Test drive Citroen C5 Aircross PHEV. O alegere practică pentru familiile cu preocupări eco
La sfârșitul vacanței de vară am luat la test noul Citroen C5 Aircross plug-in hybrid. Modelul a trecut printr-un proces de restyling, cu câteva actualizări importante, dar cu toate astea rămâne un SUV destul de competitiv, cu câteva elemente distinctive atât la exterior, cât și în interiorul habitaclului, pe placul publicului larg.
Încă de la exterior, se observă imediat câteva schimbări semnificative, pentru un aspect mai impunător și mai matur. Partea frontală prezintă o capotă mai înaltă și o nouă grilă mai proeminentă, precum și o bară de protecție revizuită. Totuși, cea mai importantă actualizare se referă la noua formă a luminilor LED în formă literei „V”, cu efect 3D datorită unui detalii vizuale ce amintesc de clapele unui pian.
Citroen C5 Aircross primește un restyling subtil
Profilul rămâne neschimbat, cu pasajele roților ce emană un are de robustețe și noi jante de 19 inch. Partea din spate este, de asemenea, aproape neschimbată, singura noutate fiind noua formă tridimensională a blocurilor optice cu LED.
Fiind vorba de un restyling, dimensiunile SUV-ului mărcii franceze nu s-au schimbat: are 4,50 metri lungime, 1,67 metri înălțime, 1,84 metri lățime și un ampatament de 2,73 metri pentru a putea găzdui cei cinci pasageri. Spațiul din spate al SUV-ului francez este bun, deși locul pentru genunchi ar putea fi mai generos. Suficient de confortabil este și scaunul pentru pasagerul central, asta mulțumită unui tunel central de dimensiuni reduse.
Tot în acea zonă se află guri de ventilație și prize USB. Portbagajul oferă o capacitate cuprinsă între 460 și 1.510 litri în versiunea plug-in hybrid, unde pierde 120 de litri de capacitate, față de versiunile cu motoare termice, din cauza prezenței bateriei. Accesul este larg, iar pragul de încărcare este jos; sub podea există și un compartiment pentru depozitarea cablurilor.
Principala schimbare s-a produs în interiorul habitaclului, unde Citroen C5 Aircross a făcut un pas înainte din punct de vedere tehnologic. De fapt, există acum un nou ecran tactil de 10 inch, mai mare, cu un unghi de citire mai bun pentru șofer. Acesta este poziționat mai sus și este mai ușor de vizualizat și operat.
Un mic minus ar putea fi acela că sistemul de infotainment nu a fost actualizat, ceea ce duce la răspunsuri nu întotdeauna imediate și la o grafică oarecum depășită. Nu lipsește compatibilitatea cu Apple CarPlay și Android Auto, astfel încât să puteți interacționa cu smartphone-ul de pe ecranul central. De asemenea, instrumentarul de bord de 12,3 inci, complet personalizabil, rămâne neschimbat.
Sub gurile de ventilație de pe bord există câteva butoane fizice tactile pentru a ajunge la funcțiile principale. Ambianța este la un standard bun, cu scaune confortabile Advanced Comfort din piele, cu materiale moi pe planșa centrală a bordului și pe panourile ușilor, și mai robuste în restul habitaclului. Pe consola centrală sunt prezente prize de încărcare USB și un 12 V, precum și o zonă pentru încărcarea wireless a telefonului. De remarcat ar fi și numărul mare de compartimente de depozitare.
Senzațiile de condus din C5 Aircross facelift
Ajungem acum la cea mai importantă: senzațiile de condus cu noul C5 Aircross, în versiunea sa plug-in hybrid, propulsată de motorul pe benzină de 1.6 litri de 181 CP și de motorul electric de 81 kW, integrat în transmisia e-EAT8. Puterea totală este de 225 CP, cu un cuplu de 360 Nn.
Mașina răspunde și accelerează progresiv la accelerație, mai ales atunci când intră în funcțiune grupul motopropulsor electric. Cu siguranță nu este o mașină sport, dar reușește să aibă strălucirea potrivită pentru depășiri cu viteză și siguranță.
Confort și spațiu generos în noul Citroen C5 Aircross facelift
Cuvântul de ordine pentru această mașină este confortul și, din acest punct de vedere, nu îi lipsește practic nimic. Pornind de la o poziție de conducere confortabilă, ridicată, datorită și unui geam mare, trecând prin direcția ușoară, cu un set-up moale. Noul C5 este capabil să atenueze denivelările și gropile terenului, asta mulțumită și suspensiei cu amortizoare hidraulică progresivă. Condusul este întotdeauna relaxat, cu o sinergie excelentă între motorul termic și cel electric, cu fluiditatea oferită de cutia de viteze automată cu opt trepte.
Silențiozitatea este bună, chiar și la accelerarea ritmului, în timp ce există un oarecare ruliu în viraje, din cauza unei greutăți totuși semnificative. Pentru ceva mai multă performanță se poate apăsa butonul Sport, dar nu acesta este obiectivul lui C5 Aircross.
Un pachet cuprinzător de sisteme de siguranță active & pasive oferă o mână de ajutor la condus: Safety Pack 4, cu frânare automată de urgență, recunoaștere a semnelor de circulație, menținerea benzii de rulare și control adaptiv de croazieră, este deja standard. Mașina de test, fiind într-un nivel de echipare superior, a primit și senzori pentru detectarea unghiului mort, comutarea automată a farurilor, senzori de parcare și o cameră de luat vederi din spate, deși aceasta din urmă nu are prea multă rezoluție ajuta enorm la manevrele de parcare. O mică observație: Auto Hold nu există, dar ar fi util.
Consum și preț
Încheiem cu accent pe consumul de carburant: producătorul francez a declarat un consum cuprins între 1,2 și 1,8 litri/100 km, în ciclul WLTP. Dificil, ca întotdeauna, să evaluezi un hibrid plug-in în ansamblul său, pentru că depinde de cât de mult și de des reîncarci bateria. Putem spune că am reușit să parcurgem 48 de kilometri în modul 100% electric, în timp ce, cu bateria descărcată, computerul de bord a raportat un consum de aproximativ 7,8 litri/100 km.
Citroen C5 Aircross are o listă de prețuri care pornește de la 29.905 euro, TVA inclus, în timp ce versiunea hibridă plug-in pornește de la 43.350 de euro, iar pentru a urca la volanul modelului cu echiparea de test Shine, precum cea din testul nostru, trebuie să plătesți 50,287 Euro, TVA inclus.