Aţi mai văzut curse maşină contra schior, ba chiar şi coborâri ale unei maşini pe o pârtie de schi, cascadorii făcute în emisiuni auto străine, cu buget de multe milioane de euro. Întrebarea era: poate oare o maşină de oraş să şi urce până în vârful muntelui, iar asta fără efecte speciale şi altele asemenea trucuri?
Dar să încerci asta cu un BMW Seria 1, fie el şi xDrive?! Dotată cu anvelope cu ţinte, singurele care puteau face faţă urcării pe zăpadă îngheţată şi pe o pârtie cu înclinaţii care ating şi peste 30 de grade, maşina s-a pregătit pentru a fi tractată de Ratracurile special închiriate. Totuşi, Claudiu s-a gândit să încerce mai întâi să urce cu tracţiunea proprie. A poziţionat maşina cu botul spre vârful muntelui, a dat gaz şi a plecat ca din tun.
Singurul loc şi singura dată când 120d xDrive n-a mai făcut faţă zăpezii
Şi a reuşit! A reuşit nu doar să urce prima rampă cu înclinaţie mare, dar chiar şi peste jumătate de pârtie, până la primul tun de zăpadă, unde cei 40-50 de cm de zăpadă afânată i-au venit de hac. Noi am urcat cu Ratracul până acolo, acesta a nivelat zăpada proaspătă pe 30-40 de metri, BMW-ul şi-a luat avânt din nou, şi… următoarea oprire a fost direct la telefericul din vârful muntelui, la capătul a 2250 de metri de pârtie abruptă!
Cel mai rapid teleschi: 80 km/h! La urcare!
Aţi văzut cumva emisiunea britanică în care un X6 nu reuşeşte să urce o rampă înierbată? Un cuvânt pentru voi: anvelopele. Cu anvelopele potrivite, sistemul xDrive de la BMW face faţă, deşi nu e gândit pentru offroad, ci pentru a potenţa şi mai mult puterea maşinii pe şosea. Şi încă cum!
Căci Claudiu a coborât apoi cu schiorii până jos, în derapaje controlate, pentru a urca apoi din nou, cu ei traşi la şufă! Cel mai scump teleschi, dar şi cel mai rapid, având în vedere că viteza la urcare a atins şi 80 km/h! Cert, motorul maşinii era turat la maximum, iar Claudiu a avut nevoie de tot talentul său de pilot pentru a urca mai ales porţiunile lungi de înclinaţie mare, însă apoi au mai urmat cel puţin zece coborâri şi tot atâtea urcări, pentru a putea finaliza filmarea. În tot acest timp, maşina n-a rămas împotmolită niciun moment, nu a trebuit tractată sau împinsă, şi a fost doar la un pas de a coborî mai repede decât schiorii!
Un secret al maşinii este faptul că poate transfera până la 100% din cuplul motorului de pe o punte pe cealaltă, tracţiunea integrală inteligentă reuşind să ofere maşinii suficientă putere exact pe roţile care au nevoie. S-au dus vremurile în care rămâneai cu BMW în parcare… Concluzia? Deşi nu o vei folosi în acest fel vreodată, Seria 1 demonstrează o dată pentru totdeauna că xDrive nu e cu nimic mai prejos decât sistemele de tracţiune integrală prezente la concurenţi. Pune-i anvelopele potrivite şi mută munţii din loc.
N-am incercat kick-erul cu BMW-ul, totuşi… 🙂
Ce ne-a spus Claudiu David la finalul aventurii? „Am fost profund impresionat de potenţialul noului model BMW 120d xDrive! Iniţial ne-am pregătit să-l urcăm tractat cu maşina specială de bătut zăpada, după care sa filmam şi să fotografiem coborârea. Am echipat maşina cu cauciucuri speciale şi, spre surprinderea tuturor, micul BMW Seria 1 a urcat fără probleme toata pârtia. Am oferit chiar servicii de transport speciale pentru că l-am tras pe George Vintilă până în vârful pârtiei. Practic a beneficiat de cel mai puternic transport pe cablu din lume.”
La nevoie, e bun şi de odihnă pentru Dominic, unul dintre cei doi schiori-cascadori
Aş adăuga eu că românii nu sunt încă pregătiţi să înţeleagă cum se cuvine ce înseamnă o cascadorie de acest nivel. Dacă s-ar filma James Bond sau Mission Impossible pe o pârtie din România, ei tot ar face scandal că n-au acces acolo în orele de filmare!
Clipul video filmat cu ocazia asta va fi însă prezentat pe plan internaţional, iar tot ce contează este ca alţii să înţeleagă, căci vor vedea şi zonele alpine unde a fost filmat. E vorba că s-a demonstrat că şi aici, în România, se pot face „stunt-uri” de nivel internaţional!
Claudiu David, pilot BMW Driving Experience
Veţi vedea mai multe la emisiunea ProMotor de duminică, 10 februarie, precum şi în revista noastră din martie, dar până atunci, săptămâna viitoare, vom pune şi un mic teasing video propriu cu una din urcările lui Claudiu pe pârtie.
PS. Ghiciţi cât a fost consumul mediu pe toată durata testului, cu tot cu forjele date ore în şir pe pârtie, căci n-am resetat calculatorul de bord până la predarea maşinii, la Bucureşti. Aveţi răspunsul în galeria foto!
PPS. De prisos să spun să nu încercaţi asta pe cont propriu. Acest test special a fost făcut în condiţii controlate şi cu profesionişti special pregătiţi. OK?