnă că poţi trece în Sport în două secunde, fără să-ţi iei ochii de la drum, şi că vei realiza schimbarea în primul rând prin noua tonalitate a evacuării. Inconfundabilă. Planşa de bord are atât de puţine butoane fizice încât e greu să-l ratezi.

Fiecare mod de condus vine cu propriul său afişaj pe displayul central din zona cadranelor, aceastea fiind şi ele interschimbabile. Există modurile Comfort – cel mai potrivit de stradă, datorită suspensiei moale, Sport, Race, Neutral şi un mod individual, deschis la personalizări. Cu toate acestea, toate sunt personalizabile, iar meniul de setări al sistemului R-Link 2 este suprinzător de complet. Spre exemplu, poţi alege din 6 variante de culoare pentru luminile din uşi sau poţi dezactiva doar luminile uşilor din spate.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto

Uşor de folosit, cu foarte multe opţiuni şi câteva butoane capacitive pe ramă. Cunoşteam sistemul, însă am găsit destul opţiuni şi funcţii când eram blocat în trafic. Pentru că cei 280 de cai-putere produşi de propulsorul turbo de 1.8 litri vor sta şi cuminţi, iar atunci e bine să ai cu ce să-ţi ocupi timpul.

Un avantaj este că portbagajul a rămas la fel de mare ca la Megane, cu 384 de litri, deci o bilă alba la capitolul depozitare. Există spaţiu pentru mărunţişuri la baza planşei de bord, suporturi de băuturi în consola dintre scaune şi în uşi, iar cotiera are şi ea spaţiu de depozitare.
Cei 280 de cai-putere şi cuplul de aproape 400 Nm asigură un comportament violent. Desigur, în oraş, aceste trăsături pot fi ţinute sub control.  Pe circuitul Motorpark România, Megane RS ne-a arătat o parte din ceea ce poate face.  În modul Race, fără controlul stabilităţii, la accelerarea bruscă Megane R.S. îşi păstrează traiectoria, însă te mişcă un pic în stânga şi dreapta în momentul în care începe să transpună cuplul pe asfalt.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto

Schimbările treptelor de către transmisia EDC cu şase trepte se fac diferit în fiecare mod de condus. În modurile Sport şi Race această operaţiune este însoţită de un zgomot absolut minunat. Direcţia e bună, dar stabilitatea este exemplară. Aici contribuie şi prezenţa sistemului 4CONTROL: la viteze reduse, sistemul virează roţile din spate în direcţia opusă celor din faţă. La viteze mai mari de 80 km/h, roţile din spate virează în aceeaşi direcţie cu roţile din faţă.

Trei zile cu Megane R.S. au însemnat trei zile în care abia aşteptam să mă urc în maşină, mai ales că am petrecut câteva ore şi pe circuitul MotorPark România. Totuşi, chiar şi în oraş, Megane R.S. este o maşină pe care îţi doreşti s-o conduci, evacuarea are un sunet melodios,iar simplul fapt că ştii de ce e capabilă te ajută să suporţi mai uşor traficul aglomerat.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto