TEST-DRIVE cu noul BMW X1: Un SUV compact premium cu personalitate – GALERIE FOTO

Autor: Vlad MIRONESCU 12 iul. 2016 Test drive

 


BMW X1 n-a arătat niciodată atât de bine

Noul BMW X1 este unul dintre cele mai atractive SUV-uri compacte de pe piaţă, iar noul look îi evidenţiază sportivitatea, fiind vizibilă cu ochiul liber o evoluţie majoră a design-ului comparative cu modelul precedent.

Spre deosebire de vechea variantă, care aducea mai degrabă a cross-over, noul X1 pare un X5 intrat la apă.

Merge şi în afara asfaltului, dar parcă e păcat

Toate trăsăturile o recomandă ca maşină de oraş, chiar dacă vine şi cu tracţiune integral în versiunile xDrive şi are gardă de SUV. BMW X1 se simte cel mai bine pe asfalt, unde întoarce capete mai ales când este echipată cu pachetul M. Spoilerul masiv, cele două ţevi de eşapament cu ornamente cromate, jantele pe 18 inci cu insigna M şi anvelopele cu talon îngust ar trebui să fie un indicator clar unde este casa celui mai mic SUV din oferta constructorului german premium.

Performanţe de hot-hatch

Modelul X1 pe care l-am condus era propulsat de un motor pe benzină de 2 litri care dezvolta 192 de cai-putere. Performanţele vorbesc de la sine: 225km/oră viteza maximă şi 7,7 secunde până la 100km/oră.

Unitatea pe benzină cu turbină îşi face cu brio treaba  şi permite noului BMW X1 să atingă performanţe cu care puţine SUV-uri se mândresc. Consumul se învârte în jurul valorii de 7 în oraş şi 5 afară, în funcţie de regimul de mers. Într-o perioadă în care mulţi constructori aleg să echipeze maşinile cu rezervoare mai mici, BMW a ales unul de 61 de litri, ceea ce-ţi asigură o autonomie sporită.

Albastrul aprins de la exterior i se potrivea de minune şi se continua şi la interior cu diferite accente de design.

Cum se conduce?

Poziţia la volan este mai înaltă decât în cazul versiunii anterioare, iar vizibilitatea la volan e bună, chiar dacă montantul A pare un pic cam gros până te obişnuieşti cu maşina. Stabilitatea este tipică unui sedan şi maşina stă lipită de şosea şi în viraje abordate cu viteză mai mare.

Motorul  pe benzină în 4 cilindrii de 192 de cai-putere este puternic şi îţi dai seama de asta de cum apeşi pedala de acceleraţie. Trenul de rulare are înclinaţii sportive, iar suspensia este un pic mai tare, dar senzaţia general este de comfort. Frânele cu disc pe faţa şi spate îşi oferă o senzaţie plăcută de siguranţă şi acţionează foarte promt.

În funcţie de modul de condus ales, fie că alegi Comfort, Sport sau Sport+, vei simţi din plin puterea motorului. Varianta testată era un propulsor intermediar, fiind disponibil şi un diesel de 1,8 şi 150 de cai pentru cei mai preocupaţi de consum, sau un motor pe benzină de 2,5 litri şi 231 de cai-putere, pentru cei care vor performanţe de maşi nă sport de la cel mai mic SUV BMW. Toate motoare disponibile, indiferent dacă sunt benzină sau diesel, sunt în 4 cilindrii. Transmisia automată a primit un schimbător care de obicei îl întâlneşti pe cutiile manuale, dar care se potriveşte tare bine cu restul interiorului.

Viaţa la bord

Interiorul este mai spaţios decât în cazul vechiului model X1, iar asta se vede cu ochiul liber.  Noua cabină se traduce în mai mult spaţiu pentru pasagerii din spate, dar şi pentru şofer şi pasagerul din faţă.

Planşa se bord te duce cu gândul la modelele mai mari ale constructorului bazarez, iar finisarea este ireproşabilă.  Găsim plastic şi aluminiu la interior, într-o combinaţie foarte reuşită. În versiunea M Sport, pe lângă emblemele des întâlnite, este personalizată şi tapiţeria, iar peste tot în interior găsim accente reprezentative.

Bordul este masiv, dar aerisit, cu display-ul color în partea de sus, sistemul audio şi climatizarea la mijloc şi consolă înaltă între scaune. Pe ea sunt aşezate butoanele de unde-ţi schimbi modul de condus, dar şi controllerul pentru sistemul infotainment, încadrat de butoanele principalelor categorii. Dispunerea butoanelor din jurul controllerului este gândită în aşa fel încât la un moment dat să reuşeşti să treci de pe radio pe navigare sau în altă zonă a meniului fără să-ţi mai iei ochii de la drum.

Cu acelaşi scop ai la dispoziţie şi sistemul heads-up cu proiecţie, care îţi afişează pe parbriz viteza, semnele de circulaţie citite de senzorii maşinii şi indicaţiile sistemului de navigaţie. Nu trebuie să-ţi mai mişti privirea de la drum, tot ce trebuie să faci este să focalizezi puţin în zona lui, însă partea bună este că rămâi cu vederea periferică la şosea.

Sistemul infotainment este tipic BMW, complet, destul de uşor de folosit şi prietenos. Interfaţa poate părea complicată la prima vedere, însă nu trebuie să conduci prea mult maşina ca să te obişnuieşti cu ea.

Lista dotărilor, dar şi a opţionalelor este lungă, ca la orice autoturism BMW, dar la modelul BMW X1 testat am remarcat BMW Connected Drive Advanced – o soluţie hi-tech pentru sistemul infotainment care-ţi oferă multe opţiuni, printre care citirea ştirilor din diferite domenii direct în maşină, soluţii tip office şi altele, Navigation Plus, direcţie sport variabilă, cameră de marşarier, jantele pe 18 inci (din pachetul M), sistemul de sonorizare premium, încălzire în scaune, pilot automat adaptiv, faruri cu LED, iar lista poate continua.

Concurenţă premium

Concurenţa pe segmentul SUV-urilor compacte premium nu este cea mai dezvoltată, însă sunt câteva modele care se remarcă. Mercedes GLA, Audi Q3 şi câteva modele japoneze se vor lupta cu BMW X1 pentru supremaţie.

Preţuri

Preţul variantei testate depăşea 52.000 euro cu taxe, însă vorbim aici de un model X120i cu tracţiune xDrive şi pachet M, plus multe alte opţionale. Preţul de pornire pentru variatele de bază, indiferent dacă vorbim de sDrive 18i (136 cp) sau sDrive 16d (116 cp) este sub 32.000 euro.


 

 

 

 

 


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide