Performanţe, ţinută de drum
Audi A6 Allroad quattro poate fi comandat în România cu o selecţie de patru propulsoare, dintre care unul pe benzină şi trei diesel. Maşina pe care am testat-o era echipată cu unitatea diesel de 3,0 litri ce produce 245 CP şi 580 Nm. Puterea e trimisă către toate cele patru roţi prin intermediul unei cutii de viteze automate cu şapte trepte şi ambreiaj dublu şi a sistemului de tracţiune integrală quattro.
Încă de când faci primii kilometri, îţi dai seama că ai de-a face cu un motor care îşi îndeplineşte sarcinile fără eforturi. Sprinturile se fac natural, astfel că ajungi foarte repede la viteze ilegale.
Mai mult, propulsorul e foarte rafinat pentru o unitate de 3,0 litri, iar izolarea fonică este minunată. Altfel spus, rareori o să auzi vreun sunet din exterior atunci când eşti în maşină.
Chiar dacă arată ca un SUV-crossover-sau-ce-o-fi-el, poţi să te joci toată ziua pe curbe şi nu o să te pedepsească pentru asta
A6 Allroad are parte de o suspensie pneumatică adaptivă, care poate să coboare sau să urce garda la sol, în funcţie de dorinţele şoferului. Mai exact, la viteze mari, garda la sol coboară cu 15 mm faţă de poziţia iniţială, iar atunci când selectezi modul Allroad, garda la sol creşte cu 35 mm faţă de poziţia normală. Apoi, dacă ai nevoie de un plus de înălţime, poţi să selectezi înălţimea maximă, care adaugă încă 10 mm la garda la sol.
În modul Dynamic, maşina se comportă surprinzător de bine pe un traseu virajat. Există mici urme de subvirare atunci când exagerezi în curbele strânse, însă toate problemele tale dispar într-o fracţiune de secundă, fiindcă sistemele electronice îşi întră în drepturi, iar tracţiunea integrală trimite puterea către roţile cu cea mai bună tracţiune. Tot în Dynamic, suspensia se întăreşte puţin, astfel că o să simţi mai toate hârtoapele din drum.
Dacă treci în modul Comfort, poţi să fii sigur că o să ai parte de călătorii foarte relaxate şi relaxante, fiindcă suspensia e puţin mai moale şi reuşeşte să absoarbă neregularităţile asfaltului.
În modul Allroad am avut parte de o surpriză plăcută, în sensul că nu mă aşteptam să se comporte atât de bine la o simplă urcare în rampă acoperită cu iarbă. În mintea mea, eram deja împotmolit undeva la jumătatea drumului, dar în realitate nu s-a întâmplat asta, ci am înaintat fără nici cea mai mică problemă.
Nu o fi el un off-roader veritabil, dar nici nu se face de ruşine în afara asfaltului
Consum
După o zi întreagă de condus atât prin Bucureşti, cât şi prin afara lui, computerul de bord a afişat un consum mixt de 8,0 l/100 km. Faţă de consumul oficial de 6,3 l/100 km, cred că este o valoare corectă, având în vedere că au existat perioade lungi în care maşina a stat pe loc cu motorul pornit (pentru poze). În viaţa de zi cu zi, consumul ar trebui să fie ceva mai mic.
Concluzii
În urmă cu câţiva ani, am fost fascinat de prima generaţie a lui A6 Allroad quattro. Credeam că e cea mai faină maşină de pe planeta asta şi îmi imaginam că voi cumpăra una imediat ce o să fac rost de bani.
Recunosc că ultima generaţie a break-ului cu valenţe de SUV nu m-a atras la fel de mult iniţial. Am plecat la test cu impresia că este o maşină mult prea delicată şi că nu o să se ridice niciodată la nivelul primului Allroad. Dar la sfârşitul zilei mi-am schimbat părerea.
Arată bine, nu?
Am ajuns să cred că este o maşină de familie foarte bună, confortabilă, spaţioasă şi suficient de capabilă pe drumuri fără asfalt.
Preţurile încep de la 61.000 de euro cu TVA inclus şi ajung până la 67.000 de euro pentru versiunea cu motor diesel de 3,0 litri biturbo cu 313 CP. E cu câteva mii de euro mai mult decât variantele echivalente ale modelelor BMW Seria 5 Touring şi Mercedes-Benz E-Class break, însă ai parte de suspensia adaptivă care poate ridica garda la sol atunci când ai nevoie de asta. Dar acum trebuie să întreb: chiar o să ai nevoie vreodată de acel plus de înălţime, având în vedere că majoritatea SUV-urilor îşi duc traiul exclusiv pe asfalt?
Datele tehnice ale modelului testat, în pagina următoare.