Xpeng vrea să își deschidă o fabrică în Europa, pentru a evita taxele impuse pentru mașinile electrice fabricate în China

Autor: Ionuț Vîlciu 28 aug. 2024 Știri auto
Xpeng vrea să își deschidă o fabrică în Europa, pentru a evita taxele impuse pentru mașinile electrice fabricate în China

Chinezii de la Xpeng caută o locație în care să producă automobile. Acest lucru se întâmplă din cauza taxelor impuse de Uniunea Europeană.

Producătorul auto chinez Xpeng este în căutarea unei locații în care să pornească producția de automobile, alăturându-se altor producători chinezi de automobile electrice care caută o soluţie la tarifele suplimentare impuse de Bruxelles pentru automobilele electrice importate din China, anunță Economica.net.

Xpeng, producător cu care Grupul Volkswagen a încheiat un parteneriat, se află în faza preliminară de a alege o locație din Uniunea Europeană, în cadrul unei strategii pe mai mulţi ani care vizează producţia la nivel local.

Producătorul auto chinez estimează că va construi capacitățile de producție necesare în zone cu risc redus în ceea ce privește mâna de lucru. De asemenea, Xpeng vrea să deschidă în Europa un centru de date.

Tot mai mulți producători chinezi vin în Europa

Odată cu demararea activităților în Europa, Xpeng se alătură unui număr din ce în ce mai mare de constructori chinezi de automobile electrice, precum BYD, Chery sau Zeekr. Acești producători chinezi caută soluții pentru a evita taxele impuse de UE, care pot ajunge până la 36,3% din valoarea mașinii.

În prima jumătate a acestui an, Xpeng a livrat aproximativ 50.000 de vehicule, aproximativ o cincime din vânzările realizate de grupul BYD într-o singură lună. Totuși, Xpeng are un as în mâneca, anume parteneriatul cu Grupul Volkswagen, iar sute dintre angajaţii grupului german lucrează acum la sediul Xpeng din Guangzhou.

Producătorul chinez beneficiază de pe urma colaborării cu Volkswagen. Spre exemplu, este ajutat cu gestionarea unor lanţuri complicate de aprovizionare. Cu ajutorul Volkswagen, Xpeng a reușit să îşi îmbunătăţească marja operaţională până la 14% în al doilea trimestru al acestui an, de la -3,9% în 2023.

În plus, Xpeng mizează pe know how-ul pe care îl deține în domeniul inteligenței artificiale și al sistemelor de conducere autonomă. Producătorul crede că aceste atuuri îl vor face să crească în Europa, iar acesta este motivul pentru care Xpeng vrea să deschidă un centru de date pe Bătrânul Continent.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide