Dacia Sandero – primul test comparativ!

Publicat: 17 07. 2008, 17:00

Dar să lăsăm designul exterior la latitudinea cititorilor, fiind de un subiectivism maxim şi să vă prezentăm interioarele maşinilor şi cum vă simţiti în ele.

Două surprize au fost înregistrate la acest nivel. Surpriza placută a fost reprezentată de Sandero, care prin simplitate şi o calitate a materialelor şi imbinărilor superioară concurenţilor din test vine cu o atmosferă destinsă şi veselă. Plasticul tare este regăsit în toate modelele însă bordul de pe Sandero, la fel ca pe Logan facelift, reuşeşte cel mai mult să lase impresia unui material mai bun calitativ.

Aveo se remarcă prin consola centrală dată cu o vopsea cauciucată, detaliu pe care il regăsim în clasele superioare, un plus pentru micuţa citadina americană. Calitatea materialelor este şi ea bună, însă trebuie să amintim de un mic minus la mănerul interior al uşii care scârtâie la atingere. Satelitul de comanda pentru sistemul audio (audio care s-a dovedit şi cel mai performant din test) prezent pe volan asigură o ergonomie crescută în timpul mersului, lucru care nu se poate spune şi despre consola centrală din zona piciorului drept al şoferului, care este mult prea proeminentă şi este jenantă nu doar în mers, dar ar putea pune ceva probleme şi în cazul unui accident. Calitatea asamblării este pe ansamblu bună, dar capacul portbagajului este însoţit aleator de zgomote pe denivelările mai puternice.

Acest test vine să dărâme două stereotipuri clasice din cultura auto a românului, care considera de exemplu că la Dacia avem o calitate a materialelor foarte slabă. Sandero s-a înderpărtat mult de această viziune, în timp ce a doua idee preconcepută, cu Skoda de o calitate tipică germană este puternic clătinată de observaţiile din acest test. Fabia nu doar că se prezintă cu materiale interioare, care par cele mai ieftine, dar şi cu o calitate a asamblării nu foarte bună.

Îmbinăriile au pe alocuri spaţii largi între ele, bordul este inutil de complicat, cu numeroase părţi componente, cele mai deranjante fiind însă zgomotele sesizate în habitaclu. De la scârţâitul pedalei de frână, până la cel din uşile care se contorsionau în momentul frânării sau acceleraţiei. Materialele folosite la realizarea bordului, deşi lasă impresia de robusteţe şi durabilitate, sunt foarte zgomotase la trecerea peste denivelări, confortul acustic fiind serios afectat.

În privinţa spaţiului interior se distinge Aveo, care graţie parbrizului montat mult în faţă creează impresia de spaţiu şi luminozitate. Dar un spaţiu interior mai mare se traduce printr-o cutie de rezonanţă mai mare, astfel că zgomotele exterioare sunt mai mult amplificate. Spaţiile de depozitare sunt destul de puţine la toate modelele însă torpedoul lui Aveo are dimensiuni foarte reduse.

Skoda Fabia şi Chevreolet Aveo au intrari audio pentru conectarea iPod-ului la sistemele audio, care spre deosebire de cel de pe Sandero, sunt mai ergonomice şi mai complexe. Ceasurile de bord sunt uşor de citit la toate cele trei modele, cu un mic minus pentru Aveo, al cărui computer de bord nu ştie să afiseze consumul mediu.

La capitolul poziţie de condus, Skoda Fabia este avantajată de scaunele sport disponibile ca opţiune, având cel mai jos şezut, chiar dacă şi acesta ar putea fi considerat de mulţi destul de înalt. Confortul pasagerilor poate fi asigurat opţional de climatizare automată sau o cutie de viteze automată, două lucruri care la Sandero nu sunt disponibile nici măcar opţional.

Cred ca aţi auzit de nenumărate ori la o discuţie de "specialişti" în faţa blocului cum că Dacia nu este maşină. Ei bine, noi am testat Sandero în comparaţie cu doi competitori redutabili şi am ajuns la altă concluzie.

Piaţa auto din România de maşini din clasa mică este una încă în expansiune, astfel că prestigiul pe care şi-l face fiecare model va însemna foarte mult în volumul vânzărilor pe viitorul. Dacia Sandero şi noul Chevrolet Aveo sunt ultimele venite în acest segment, fiind adresate unui public tânar şi activ, eventual predominant feminin şi care are de gând să folosească maşina în majoritatea timpului în oraş.

Evident, o utilizare în oraş ar fi cerut o motorizare diesel, dar aceasta nu este momentan disponibilă pe Sandero, aşa că am ales pentru test propulsorul pe benzină de 1,6 litri în echiparea Laureate. Concurenţii au fost reprezentati de Chevrolet Aveo dotat cu propulsorul de 1,4 litri şi 101 CP şi Skoda Fabia 1,4 16v 85CP.

Modelul autohton reuşeste să se ridice la acelaşi nivel stilistic comparativ cu cele două modele puse alături de el, designerii Renault având un succes uşor sesizabil mai ales în partea frontală. Farurile mari se integrează bine cu grila faţă, spoilerul cu o gură imensă de aer lăsându-ne să ne întrebăm dacă Dacia nu are de gând să monteze propulsorul de 133 CP şi pe Sandero.

Un detaliu interesant este reprezentat de radiatorul faţă, ce se observa lesne prin gura de aer amintită mai sus, creând impresia de forţa şi agresivitate. În partea din spate designul este mai cuminte, accentul fiind pus pe combinarea practicabilităţii cu linii care sa nu trădeze apartenenţa caroseriei la familia Logan, aşa cum o face de pilda partea laterală.

În ceea ce priveşte noul Chevrolet Aveo, evoluţia faţă de generaţia precedentă e clară. Liniile tăioase şi blocurile optice agresive se potrivesc parcă în tema “Transformers” asociată noului model. L-aţi văzut prima oară la Salonul Auto de la Bucuresti, iar de luna aceasta, faceliftul lui Chevrolet Aveo va invada străzile din România. Dintre toate modelele de test, Aveo pare cel mai sportiv, cu o siglă scoasă de pe grila faţă ce a rămas complet goală şi guri de aerisire laterele, false, este adevărat.

Skoda Fabia 2 este unul dintre jucătorii importanţi în clasa mică, ce a reuşit să se impună în anii de când este pe piaţă. Designul asemănător cu Roomster nu face decât să mărească impresia de aglomeraţie de astlfel de model pe străzile patriei, liniile iniţial controversate dovedindu-se o formulă câştigătoare pentru Skoda. Un detaliu interesant observăm la grila faţă, care este pe jumătate obturată pentru obţinerea unui cx mai bun şi îmbunătăţirea consumului.

De altfel asemenea artificii aerodinamice regăsim şi la celelalte două modele sub forma unor “fuste” deflectoare sub spoilerele faţă.