Primul lucru de care eram cel mai curios în cazul noii Dacia Lodgy era spaţiul oferit pe al treilea rând de scaune: e un plus faţă de Logan MCV? De aceea, poate în mod surprinzător pentru unii, voi începe din postura de pasager în această scurtă aventură prin habitaclul lui Lodgy.
Ei bine, nu mică mi-a fost surpriza să constat că, încă de când am deschis portiera spate, am remarcat accesul foarte bun la locurile de pe ultimul rând. Spătarul şi şezutul fracţionabile ale banchetei de pe al doilea rând se rabatează cu foarte mare uşurinţă (şi un copil de 5 ani poate executa manevra fără efort), iar astfel ai la dispoziţie o „poartă” de trecere foarte generoasă spre spate.
O dată aşezat în scaunul din spate, primul lucru pe care l-am remarcat a fost şezutul cam tare. Dar, după ce spătarul banchetei din faţa mea a revenit la verticală, am rămas aproape stupefiat de spaţiul general. Ca idee, la cei 1,75 metri înălţime ai mei şi o constituţie relativ atletică, pe al treilea rând de scaune m-am simţit cam ca pe bancheta oricărei citadine actuale.
Ba poate chiar puţin mai bine, dat fiind spaţiul curios de bun pentru picioare (deşi mă aşteptam să stau cu genunchii la gură). De asemenea, spaţiul la cap în cazul meu este suficient de generos, doar persoanele de peste 1,9 metri înălţime atingând cu creştetul partea din spate a plafonului, ceva mai coborâtă. Apoi mai remarc şi confortul bun al „cotierei” din dreapta (deasupra pasajului roţii) şi deschiderea utilă a celui de-al treilea geam lateral. Nota 10 pentru cum se stă în spate!
Interesant, şi pe bancheta de pe al doilea rând este loc foarte bun pentru picioare, rămânând suficient spaţiu pentru genunchi chiar şi în cazul în care scaunele faţă sunt trase la maxumum spre spate. Teoretic, bancheta e profilată pentru trei persoane, dar, în practică, am impresia că e vorba de adulţi cam ca mine, care nu mănâncă prea mult. Oricum, spaţiu este berechet, ba am avut parte şi de altă surpriză: geamurile laterale din uşile spate se deschid total.
Însă Lodgy nu e doar pentru oameni, ci şi pentru bagaje. În configuraţia cu 7 locuri, în spatele banchetei de pe al treilea rând mai rămân cam 200 de litri (până la nivelul geamurilor). O valoare bună faţă de rivali, dată fiind lungimea de numai 4,5 metri. Dezavantajul, însă, e altul: unde pui copertina de bagaje dacă foloseşti şi locurile din spate? O temă de gândire şi un mic izvor de dat apă la moară detractorilor…
Bancheta de pe al treilea rând are doar spătarul rabatabil 50:50, deci modularitatea e doar bună. Însă, o dată rabatată cu totul bancheta, la verticală, rămâne un spaţiu de vreo 600 de litri până la nivelul geamurilor, adică foarte mult. Iar, dacă se renunţă de tot la această banchetă, Lodgy oferă, în configuraţia cu 5 locuri peste 800 de litri! Până la plafon, spaţiul de transport ajunge cam la 1,5 metri cubi. Asta da maşină de familie super-încăpătoare.
Dar nu am terminat. Să spunem că, în mod normal, foloseşti Lodgy-ul cu 7 locuri, dar, uneori, ai nevoie de cât mai mult spaţiu de cărat, fără a lăsa cele două banchete acasă. Nici o problemă: bancheta de pe rândul doi se rabatează la verticală, iar cea de pe rândul al treilea (foarte uşoară) se „lipeşte” şi se ancorează cu nişte cocarde de prima banchetă, astfel că se ajunge la un spaţiu de transport de vreo 1.800 litri. Ce-i drept, sistemul Flex7 al lui Opel Zafira e mai convenabil şi uşor de utilizat, dar, pentru cât costă Lodgy, nu mi se pare deranjantă varianta mai simplistă aleasă de inginerii Dacia.
În final, dacă ai nevoie de cât mai mult spaţiu, să muţi mobilă, frigidere, saci de cartofi sau mai ştiu eu ce chestii foarte voluminoase, poţi scoate cu totul cele două banchete din spatele scaunelor faţă. Şi astfel ai la dispoziţie, până la tavan, 2.600 de litri de spaţiu uriaş. În care aş fi putut transporta fără probleme un pui simpatic de cămilă văzut prin Maroc!
Singurele piedici în calea celor care deja îşi fac planuri de afaceri de transport cu Lodgy ar fi gura de încărcare a hayonului ceva mai rotunjită la colţuri, nu dreaptă, ca la utilitare, şi limitarea sarcinii utile la maximum 600 kg. Iar hayonul amplu nu e aşa de util ca uşile asimetrice de la Logan MCV, sincer.
Concluzia referitoare la spiritul practic este una clară: pentru un monovolum compact, Dacia Lodgy oferă foarte mult spaţiu interior, condiţii foarte bune de transport pentru pasageri, în special pentru cei de pe al treilea rând de scaune, precum şi o modularitate mai mult decât mulţumitoare, pentru majoritatea situaţiilor.
În cadrul unui test mai îndelungat şi mai complex realizat la noi, sunt sigur că vom avea ocazia să detaliem mai mult pe tema interiorului, spaţiului, ergonomiei şi confortului lui Lodgy. Deocamdată, este cazul să vedem cum merge Dacia Lodgy.
Aşadar, cum se prezintă Dacia Lodgy din postura de şofer – pe următoarea pagină