Peugeot 207 CC
În cadrul testului organizat în jurul circuitului de la Jerez, am avut ocazia să conducem 207 CC cu două motorizări: 1.6 HDi şi 1.6 THP.
Primul este arhicunoscutul diesel de 110 CP, prezent pe mai multe produse PSA. Mari specialişti în domeniul motorinei, francezii nu se dezmint nici în acest caz. Cei 240 Nm (sau 260 cu overboost) garantează acceleraţii şi mai ales reprize decente, singura condiţie fiind ca acul să treacă de 1.500 rpm. Chiar dacă momentul maxim nu se află foarte departe – 1.750 rpm –, sub această valoare motorul este anemic, ca de altfel toate propulsoarele commonrail moderne. Nici zgomotul nu urcă la cele mai înalte cote, rămînînd ca setea neglijabilă să te convingă fără drept de apel.
207 CC este net mai bun decît modelul vechi, toate păcatele mari fiind şterse.
Coupe-cabrioletul a renăscut din cenuşă odată cu primul Mercedes SLK. Anii au trecut şi lumea tinde să asocieze începutul erei CC cu roadsterul germanilor, dar creditul nu le aparţine. După o serie de cinci modele cabrio lansate în anii ’20, Peugeot a surprins, în deceniul următor, lumea cu modelul 401 – primul coupe-cabriolet adevărat. Au urmat 601 şi 402, după care francezii au uitat cu desăvîrşire de aceste variante de caroserie.
La conferinţa de presă am aflat că publicul feminin a reprezentat marea majoritate a cumpărătorilor de 206 CC. Nici nu mă aşteptam să fie altfel, mai ales gîndindu-mă la liniile care urlă a estrogen. Însă dacă tot încerci să te adresezi maselor, nu poţi să nu te străduieşti să acoperi toate gusturile, iar în acest sens 207 CC a trecut printr-o cură de “masculinizare”, cred eu binevenită.
Estetica este împărţită frăţeşte cu 207-le în cinci uşi, însă fără ca maşina să pară că a tras mult aer în piept, doar-doar o va confunda cineva cu un 307. Cum are aceeaşi platformă ca modelul de clasă mică, doar dimensiunile sporind faţă de cele ale lui 206 CC, “obezitatea” hatch-back-ului nu se vede.
Interiorul, la rîndu-i, este mai degrabă o evoluţie. Instrumentarul e un pic mai rafinat ca la hatch (au apărut mai multe accente metalice), dar unele componente, cum ar fi blocul climatizării, au migrat fără retuş către CC. Calitatea este cea care impresionează, mai ales dacă ne raportăm la vechiul model. Plasticele sînt arătoase şi plăcute la pipăit, îmbinările nu lasă loc de cîrcoteli, iar rigiditatea excelentă a caroseriei nu tolerează “greierii de torpedou”. Spaţiul pe locurile din faţă este bun, iar poziţia la volan e corectă, în ciuda faptului că montanţii arcuiţi arată bizar la prima vedere. Locurile de pe banchetă sînt, bineînţeles, o glumă, dar surprinde plăcut volumul portbagajului (145 litri cabrio/370 litri coupe).