Ce model oferă cele mai multe alternative de motorizări?
Se ştie că modelele germane oferă cele mai multe rubrici la capitolul motorizări, iar modele de ceva vreme pe piaţă, VW Jetta şi Ford Focus, oferă mai multe unităţi.
De exemplu, Jetta vine cu 3 motoare pe benzină 1.6, 1.4 TSI şi 2.0 TSI şi două TDI. Modelul cu cele mai multe "inimi" în ofertă este însă Ford Focus, cu nu mai puţin de 7 motorizări, patru pe benzină şi trei diesel.
La polul opus se află Lancer, cu doar trei motoare. Interesant este faptul că Mitsubishi şi Chevrolet, lipsite de experienţa producerii de automobile cu motoare cu aprindere prin compresie, nu oferă decât o singură motorizare Diesel, care îndepărtează clienţii tradiţionali de diesel mai puţini interesaţi să cheltuie pe cai putere.
Care este cel mai ieftin model?
Cel mai ieftin model dintre cele 5 este Chevrolet Cruze, care costă în versiunea de bază cu tot cu TVA 13.200 de euro. Este un preţ destul de greu de bătut chiar şi pentru Ford Focus, un model care are un preţ de catalog de 13.447 euro. Pentru acest model se pot obţine însă reduceri serioase, deoarece este cel mai vechi de pe piaţă faţă de concurenţi.
La Mitsubishi există o ofertă până la 1 septembrie şi preţul modelului de bază este de 13.939 euro, ceea ce este o afacere chiar avantajoasă pentru un model destul de bine dotat.
Mazda3 Sedan şi VW Jetta sunt modelele scumpe ale acestui comparativ. Preţul de bază pentru niponă este de 15.690 euro, iar berlina teutonă are un preţ destul de piperat, de 16.586 euro. Modelul german participă însă la programul Rabla, prin care poate fi achiziţionat la preţul de 15.468 de euro, ceea ce tot înseamnă tot destul de mult.
Cât costă modelele din test?
Modelul cel mai ieftin a fost Ford Focus, în versiunea Trend cu motor 1.8 TDCi de 115 CP, cu un preţ de 17.267 euro.
Următorul model în ordinea inversă a preţurilor a fost Chevrolet Cruze: 17.370 de euro cu nivelul de echipare LT şi propulsorul VCDI 2.0 de 150 CP.
Mazda 3 Sedan TX 1.5 CD, versiunea pe care am avut-o la test, are un preţ de catalog de 20.390 euro.
Mitsubishi Lancer face parte dintr-o promoţie specială şi, dotat cu aproape tot ce îţi poţi dori pe un model din această clasă, are un preţ de catalog de 21.241 euro
Volkswagen Jetta s-a prezentat cu un preţ de catalog de 21.539 euro, fără a avea o echipare de top.
CONCLUZIE:
Sintagma "cei mai vechi pe piaţă sunt avantajaţi de preţ" nu se aplică în cazul lui Chevrolet Cruze (este cel mai nou venit, dar are cel mai bun raport între preţ şi ceea ce oferă ca maşină), respectiv Volkswagen Jetta (deşi are deja nişte ani în spate, preţul rămâne piperat, încadrând maşina într-o categorie mai elitistă).
Focus şi Mazda3, cei doi fraţi de platformă tehnică, însă, se conformează sintagmei de mai sus: Ford Focus este o maşină corectă în acest segment, reprezentând o soluţie economică, mai ales pentru cei care vor ceva mai mult de la ţinuta de drum faţă de alte modele; Mazda3 aduce un suflu nou, care costă, dar, per total, banii sunt justificaţi de maşină.
Mitsubishi Lancer păstrează caracterul surprinzător, cu care ne-a gratulat la lansare, suma cerută fiind justificată de spiritul mai sportiv. Nu foarte, pentru că TDI-ul de origine VW nu-i conferă maşinii acel dinamism la care te-ai aştepta.
În final, compromisul în acest test comparativ îl reprezintă Chevrolet Cruze, cu un aspect reuşit, un interior plăcut, dar şi foarte spaţios, un motor bun şi un preţ excelent. Ford Focus, în ciuda vârstei, se ţine bine pe poziţii, avantajat de ţinuta de drum, dar mai ales printr-o politică de preţuri coerentă.
Mitsubishi Lancer şi Mazda3 sunt două japoneze atractive, fiecare diferit (dacă ne referim la aspect) şi mizează pe nevoia clienţilor de a beneficia de un confort sporit. Volkswagen Jetta rămâne un model clasic, cu pretenţii mai elitiste, dar cu o imagine foarte bună.
Pentru că taversăm vremuri tulburi, investiţia într-o maşină necesită o analiză mult mai atentă din partea viitorului posesor.
Care este modelul cel mai generos în dotarea de bază?
La acest capitol excelează japonezii, care nu se zgârcesc la versiunile de bază şi oferă de toate pentru toţi. De exemplu, Mitsubishi Lancer şi Mazda3 Sedan sunt singurele care vin cu toate cele patru geamuri electrice standard, iar berlina Mazda3 este singura care oferă, pe lângă închiderea centralizată, şi sistemul de blocare/deblocare a uşilor fără cheie.
În rest, dotări tradiţionale precum computer de bord, airbaguri, ABS şi EBD, radio CD, etc sunt prezente la toate cele cinci modele. Ford Focus, în versiunea Ambiente, este singurul care nu oferă standard aerul condiţionat, dar în schimb se dovedeşte un model mai meloman, fiind singurul care oferă 6 difuzoare în standard – însă nu oferă reader MP3.
Mazda3 Sedan se va dovedi mai emancipată şi la exterior, având în standard ornamente şi oglinzi în culoarea caroseriei. De asemenea, acest model vine şi cu ornamente pentru praguri şi spoilere (acelea care te încurcă la parcare – vezi episodul anterior). Un alt semn că acest model este bine garnisit încă din start este că restul versiunilor adaugă foarte puţin în termeni de dotări adiţionale.
Ce model are cele mai exclusiviste dotări?
Dacă vrei cu adevărat să cheltui şi nu ştii pe ce, atunci poţi alege Sistemul de navigaţie cu HDD şi display LCD color plus sistem audio Rockford Fosgate Integrat cu 9 difuzoare de pe Mitsubishi Lancer sau farurile cu xenon adaptive, disponibile pe acelaşi model.
Mazda3 nu se lasă mai prejos şi oferă un sistem audio Bose surround e cu 10 difuzoare Richbass şi CD Changer. Sedanul Mazda3 nu se poate însă lăuda cu acelaşi sistem de navigaţie cu touchscreen de pe Lancer, având unul mai rudimentar. Touchscreen oferă şi VW Jetta, dar doar ca opţiune pentru vârful de gamă şi cere în jur de 1.800 de euro pentru el.
Chevrolet Cruze pierde la capitolul luxului, neavând cu ce se lăuda, ceea ce dovedeşte că acest model este unul care se adresează celor care nu vor să cheltuie exorbitant, iar sloganul "Get real!", pe care Chevrolet l-a folosit în campania lui Aveo, se poate aplica şi lui Cruze.
Ford Focus este, de asemenea, un model cu picioarele pe pământ şi singura excentricitate pe care ţi-o poţi permite este sistemul de navigaţie High, 8 difuzoare, comenzi pe volan, BlueTooth/Voice control (modul în limba engleză), conexiune USB/i-Pod, aer condiţionat automat.
Oricum, în mod uzual, domeniul sedanurilor compacte se adresează unei clientele pragmatice, pentru care costurile mai reduse sunt mai importante decât un nivel foarte mare al confortului şi luxului.