VIDEO: Test cu BMW X1. Micuţul neastâmpărat

Autor: Adrian Mihălţianu 11 mai 2014 Teste speciale

BMW X1 nu e chiar cea mai nouă maşină din lume. Lansat iniţial în anul 2009, acest SUV în miniatură a devenit deja o prezenţă destul de obişnuită pe şoselele din România. Sigur, nu e prima dată când am avut ocazia să conducem acest model, însă de data aceasta l-am şi filmat. Platoul ales: Bucovina cea frumoasă.

Aici am avut parte de toate scenariile posibile, de la drumuri pictate, parcă, în peisajul bucovinean de poveste şi până la drumuri forestiere care pot da bătăi de cap până şi maşinilor de teren cu pretenţii.

Pe scurt:

Concurenţii lui BMW X1 sunt Audi Q3 şi noul Mercedes-Benz GLA. Dintre cele trei, X1 are cel mai mic preţ de pornire (28.706 euro, spre deosebire de 29.520 de euro pentru Q3, respectiv 30.535 de euro pentru GLA).

 

Interiorul e plăcut, dar unele materiale nu se ridică la nivelul concurenţilor

După un drum de aproape 600 km, am coborât din maşină ca un om normal, şi nu ca unul care ar fi fost plecat la război. Cu alte cuvinte, maşina şi-a făcut treaba cu brio la capitolul confort, deşi suspensia sport, jantele de 18 inci şi anvelopele run-flat (care sunt mai dure decât anvelopele normale) transmit mai hotărât neregularităţile drumului în habitaclu.

Pe drumuri de ţară, X1 îţi oferă o senzaţie foarte puternică de siguranţă şi te iartă atunci când talentul tău e pe terminate. Totodată, am rămas impresionat de abilităţile de căţărare ale maşinii pe un drum pe care am pornit ştiind sigur că nu va ajunge la capăt. Se pare că m-am înşelat, însă, fiindcă sistemul de tracţiune integrală xDrive a salvat situaţia atunci când cel puţin una dintre roţi a ales să părăsească solul.

Poate să ajungă mult mai departe decât ai crede

Sigur, asta nu înseamnă că poţi să te aventurezi cu un X1 oriunde, fiindcă garda la sol e destul de mică, iar unghiurile de atac şi degajare sunt comparabile mai degrabă cu cele ale unui break decât ale unui SUV cu pretenţii în off-road. Mai exact, X1 are un unghi de atac de doar 18 grade, în vreme ce Dusterul autohton are nu mai puţin de 30 de grade.

Dar nu a spus nimeni că un X1 poate fi comparat cu un Duster în off-road. Mezinul SUV-urilor din curtea bavarezilor nu se fereşte de provocări, dar rămâne un consumator fidel al drumurilor asfaltate, unde se simte ca peştele în apă.

Gândeşte-te la maşina asta ca la un Seria 3 break mai înalt şi mai ieftin, nu ca la un SUV veritabil

Pentru versiunea xDrive20d, preţurile încep de la 36.704 euro, bani care îţi aduc un sistem de tracţiune integrală, o cutie manuală cu şase trepte şi un motor diesel de 2,0 litri care produce 184 CP şi 380 Nm. Dacă vrei să te arunci la opţiuni (şi o să vrei, cu siguranţă), preţul poate depăşi cu uşurinţă pragul de 40.000 de euro. De fapt, modelul testat – cu cutie automată, pachet M Sport şi sistem de navigaţie Professional – are un preţ de listă de 51.710 euro.

Datele tehnice, în pagina următoare.

Pagini: 1 2


Urmărește Promotor.ro pe Google News

Citește și...



Comentarii
Inchide