Cel nou model Kia este şi cel mai spectaculos aflat acum în gama constructorului coreean. Kia ProCeed a apărut prima dată acum aproximativ 10 ani, însă actualul model nu mai are nimic în comun cu prima generaţie.
În primul rând, forma lui ProCeed este de shooting brake şi arată foarte bine. Noi am luat la test Kia ProCeed GT, cea mai performantă versiune disponibilă şi mai jos o să vă descriu maşina şi diferenţele între Kia ProCeed GT Line şi Kia ProCeed GT.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Pentru început, trebuie făcută distincţia clară între modele. ProCeed GT Line este disponibil cu 2 motoare pe benzină (1 litru şi 120 CP şi 1,4 litri şi 140 CP), dar şi cu un diesel de 1,6 litri şi 136 CP), în timp ce varianta GT vine echipată doar cu motorul supraalimentat de 1.6 litri benzină care produce 204 CP. Totodată, ProCeed GT are elemente unice de design la interior şi exterior, scaune sport şi jante de 18 inchi oferite standard, modelul disponibil cu transmisie manuală cu 6 trepte sau automată cu dublu ambreiaj şi 7 trepte.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
În afară de varianta de bază pe benzină, toate motorizările de pe Kia ProCeed sunt oferite cu transmisie automată şi manuală şi îndeplinesc normele Euro 6d TEMP.
Aspect exterior câştigător
Proiectat şi construit în Europa (Slovacia), modelul ProCeed are o formă remarcabilă, întâlnită până acum la constructorii premium sau supersport. Decizia Kia de a lansa un astfel de model a fost curajoasă, dar inspirată.
Peste tot pe unde am umblat cu Kia ProCeed GT, am atras privirile tuturor. Poate e şi din cauză că este un model foarte rar pe străzi, însă cred că această atracţie pentru maşină se datorează designului cu puternice influenţe sportive. Nu aş cataloga modelul ca un hot-hatch. În primul rând, dimensiunile sunt peste cele ale unui hothatch, iar spaţiul interior şi dimensiunile generoase ale portbagajului recomandă ProCeed GT ca o maşină de familie cu nerv.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
ProCeed GT poartă farurile lui Ceed (lumini de zi şi poziţie cu LED), elemente de design pe spoilerul faţă împrumutate de la Stinger şi o grilă mai îngustă cu partea interioară colorară cu roşu. Totodată, emblema GT este ataşată într-un colţ al grilei. Elementele de la baza caroseriei sunt colorate în negru lucios pe modelul GT.
Spatele poartă stopuri LED care se prelungesc sub forma unei dungi subţiri pe toată lăţimea hayonului şi arată foarte bine pe întuneric, când sunt aprinse. La bază avem un spoiler negru, încadrat de două evacuări mari cromate, iar încă două elemente de design care pleacă de pe aripile spate.
ProCeed GT arată cel mai bine din profil. Hayonul imens şi plafonul înclinat asigură un efect vizual grozav şi abia atunci realizezi când de lungă este maşina: are puţin peste 4,6 metri lungime şi o lăţime de 1,8 metri (la fel ca Ceed). Designul este sportiv, însă latura practică este pronunţată. Spre exemplu, comparativ cu Kia Ceed SW (break), ProCeed este cu 5 mm mai lungă, dar cu 43 mm mai joasă. Garda de sol este de aproximativ 13,5 cm. Chiar şi din profil, dimensiunea portbagajului nu se dezvăluie. La 594 de litri, este imens. Nu pare atât de mare pentru că are o podea falsă, însă când începi să deschizi toate capacele dai de litrii care nu ieşeau la numărătoare. Hayonul este electric, poliţa textilă este retractabilă şi se poate ascunde într-o cutie din podea, iar bancheta fracţionabilă se poate culisa rapid cu ajutorul clapelor din portbagaj.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Ampatamentul de peste 2.650 mm înseamnă că poţi transporta 5 persoane în condiţii bune, iar plafonul în zona din spate, chiar dacă pare foarte coborât, oferă suficient spaţiu în zona capului chiar şi dacă se optează pentru trapa panoramică. La 1,81 metri, am avut loc în spate cu scaunul din faţă setat pentru mine, rămânând 4-5 cm până la spătar şi vreo 8-10 cm până la plafon. 4 pasageri au acces la scaune încălzite prin butoane dedicate, două în faţă şi două în spate. Şoferul poate avea şi volanul încălzit.
Kia a făcut treabă bună la interior
Interiorul lui ProCeed GT poartă emblema GT pe ornamentul de aluminiu de pe volanul teşit în partea inferioară. Scaunele sport de pe ProCeed GT sunt altfel decât cele oferite pe GT Line. Acelea sunt scaunele de pe Ceed cu un suport lateral îmbunătăţit, dar cele de pe versiunea GT sunt scaune sport, poartă logoul GT cusut pe spătar şi sunt acoperită cu o combinaţie de piele şi alcantara. Nu vă gândiţi la scaune tip scoică, sunt suficient de confortabile şi pentru drumuri lungi.
Chiar dacă la interior predomină plasticele, materialele sunt bine finisate şi alături de inserţiile de aluminiu şi cusăturile colorate de pe scaune dau o tentă tinerească.
În centrul zonei cadranelor avem un display de 4,2 inchi pentru diverse informaţii sau setări, iar în vârful planşei de bord avem ecranul tactil de 8 inchi al sistemului de infotainment. Standard, este oferit un display de 7 inchi. Sistemul de operare este destul de intuitiv, rezoluţia este bună şi suportă Apple CarPlay şi Android Auto. Încadrat de un ornament de aluminiu şi plastic negru lucios, este bine integrat în planşa de bord şi are reglaj automat pentru luminozitate în funcţie de condiţiile de afară. Sub el găsim şi câteva butoane de scurtături pentru principalele funcţii.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Sub climatizare avem o tăviţă pentru încărcarea telefonului prin inducţie, şi un spaţiu de depozitare.
Pe consola centrală avem levierul cutiei automate (în cazul maşinii de test), foarte frumos integrat pe un fundal de aluminiu, frâna de parcare electrică şi funcţia AutoHold. Mai găsim aici asistentul de parcare, senzorii şi butonul Sport.
Motor vioi şi comportament rutier cu tentă sportivă
Motorul de 1,6 litri şi 204 CP are vână, asta e sigur, iar transmisia cu dublu ambreiaj îţi înlesneşte accesul la puterea dezvoltată, mai ales dacă treci maşina în modul Sport şi alegi să schimbi treptele din padelele aflate în spatele volanului. Propulsorul nu are cuplul unui diesel, însă este vioi şi obţine performanţe dinamice bune: 7,5 secunde până la 100 km/oră şi o viteză maximă de 225 km/oră. Stabilitatea este bună datorită centrului de greutate poziţionat jos şi te simţi în siguranţă la volan pe viraje.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Butonul Sport de pe consolă, odată apăsat, acţionează asupra răspunsului motorului şi a direcţiei, iar treptele se schimbă mai târziu, urcând mai sus în turaţii. Sunetul motorului este amplificat şi prin difuzoare, dar este produs şi natural, iar rezultatul este foarte plăcut auzului încă dinainte să fie apăsată acceleraţia.
Dotări bune de siguranţă încă din varianta de bază
Pachetul de siguranţă aflat pe GT era şi el consistent. Standard se oferă sistem de asistare a menţinerii benzii de rulare (LKA – LANE KEEPING ASSIST), sistem de asistenţă pentru faza lungă, sistem de monitorizare a presiunii din anvelope, sistem de monitorizare şi avertizare atenţie şofer şi sistem de asistare a evitării coliziunii frontale cu automobilul din faţă. Modelul de test avea pe lângă acestea şi pilot automat adaptiv, sistem de monitorizare a unghiului mort, sistem de asistenţă la păstrarea liniei de rulare şi sistem de asistare a evitării coliziunii frontale.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Verdict
Kia ProCeed mi-a lăsat o impresie foarte bună. O caroserie mai rar întâlnită, spaţiu bun la interior, portbagaj imens, şi sisteme de siguranţă şi dotări de confort consistente. Un model reuşit.
Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto