Recent, mini SUV-ul constructorului german a primit o “inimă” nouă, din seria noilor motoare diesel care echipează maşinile Opel începând cu anul 2014.
La primul contact, Opel Mokka îţi dă senzaţie de “lucru german”. La exterior, cât şi la interior, finisajul este bun, compontentele sunt bine închegate şi dau senzaţia de durabilitate.
Citeşte şi Pare o maşină de Poliţie normală, însă are o dotare care o face să iasă în evidenţă
Poziţia înaltă la volan, oginzile laterale de mari dimensiuni şi parbrizul lat permit o vizibilitate foarte bună, din toate unghiurile. Stâlpii din faţă nu-ţi creează unghiuri moarte.
Versiunea de top Cosmo are tot ce şi-ar putea dori cineva de la o maşină la acest preţ: airbag-uri frontale, laterale şi cortină, ABS, ESP, aer condiţionat automat, sistem audio cu radio, CD şi MP3 şi 6 boxe, computer de bord, senzori de parcare fata/spate, sistem Start-Stop, volan cu inserţii de aluminiu şi piele, senzori de ploaie, jante aliaj pe 18 inci, cotieră, senzori presiune pneuri şi altele.
Opţiuni adăugate la variant Cosmo, cu care ne-am răsfăţat noi, sunt scaunele încălzite, cameră pentru marşarier, tapiţerie de piele în două nuanţe, faruri adaptive, inserţii de crom în interior şi altele.
Citeşte şi GPS-ul tocmai a pierdut lupta cu telefonul, după modificarea Google Maps
Am pornit la drum cu un Opel Mokka diesel, de 1,6 litri şi 136 de cai-putere. Cuplul maxim este de 320 Nm, disponibil de la 2000 de rotaţii, şi se simte cum maşina începe să tragă de la turaţii joase. Maşina primită la test avea o cutie manual cu 6 trepte, tracţiune integrală şi putem spune că era “full options” în adevăratul sens al sintagmei, fără iz de târg auto.
Motorul vioi şi îşi face treaba bine, fără să impresioneze. În trepta a treia şi a patra te poţi lansa în depăşiri destul de liniştit. Treptele sunt lungi, iar puterea este livrată de la turaţii reduse, deci nu vei sta foarte mult cu mâna pe schimbător în afara oraşului. În oraş, cât timp nu ai o cutie automată, schimbările dese sunt inevitabile.
Citeşte şi Montarea instalaţiei GPL pe maşină. Avantaje, dezavantaje, costuri şi procedură
În oraş, motorul are un sunet plăcut la accelerare, cât să nu deranjeze. Pe autostradă, devine mai zgomotos pe măsură ce creşti viteza, deşi treptele superioare îl mai temperează. Izolarea habitaclului putem spune că este bună. Modelul testat avea montate cauciucuri de iarnă, iar la viteze ridicate acestea sunt zgomotoase, însă nivelul de zgomot din habitaclu era acceptabil şi era bine acoperit de sistemul audio.
Consumul real este la aproximativ 1,5 litri peste de cel anunţat constructor, dar asta depinde de stilul de condus. Noi am obţinut aproximativ 6,6 litri în oraş şi o valoare un pic mai scăzută „în afara”. Trebuie menţionat însă că nu am condus pentru obţinerea vreunui record de consum. Producătorul anunţă 4,7 litri consumul mixt. Opel Mokka 1,6 CDTI nu este vreo rachetă, însă până la 100km/oră scoate un timp onorabil de 10,3 secunde, iar viteza maximă este de 188km/oră. Ceea ce nu e rău deloc pentru un mini-SUV. Totodată, respectă norma Euro 6.
Citeşte şi Maşina îndrăgită de Nicolae Ceauşescu şi testată de el însuşi, dar interzisă de Elena. GALERIE FOTO
Direcţia este super-asistată şi nu simţi că te afli la volanul unei maşini de peste 1,6 tone. Suspensia este destul de moale, dar comfortabilă, iar denivelările şi vibraţiile sunt bine absorbite de amortizoare şi nu sunt transmise pasagerilor. Cutia de viteze cu 6 trepte este precisă, iar la drum întins îi înţelegi rostul.
O surpriză plăcută: priza clasică situată în spatele consolei centrale, dispusă către pasagerii din spate. Totuşi, ea poate fi utilizată destul de uşor şi de şofer sau pasagerul din spate.
Citeşte şi Supercamionul lui Ceauşescu
Citeşte şi VIDEO Maşina (pe thoriu) care merge 100 de ani fără să o alimentezi
Portbagajul are 356 de litri. Pentru un SUV e mic, dar pentru un Small SUV (aşa cum îl prezintă cei de la Opel) este o dimensiune acceptabilă. Nu există vreo latură sau vreo muchie care să îngreuneze încărcarea, pe scurt, ceea ce vezi e ceea ce poţi să foloseşti.
Varianta testată avea tracţiune integrală, însă unghiul de atac e destul de mic şi nu vă sfătuim să vă aventuraţi în zone cu teren accidentat. În oraş sau la întâlnirea obstacolelor mici pe drumuri forestiere, nu veţi avea probleme.
Pe dinafară, Mokka are linii prietenoase şi arată bine. Interiorul este de calitate, iar după ce te vei obişnui cu multitudinea de butoane de bord vei descoperi că ergonomia este destul de bună, iar butoanele sunt bine aşezate.
Sistemul de navigaţie este controlat printr-un buton principal şi alte câteva secundare, dar este uşor de utilizat, iar după ce ai introdus primele litere dintr-o adresă îţi restrânge opţiunile pe care le poţi selecta, astfel încât stabilirea destinaţiei se face destul de rapid. Indicaţiile sunt precise, însă uneori vocea navigaţiei are mici dificultăţi de comunicare. Climatizarea automată îşi face treaba, sistemul audio e intuitiv şi nu-ţi ia prea mult să te obişnuieşti cu setările sale. În partea de jos a bordului ai un jack audio şi o mufă USB. Display-ul color îţi afişează informaţiile navigaţiei, sistemului audio şi climatizării într-un mod lizibil. Camera de marşariei are un unghi larg şi vine în ajutor când vrei să parchezi cu spatele sau să dai înapoi.
Opţiuni adăugate la variant Cosmo, cu care ne-am răsfăţat noi sunt scaunele încălzite, cameră pentru marşarier, tapiţerie de piele în două nuanţe, faruri adaptive, inserţii de crom în interior şi altele.
Noi l-am folosit în oraş, dar l-am dus şi la cabana Piatra Arsă. Pe serpentine, Opel Mokka s-a descurcat bine, fără să se incline la viraje mai apăsate, iar scaunele ofereau un bun suport lateral.
Citeşte şi Cum este cel mai luxos model SKODA? Superb – GALERIE FOTO + TEST-DRIVE
Farurile adaptive ne-au încântat o dată cu lăsarea întunericului, la fel şi iluminatul habitaclului, care avea mici efecte roşii în uşi şi bord.
Spaţiul interior este suficient pentru 4 persoane şi un copil, sau 5, dar cele trei din spate trebuie să fie mai slabe pentru a sta comfortabil.
Pentru şofer, dar şi pasageri, există suficiente spaţii de depozitare, care pot găzdui sticle sau diferite mărunţişuri. În faţa pasagerului din dreapta există, pe lângă torpedo-ul classic, un spaţiu de depozitate cu capac.
Pe drum, am întâlnit o mostră din România reală.
Pe scurt, Opel Mokka este o maşină potrivită pentru un oraş precum Bucureştiul, dar poţi ieşi liniştit cu ea şi pe drumuri cu tentă off-road. În cazul versiunii Cosmo, dotările sunt mai mult decât mulţumitoare. Motorul nu dă semne că ar avea vreo dificultate în a propulsa maşina, nici chiar pe autostradă. Suspensia e înclinată spre comfort. Unghiul de atac e mic, deci nu merită să te aventurezi în zone sălbatice dacă ţii la maşina ta. Portbagajul are doar 356 de litri.
Opel Mokka începe de la aproximativ 17.000 de euro, în timp ce modelul testat sărea de 25.000 de euro.