Toyota Rav4
Toyota are deja tradiţie în domeniul SUV-urilor. Rav4 este un model care s-a impus şi şi-a cîştigat respectul din partea clienţilor şi chiar a concurenţei. Prima generaţie Rav4 a fost lansată în 1994, iar de atunci şi pînă astăzi s-au vîndut peste 1,8 milioane de exemplare, dintre care 700.000 de unităţi numai în Europa.
În 2006, a treia generaţie Rav4 inaugura o platformă complet nouă şi o caroserie cu cinci portiere. Tradiţional, ea era oferită şi în versiunea cu trei portiere, scurtă, sportivă şi apreciată în special de publicul feminin. Pentru a treia generaţie, oficialii japonezi au decis însă să nu mai producă o caroserie în trei uşi, considerînd că solicitarea acestui tip de caroseriei e prea mică.
Astăzi, Rav4 rămîne în continuare un jucător important în clasa sa. Este un SUV compact, fiind apropiat ca dimensiuni de VW Tiguan şi BMW X3. Ei bine, da, pentru că şi Toyota consideră drept concurenţă BMW X3. Însă gama de motorizări oferită în România nu include puternicul diesel de 180 CP, care ar face din Rav4 un concurent direct pentru X3. Singurul propulsor diesel disponibil la noi pentru Rav4 este motorul de 2,2 litri ce dezvoltă 136 CP.
Cuplul motor maxim este de 310 Nm, disponibil între 2.000 şi 2.800 rpm. Rav4 se conduce ca o berlină. Are o ţinută de drum aproape sportivă – fapt inaugurat de a doua generaţie a modelului. Cu un schimbător de viteze precis şi cu un volan cu trei spiţe sportiv, Rav4 este gîndit şi pentru satisfacţia celui de la volan.
Interiorul este destul de spaţios. Dimensiunile sporite de la exterior îşi spun cuvîntul şi în habitaclu. Faţă de generaţia veche, acum avem parte de mai mult spaţiu, atît în faţă, cît şi în spate. Indicatoarele de bord au o amplasare clasică faţă de ceasurile independente şi turometrul central, elemente caracteristice generaţiei vechi. În plus, acum avem parte de iluminare Optitron, la fel ca la fraţii mai mari, iar materialele folosite sînt de calitate.
Poate că Rav4 nu a fost cel mai puternic motor prezent la test, dar rămîne fără dubiu un concurent serios, deşi nu se mai află la prima tinereţe.
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI
OK, noul baby de la Volkswagen nu era cel mai mare SUV inclus în competiţie. Era de fapt cel mai mic. Modelul german e reprezentantul clasei SUV compact, o specie nouă, unde deocamdată nu sînt prea mulţi concurenţi. Ford Kuga şi Renault Koleos vor fi cei mai înverşunaţi “duşmani” ai modelului Tiguan, dar deocamdată nici unul nu se află pe piaţă.
În privinţa dimensiunilor exterioare, cel mai apropiat model e Toyota Rav4. VW Tiguan este un SUV bazat în mare parte pe modelul Golf Plus. Măsoară cu 33 cm mai puţin decît un Passat, dar în interior oferă spaţiu din belşug. Avem un portbagaj decent, ce poate înghiţi 395 de litri de bagaje, iar dacă rabatăm bancheta, volumul util ajunge la 1.510 litri.
Tiguan este derivat în trei versiuni în ceea ce priveşte aspectul exterior: Sport&Style, Track&Field şi Trend&Fun. Fiecare versiune are elemente de design diferite, gîndite pentru mediul predominant în care va fi folosită maşina.
Deşi o parte a interiorului şi platforma propriu-zisă sînt preluate de la Golf Plus, avem o mulţime de elemente distinctive.
Suspensiile sînt comune cu ale modelului Passat, frînele vin de la Phaeton, iar sistemul de tracţiune integrală foloseşte tehnologia Haldex. Şasiul nu-i chiar ieşit din comun, dar ţinuta de drum este confortabilă comparativ cu aceea a concurentului direct indicat de Volkswagen. Acesta este BMW X3, conform celor de la VW.
Rivalul de la Munchen este orientat spre sport şi oferă un propulsor mai puternic şi mai plăcut, o suspensie fermă, dar şi un interior care a început să îmbătrînească. În plus, preţul este substanţial mai mare pentru SUV-ul bavarez. Tiguan este oferit numai cu motorizări cu supraalimentare. Cum însă testul nostru a implicat motorizări diesel de doi litri, Tiguan-ul de test a venit dotat cu noul propulsor TDI de 140 CP.
Este mai rafinat decît predecesorul motor, criticat pentru zgomotul mare, îşi face bine treaba şi oferă cuplu suficient. Sistemul 4×4 este permanent şi nu are nici un buton prin care cel de la volan să poată interveni asupra lui. Diferenţialul Haldex transmite în mod normal 90% din tracţiune către puntea faţă, raportul modificîndu-se atunci cînd condiţiile de drum o cer.
Tiguan are însă un buton pentru menţinerea rampei, numit “autohold”. Foarte bun cînd avem de urcat pe drumuri de munte. Frîna de parcare electrică necesită un pic de obişnuinţă însă.
Pe zăpadă şi pe drumuri ude, Tiguan-ul s-a dovedit uşor de controlat şi intuitiv, exact aşa cum ne-a obişnuit orice Volkswagen. Pe scurt, Tiguan şi-a îndeplinit misiunea. Acum există o alternativă viabilă pentru Touareg.