TEST în România cu noul Nissan Pulsar. VIDEO

Publicat: 23 01. 2015, 16:24

Nissan Pulsar e succesorul simbolic al bătrânei Almera, care – între noi fie vorba – nu a fost o maşină excelentă. De fapt, atunci când Almera a dispărut de pe piaţă în 2006, locul său a fost luat de prima generaţie a crossverului Qashqai, care a avut un succes imens în Europa.

Aşadar, Nissan s-a întors în segmentul hatchback-urilor compacte cu Pulsar şi vrea să îşi facă loc printre nume deja consacrate ca Volkswagen Golf, Opel Astra şi Ford Focus. Să vedem dacă are cu ce.

VIDEO:

Interior

Habitaclul urmaşului lui Nissan Almera este pur şi simplu uriaş. De fapt, cred că este cel mai atrăgător aspect al noului model din grupul Renault-Nissan. În faţă există loc mai mult decât suficient la cap şi picioare, iar consola centrală cu baza rotunjită duce la un confort foarte bun în zona genunchilor, fiindcă nu există nimic care să te deranjeze. Mai mult, volanul e reglabil atât pe înălţime, cât şi pe adâncime încă de la nivelul de echipare de bază.

Designul e plăcut, dar materialele folosite nu sunt la fel de bune ca la principalii rivali

În spate, lucrurile stau şi mai bine. Pe banchetă este loc îndestulător pentru trei adulţi, cu spaţiu excelent la picioare, chiar şi pentru cei care măsoară doi metri înălţime. În zona capului, persoanele mai înalte pot să atingă plafonul, însă nu va fi o problemă pentru cei mai scunzi de 1,8 metri.

Portbagajul e şi el destul de încăpător, cu o capacitate de încărcare de 372 de litri, adică fix pe teritoriul lui Volkswagen Golf, Ford Focus şi Opel Astra, dar departe de cei 470 de litri oferiţi de Peugeot 308. Totodată, există destul de multe spaţii de stocare – de la cele din uşi (unde încape câte un PET de un litru) şi până la torpedoul foarte mare.

Portbagajul e încăpător şi bancheta poate fi rabatată, dar dacă faci asta o să te alegi cu o margine foarte înaltă

Materialele folosite pe bord şi uşi arată bine, dar o să găseşti cu greu o bucată de plastic moale, mai ales la versiunea de bază.

Scaunele sunt confortabile, dar nivelul de susţinere laterală nu e grozav, ceea ce ar putea deveni iritant pe drumuri sinuoase.

Siguranţă şi infotainment

Nissan Pulsar a fost testat de Euro NCAP şi a primit calificativul maxim de cinci stele din cinci. Hatchback-ul construit în Spania a obţinut un scor de 84% pentru protecţia pasagerilor adulţi, 81% pentru copii, 75% pentru pietoni şi 68% pentru sistemele electronice de siguranţă.

În varianta de bază Visia, noul Pulsar primeşte un sistem audio cu radio-CD, MP3 player, USB, Bluetooth şi patru boxe. În versiunea de top Tekna, Pulsarul vine cu sistemul Nissan Connect – cu ecran tactil (care funcţionează şi cu mănuşi), navigaţie GPS, Bluetooth, radio DAB, USB şi şase difuzoare.

Butoanele sunt la îndemână şi poţi să foloseşti ecranul cu mănuşi. În schimb, nu are meniuri în limba română

E un sistem care nu are o grafică excelentă, dar care răspunde destul de rapid la comenzi şi e uşor de înţeles şi folosit.

Tot în varianta de top primeşti şi cele patru camere video care creează o imagine de 360 de grade asupra maşinii, cu scopul de a te ajuta să parchezi. Se numeşte Around View Monitor şi se activează de fiecare dată când selectezi treapta de mers înapoi (sau dacă apeşi pe un buton de pe consola centrală).

Sistemul e binevenit, mai ales pentru cei care au probleme la parcare, însă are un mare minus: nu include şi senzori de parcare, astfel că nu o fii avertizat cu sunete dacă te apropii de un obstacol. Nu pare cine ştie ce, dar camerele video se vor murdări – mai devreme sau mai târziu, ceea ce nu e chiar ideal când trebui să parchezi într-un loc foarte strâmt.

Performanţe şi ţinută de drum

Oferta de motorizări include doar două propulsoare: unul pe benzină de 1,2 litri care dezvoltă 115 CP şi binecunoscutul diesel de 1,5 litri cu 110 CP regăsit şi pe modelele Renault şi Dacia.

Pulsarul pe care l-am condus eu era echipat cu motorul pe benzină cuplat la o cutie de viteze manuală cu şase trepte.

Micul propulsor e foarte rafinat şi silenţios, iar cei 115 CP s-au dovedit a fi suficienţi pentru condusul prin oraş, însă la drum lung va trebui să retrogradezi chiar cu două trepte de viteză dacă vrei să ai succes la depăşiri.

Cutia manuală are o timonerie plăcută şi este precisă, dar nu permite schimbări foarte rapide. În oferta celor de la Nissan există şi o transmisie automată, dar e un CVT, aşa că nu prea îl recomand decât dacă ţii neapărat să ai o cutie automată. Nu o recomand din acelaşi motiv pentru care nu recomand nici o altă cutie CVT – motorul urlă de fiecare dată când apeşi pedala de acceleraţie la podea.

Consumul mediu teoretic e de 5 l/100 km, dar în realitate e puţin mai mare. Prin oraş am obţinut între 8-9 l/100 km, iar în regim extraurban ar trebui să ajungă la 6-7 l/100 km. Cu alte cuvinte, nişte valori cât se poate de normale pentru un motor pe benzină cu 115 CP.

Ţinuta de drum este foarte confortabilă şi este al doilea punct atrăgător al noului Pulsar. Având în vedere că nu există opţiunea unei suspensii adaptive care să întărească amortizoarele, sportivitatea iese din discuţie. În curbele abordate agresiv o să descoperi că ruliul e mai mare decât te-ai aştepta, iar direcţia nu prea îţi transmite feedback în volan.

Concluziile şi datele tehnice, pe pagina următoare.