Drive test Mercedes-Benz X-Class – Spartan în off-road, gentleman în afara lui – VIDEO

Publicat: 18 12. 2017, 18:22

This browser does not support the video element.

Cine vrea un pick-up fresh, mare şi arătos ar trebui să se orienteze către noul Mercedes-Benz X-Class.

Odată cu lansarea lui X-Class Mercedes-Benz adaugă o notă de rafinament şi exclusivitate premium în lumea robustă a pickup-urilor. Săptămâna trecută a fost lansat şi în România, iar cu această ocazie a fost organizat un test drive naţional pe ruta Bucureşti-Covasna. Am apucat să-l conduc pe toate tipurile de teren, şi pot spune că este un pickup foarte uşor de condus, practic, rafinat şi elegant. 

În primul rând, X-Class este mare. Foarte mare, părând chiar mai voluminos decât cei 5.340 de mm lungime, 2.113 lăţime şi 1.819 mm înălţime pe care îi are. Fiind vorba despre o maşină înaltă, trebuie să te cam caţeri în scaunul şoferului. Dar, odată închisă portiera, aproape uiţi că eşti într-un pick-up – poate doar faptul că stai foarte sus să fie un indiciu mai clar.

Aerul de exclusivitate este evident din momentul în care priveşti prima oară Mercedes-Benz X-Class. Partea din faţă este dominată de o uriaşă stea cu trei vârfuri, aflată în mijlocul unei grilaje la fel de mari şi impunătoare. Bara frontală îi scoate în evidenţă lăţimea şi se distinge în funcţie de designul şi de linia de echipare alese. La fel şi bara de protecţie din spate, aceasta variază în funcţie de designul şi echiparea alese. Deşi „gurile rele” îl aseamănă constat cu Navara am fost asiguraţi de către oficiali că tot ce ţine designul exterior şi interior, aparţine exclusiv celor de la Mercedes-Benz. 

Când vorbim de dotările noului X-Class, observăm că nemţii au încercat să acopere nevoile unei familii moderne. Printre noutăţi regăsindu-se opţiuni de conectivitate, sisteme de asistenţă şi o gamă extinsă de echipamente de siguranţă. Lista este completată de touchpad-ul multifuncţional, sistemul multimedia COMAND Online, controlul vocal LINGUATRONIC, conectivitatea online prin control vocal sau smartphone, sau sistemele Audio 20 USB sau Audio 20 CD. O mulţime de tehnologie la îndemână, inclusiv un sistem de tracţiune integrală care poate fi activat în mişcare printr-un buton rotativ situat deasupra dispozitivului de transmisie. Per ansamblu, X-Class este foarte civilizat cu ocupanţii, iar ergonomia e, în general, bună. 

Char dacă este un pickup, X-Class este excelent pentru de condus pe şosea, cu o manevrabilitate asemănătoare unui automobil normal şi o suspensie suplă. Direcţia, de exemplu, este netedă şi precisă, în timp ce zgomotul motorului, al traficului rutier şi al vântului a fost redus considerabil faţă de maşina după care s-a „inspirat”.

Cabina are o calitate ridicată pentru un pick-up, dar nu este în totalitate la fel ca gama de maşini Mercedes-Benz. Şi nici nu ar trebui să fie, datorită faptului că clasa X este în realitate un vehicul de lucru. Acest lucru înseamnă că materialele plastice rezistente la uzură sunt obişnuite, dar există şi o mulţime de accente premium, cu scaune din piele şi decoraţii care imită lemnul. Există şase versiuni de tapiţerii pentru scaune, două tipuri diferite de piele pentru interior şi o gamă variată de accesorii. 

Vine echipat un motor diesel de 2,3 litri biturbo ce oferă o putere de 190 de cai-putere. Consumul mixt este în jurul valorii de 8 litri/100 km, însă rezervorul asigură o autonomie de hatch-back. Motorul este puţin mai zgomotos decât un diesel de putere similară, însă acest lucru nu se simte în interior, silenţiozitatea fiind primul lucru pe care-l remarci de cum urci la volan. Cutia de viteze funcţionează bine în condiţii „normale” însă la accelerarile în forţă se simt nişte întârzieri care nu sunt specificie transmisiilor automate produse de Mercedes-Menz. 

Ok, ajungem însă la pasajul cel mai important al scenariului: ieşirea de pe asfalt şi atacarea unui traseu montan, prin zăpadă, departe de civilizaţie. Toată lumea apelează la arsenalul 4×4. Faţă de SUV-urile de fiţe, aceste pick-up-uri abia aşteaptă să dea piept cu greutăţile, bazându-se pe o mecanică foarte robustă şi garda la sol foarte mare. 

X-Class este disponibil în România în trei variante de design şi echipare (Pure, Progressive şi Power), cu tracţiune pe spate sau integrală (4MATIC), motorizări cu 4 cilindri, transmisie manuală, în şase trepte, sau automată, în şapte trepte. PURE este pentru medii de lucru dure, PROGRESSIVE este dedicată celor care vor un pickup robust, cu un plus de stil şi cu mai multe funcţii de confort, iar POWER este modelul de vârf ca design şi echipare. 

Momentan sunt disponibile două versiuni diesel de 2,3 litri de 163 CP şi 190 CP. Cea de 163 de CP costă 35.600 de EURO (4×2) şi 37.200 (4×4), iar cea de 190 de cai, pe care am condus-o la test – 39.700 (4×2) şi 39.000 (4×4).