TEST-DRIVE Fiat 500x 4×4: Italianul de oraş cu aspiraţii înalte – VIDEO + GALERIA FOTO

Publicat: 11 02. 2016, 12:58

This browser does not support the video element.

​Se uită pe geamul din spate, dă o tură, mai dă una, analizează 1 minut, apoi îi explică soţiei care termina o sesiune de window-shopping şi venise lângă el să vadă la ce se uită: „Fiat. 4×4”. Eu, în maşină, mă jucam cu comenzile vocale ale unităţii infotainment. Are şi comezi vocale şi touchscreen. La 6,5 inci nu e cel mai mare display de pe piaţă, dar suficient de precis încât să-ţi faci treaba cu el chiar şi în mers. Navigaţia TomTom merge brici, mi-a oferit către destinaţii aceleaşi rute pe care mi le făcusem deja în cap, sper că e de bine.
 
Pe dinafară, se vede ai de-a face cu o maşină italienească. Grijă la detalii, mânere satinate, jante în două culori şi o formă care inspiră eleganţă. Oglinzi retrovizoare mari cu semnalizatoare incluse, gardă la sol suficient de ridicată cât să nu ai probleme cu gropile şi roţile pe 17 inci te fac să planezi fără mari emoţii prin Bucureşti. 
 
 
În interior, plastic, mat şi lucios, dar bine finisat. Însă asta găsim la aproape toate crossoverele compacte din această zonă de preţ. Ergonomie bună, puţine butoane, iar display-ul este sus deci poţi să-i arunci o privire fără să-ţi iei prea mult ochii de la drum. Informaţiile din display-ul unităţii infotainment (navigaţie, radio, etc) se transmit şi în display-ul aflat în centrul cadranelor de bord.
 
 
Cum intri în maşină îţi cad ochii pe volanul cu accente sport îmbrăcat în piele, plăcut la atingere. Cele 3 cadrane au display-ul de 3,5 inci aşezat la mijloc, iar frână de mână este electrică, prin buton.
 
 
Pornesc cu Fiat 500x. Motorul testat e diesel, 2 litri şi 140 cai-putere. Transmisia automată în 9 trepte completează frumos sistemul, iar schimbarea treptelor e foarte lină. Asta dacă mergi în modul Auto. Există 3 opţiuni, prin sistemul Mood Selector: Auto, Sport şi Traction. De menţionat, 500X este primul din clasa lui cu transmisie automată în 9 trepte.
 
 
Auto înseamnă călătorie comfortabilă, fără smucituri, iar Traction – fiind vorba de un model 4×4, vă daţi seama ce face, deşi trebuie să fim conştienţi că vorbim de o maşină construită preponderent pentru oraş. Sport, însă, oferă o experienţă atât de diferită încât ar fi meritat un buton separat.
 
Butonul asta transformă maşina 
 
 
Când treci Fiat 500x în modul Sport ai impresia că ţi-ai cumpărat două maşini. Direcţia se întăreşte, motorul schimbă muuuult mai târziu treptele şi produce un zgomot de-a dreptul agresiv. Maşina devine pur şi simplu brutală. O spun ca pe un compliment. 140 de cai nu sunt suficienţi să te bage în scaun când te afli într-o maşină de 1,5 tone, dar propulsorul diesel Fiat chiar se străduieşte şi simţi acceleraţia graţie cuplului mare. 
 
 
Pentru mers liniştit, setaţi-o pe modul Auto, dar pentru a distracţie alegeţi întotdeauna modul Sport. În caz de trafic aglomerat, modul Sport e mai greu de apreciat, nimănui nu-i place să fie bruscat. Deci, Auto în trafic agomerat, altfel Sport.
 
Modelul echipat cu propulsorul Multijet de 2 litri produce 140 de cai-putere şi 350 NM, iar în ceea ce priveşte performaneţele atinge suta în 9,5 secunde şi o viteză maximă de 190 de km/oră. Pentru un SUV compact care se remarcă prin eleganţă şi nu sportivitate, cifrele sunt mai mult decât onorabile.
 
 
Avem 5 motoare disponibile: 3 benzină şi 2 diesel. Pe benzină avem două variante de 1,4 turbo şi 140 de cai şi un 1,6 de 110 cai-putere, în timp ce diesel-urile disponibile au 1,6 şi 2,0 litri şi 120 de cai, respectiv 140. Transmisiile disponibile sunt 6 trepte manuală şi 9 trepte automată. 
 
Ce aş remarca totuşi la motorul 2 litri diesel este nivelul ridicat de zgomot şi vibraţii pe care le produce imediat după pornirea la rece.
Constructorul se laudă cu un consum mixt de 4,9 litri/100km, ceea ce e destul de bine pentru o maşină de 1,5 tone, deşi consumul real este pun pic mai ridicat, ca în cazul oricărei maşini.
 
Portbagajul are 350 de litri, o dimensiune de hatch-back, însă poate fi extins la 1000 de litri prin rabatarea banchetei.
 
 
Printre dotările de siguranţă disponibile pe Fiat 500x amintim: 6 airbag-uri, ABS, ESC, Brake Control (te ajută să eviţi o coliziune în cazul în care eşti prea aproape de maina din faţă, la  nevoie frânează sistemul pentru tine), Lane Assist (te avertizează şi intervine când schimbi banda fără se semnalizezi) şi BlindSpot Assist (scanează unghiurile negre şi te avertizează dacă este ceva acolo) sau asistent la urcare în rampă. EuroNCAP i-a acordat 4 stele din 5 posibile la testele sale de coliziune. =
 
Alte dotări includ faruri Bi-Xenon, funcţie Vivavoce Bluetooth şi Bluetooth Audio streaming, eco:Drive, conectate la Uconnect. (Uconnect îţi permite, prin touchscreen-ul de 5″ sau 6,5 inci, să activezi toate dispozitivele multimedia din dotarea maşiniie). În ceea ce priveşte conectivitatea, avem mufe USB şi auxiliar.
 
 
Dispozitivul Uconnect 5″ Radio Nav îţi oferă navigaţie TomTom 2,5 D, în timp ce Uconnect 6,5″ Radio Nav este dotat cu navigaţie prin satelit cu hărţi 3D, indicaţii progresive şi funcţie One Shot Voice Destination Entry pentru setarea destinaţiei prin comandă vocală. Prin conectarea la un smartphone, sistemul Uconnect LIVE îţi permite să foloseşti anumite aplicaţii şi să fii conectat pe Twitter, să asculţi piese cu Deezer şi peste 100 de posturi radio prin TuneIn, dar şi să ai acces la ştirile Reuters şi să primeşti informaţii din trafic.
 
Pentru Fiat nu e o luptă uşoară. Opel Mokka, Renault Captur, Nissan Juke, Mitsubishi ASX, Mazda CX-3, Hyundai, Kia şi mulţi alţi duc o luptă aprigă în acest segment, într-o perioadă în care toţi constructori au sau fac eforturi să aibă măcar un SUV în gamă.
 
 
Iniţial, am fost reticent să iau curbele cu o viteză mai ridicată deoarece poziţia înaltă al volan te poate face să te simţi uşor în nesiguranţă, însă după ce m-am obişnuit puţin cu maşina problema a fost rezolvată şi teama a dispărut. Centrul de greutate este suficient de jos încât să nu încetineşti la fiecare curbă, dar asta nu înseamnă că ar trebui să faceţi „Testul elanului” fără motiv. Motorul este calmat rapid de frâne la nevoie şi nu am simţit în nicio situaţie vreun dezechilibru.
 
 
M-am suit şi pe borduri mai înalte, am trecut prin zone cu denivelări şi am mai luat câte-o groapă – doar suntem în Bucureşti, dar trenul de rulare a absorbit bine vibraţiile, maşina nu m-a zdruncinat, iar antifonarea îşi face treaba bine, fiind puţin depăşită doar la o pornire la rece.
 
 
Pe scurt, Fiat 500x 4×4 este un SUV compact de oraş, cinstit, elegant, care poate trece şi obstacole (dar nu vă apucaţi să faceţi off-road cu ea), genul de SUV din care poţi coborî liniştit şi la blugi dar şi la costum.
 
Modelul testat Fiat 500X 2.0 Multijet 140 CP AT9 4×4 Cross are un preţ de pornire de aproximativ 28.000 de euro (TVA inclus).