TEST BMW X4: 7 bune şi rele cu fratele mai mic al lui X6

Publicat: 14 08. 2015, 14:14

BMW X4 e acel gen de maşină pe care-l iubeşti sau urăşti de la prima vedere, dar care cu siguranţă nu te va lăsa indiferent. Ori de câte ori va trece pe lângă tine, vei scoate fie un oftat de admiraţie, fie un scrâşnet de dispreţ. Ideea unui Sports Activitty Coupe în patru uşi e încă insuficient digerată de cei care nu au condus niciodată un X6, mai ales dacă n-au apucat să-l compare vreodată cu ce reuşesc alte SUV-uri sportive.

Am scris deja despre testul cu BMW X4 xDrive35i, acum am avut ocazia să testăm şi BMW X4 xDrive20d, adică probabil versiunea care va fi cel mai bine vândută în România. Pe scurt, ce ar trebui să ţii minte cu privire la BMW X4?

1. Deşi seamănă, nu poţi compara X4 cu X6, diferenţele sunt prea mari

Deşi BMW X4 e mai mic, nu-ţi va fi prea uşor să-l deosebeşti la prima vedere de un X6. Asta nu înseamnă că X4 e doar un X6 intrat la apă. Sunt diferenţe foarte mari de motorizări (mult mai puternice pe X6), de greutate (320 kg în minus pentru X4) şi de dimensiuni (238 de mm în minus la lungime şi 109 mm în minus la lăţime pentru X4), care duc la un comportament diferit pe şosea şi în afara ei. În plus, cei circa 13.000 de euro diferenţă de preţ nu te vor duce vreodată la o dilemă cu privire la ce să alegi între cele două maşini: ori vrei un SUV sport premium mare şi atunci optezi pentru X6, ori vrei ceva mai mic şi mai agil, caz în care X4 e singura soluţie.

Spune repede, ce maşină avem aici? 🙂

De reţinut: nu ai nevoie de un X6 mai mare şi mai greu pentru a te simţi fenomenal pe şosea. X4 îşi împlineşte mai bine acest rol, deşi nu are (încă) versiuni extrem.

2. PRO: e tatăl agilităţii în segmentul său

Datorită greutăţii şi dimensiunilor mai mici, dar mai ales a soluţiilor tehnice preluate de pe X6, BMW X4 este cel mai agil SUV de pe piaţă, sensibil mai agil decât X3, fratele lui. Indiferent că vorbim de demaraj, de modul în care stă în viraje, de reprizele de depăşire, de controlul pe care i-l oferă şoferului, X4 este, în toate aceste aspecte, mai bun chiar decât X6 (la motorizări similare), şi mult mai bun decât orice altceva există pe piaţă în acest segment. Singurul care se apropie este Porsche Macan, care e totuşi cu 7.740 de euro mai scump şi e gândit să fie mai degrabă un SUV premium cu accente sport dar capabil să se descurce şi în teren (uşor) accidentat, nu o bestie destinată 90% asfaltului.

Versiunea xDrive20d are demaraje decente şi consum relativ mic: compromisul perfect

Deci reţine: BMW X4 e, deocamdată, cel mai agil SUV din istorie. Poate de-aia i se spune şi SAC (Sports Activity Coupe), pentru că e mai puţin spre deloc utilitar, şi mult mai orientat spre cei care vor sportivitate într-un ambalaj spaţios.

3. CONTRA: e mai puţin agil decât un Seria 4 Gran Coupe, de exemplu

Oricât de pregătit e X4 să facă faţă unor condiţii extreme de şofat sportiv, nu poate face faţă performanţelor unor maşini „normale”. Seria 4 Gran Coupe 420d xDrive 2.0, de exemplu, oferă acelaşi spaţiu interior, dar are mai mult sens pe şosea. Diferenţa de greutate între cele două îl defavorizează pe X4, care se va simţi în continuare, la cele 1.8 tone ale lui, prea greu în anumite viraje, în timp ce poziţia la volan nu e atât de înaltă precum la un X6, de exemplu, diferenţa între Seria 4 Gran Coupe şi X4 nefiind foarte mare în această privinţă. Unde mai pui că, pentru doar 3.300 de euro în plus, poţi cumpăra un Seria 4 Gran Coupe cu motorul de 3 litri 258 de cai, care e din cu totul altă ligă decât cel de 2 litri 190 CP, fie şi în privinţa performanţelor în linie dreaptă (5.6 secunde faţă de 8 secunde pentru un 0-100 km/h).

Vei da mai mulţi bani pentru mai puţină dinamică. Cam despre asta e vorba

Deci reţine: deşi e cel mai agil SUV din istorie, X4 nu se ridică la nivelul unei berline sau a unui coupe BMW atunci când vine vorba de performanţe dinamice.

Următoarele patru argumente, precum şi concluzia, în pagina următoare.